Холандците селектираха специален сорт лалета за България

Ще цъфнат в градинката до университета "Св. Климент Охридски"
Обновена: 26 ное 2019 08:47 | 25 ное 2019 23:10, Камелия Цветанова
8

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »
На пролет в градинката до университета "Св. Климент Охридски" ще цъфнат специален сорт лалета селектирани в Холандия  за България.

Лалетата носят името "Сердика" и са подарък от Холандия по повод 110 години от установяването на двустранните дипломатически отношения

Те бяха засадени днес от министъра на външните работи Екатерина Захариева, столичния кмет Йорданка Фандикова и холандския посланик у нас Берендина Мария Тен Тъшър.

Сертификат за дарението бе връчен на Екатерина Захариева от външния министър на Холандия Стеф Блок по време на посещението му у нас през юни, съобщиха от пресцентърът на Министерството на външните работи.
"Този подарък е един от най-ценните, които сме получавали", каза на церемонията министър Захариева.

Тя припомни, че за юбилея България е подарила на Холандия 110 рози "Дамасцена".

Захариева  благодари на кмета на София за съдействието лалетата "Сердика" да бъдат засадени именно в градинката до Софийския университет и честити на преподавателите и студентите патронния празник 25 ноември.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че София има традиционно много близки отношения с Холандия. Тя припомни, че първия подарък с лалета България е получила по време на председателството на Съвета на ЕС, когато с тях е било "изписано" неговото лого. "София се превърна в град на лалетата - по улиците и градините на столичния град през последните години има повече лалета отколкото в Амстердам", заяви Фандъкова.

"Щастлива съм да бъда тук и да представя тези нови лалета – "Сердика", които символизират красивата ви страна и древна история – каза посланик Тен Тъшър. - Този подарък ще символизира приятелството ни завинаги – от двете страни на Европейскиия съюз – входа от Изток – България, и от Запад – Нидерландия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Сия преди 4 години
Холандия е прекрасна и подредена държава.Имат си ред и закони хората.Хареса ми там.Бях на екскурзия 5 дни.
5
0
 
3
 
! Отговори
Pepo преди 4 години
То в България нищо не може да се селекционира , а и няма КОЙ.Добре че са Холандците , че каквито сме изпаднали....
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако с лалета ставаше политика.Корупцията тресе държавата,само за снимки стават тези,ГЕРБаджийките Фандъкова и Сервитьорката Захариева големи политици ,слуги на ББ-3.
3
4
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Хич не ми се иска да виждам конспирация, но лалето традиционно е цвете на Турция, а да се хвалим, че е символ на София и е навсякъде... дано да си въобразявам, но това цвете определено не ме радва, цъфти малко и не е с кичести съцветия, изобщо не може да се сравни с розите
2
0
 
5
 
! Отговори
Петко преди 4 години
До пролетта ще ги откраднат българи,*** цветя не краде.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо не ги засадиха в Люлин,Обеля,Кремиковци ? там не е ли София ? нали и там плащат данъци, или са много бедни и недостойни за гурлявата кметица ,дето забрави от къде е дошла .