С апартаментите за краткосрочен наем се укривали доходи и данъци

Менда Стоянова: Хиляди хора и фирми не са спазвали закона!
27 ное 2019 11:51,
36

Сериозен е проблемът с укриване на доходи и данъци в сферата на предоставяне на апартаменти, стаи и къщи за гости, коментира шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова.

Именно нейно е предложението да се затегне контролът върху апартаментите и местата за отдих, предложени в различни туристически платформи като AirBnB, Expedia и Booking.

Още по темата

"Явно хиляди хора или фирми не са спазвали закона. Искаме платформите, които извършват посредническа услуга за настаняване, да изискват от своите клиенти да спазват закона - да бъдат категоризирани и да бъдат вписани в регистъра. Всяка една от тези платформи сключва договор със своя бизнес партньор, но е задължена да го идентифицира", обясни Менда Стоянова. Тя бе категорична, че услугата няма да поскъпне.

"Единствените разходи са по категоризация  на съотвения обект, които и до момента са били задължени да правят. Тези раходи са в съответните общини и струват 20 лева на предоставено легло", посочи Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Стоянова отбеляза, че има сериозно разминаване в броя на предлаганите легла и броя на записаните в националния регистър на местата за настанявяне. Тя е убедена, че голяма част от разликата в броя е в сивия сектор и не се плащат данъци.

"Някои са го превърнали в бизнес, който трябва да бъде регистриран и по ДДС. Това не е икономика на споделянето. Всяко лице, което извършва търговска дейност, следва да отчита приходи и да плаща съответните данъци", подчерта Менда Стоянова.

Запитана дали тези мерки ще изгонят туристите от страната ни, тя посочи, че позицията на туроператорите е изненадваща, но не вижда причина за отлив на туристи заради категоризирането на местата за настаняване.

"Не виждам причина да има компромис. Ако направим компромис, казваме ние сме за сме сивата икономика", заяви Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
11
 
7
 
! Отговори
Освен това преди 4 години
Тези квартири не плащат на общините туристически данък който плащат хотелите.Също така AirBnB, Expedia и Booking действат като туроператори, но не плащат по 5000лв. за лиценз както плащат родните туроператори.Т.е. това неплащане е нелоялна конкуренция и те ядат от нашите пари, парите за държавата, парите за общините - парите от които ние искаме пътища, сигурност, образование, детски градини...Защо трябва да освобождаваме чужденците от задължения които имаме ние българите?
12
1
 
15
 
! Отговори
Шменда преди 4 години
До АнонименИменно, точно така е и сте много прав. Извън темата ето това е много нагледен пример как ни правят на маймуни и ни зомбират един срещу друг. Не всички са длъжни да знаят ,че плащанията са по банков път и лесно проследими. Пробелмите , копито създават са 1. по-скромни в мисленето хора моментално ще "намразят " шиб***ните собственици. 2 . прикриваме ,че НАП са некадърни да следят паричните потоци 3. замитаме темата за неплащащите "инвеститори" петролни и хотелиерски милиционери. З***дници
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са абсолютни глупости, абсолютно всички, които отдават апартаменти през тези платформи декларират доходите от това на 99%, пълен абсурд е да се твърди че точно те укриват доходи, защото всичко минава през платформата, и плащанията са предимно по банков път, просто няма как да се укрият, големия рев не е за това, а за да се разчисти конкуренцията на нашите пишман хотелиери, това е истината
10
1
 
27
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Тези дето са се загрижили за укриване на доходи защо не проверяват фирмите дето ни осигуряват на минималната заплата и не ни плащат осигуровките ? А ?
9
4
 
35
 
! Отговори
КОЙ КОЙ Е преди 4 години
ЗНАЧИ АКО АЗ УКРИЯ 1000ЛВ ДОХОД Е ГОЛЯМО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. НО АКО ОТ ХАЗНАТА СЕ ИЗТОЧАТ 10 МИЛИОНА НЕ Е?
8
1
 
0
 
! Отговори
Вихрогон преди 4 години
До 2 Анонимен *** си като водна змия, ама поне си почти грамотен.
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама Мендоо, то и минфина ползва лукс апартамент и не плаща нито наем, нито данък. Или за дългосрочен наем това не важи?Почнете първо от вас и тогава искайте от хората.
6
2
 
17
 
! Отговори
МИЗЕРИЯ преди 4 години
Нека да има ред, но проблема при нас, че целта не е да има ред, а да се затвори всяка една ниша за някакво подобие на независимо изксрване на пари. Т. Е ако не си от нашите, трябва да си наш слуга и ***! Мизерни кът глава не вдига и лесно се манипулира и купува.
5
1
 
17
 
! Отговори
Кух профил преди 4 години
Основният проблем на събираемостта е това, че работосателите не осигуряват работниците на брутните заплати. Ако го осигурява на 560 лв, което е масово и му дава 1000, за разликата хазната губи около 150 лв. на човек, които пари отиват в джоба на чорбаджията. Това го знае всеки, особено Менда гражданската, но се правят на умрели, защото те са работодателите....
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безумна герберастия!
3
2
 
26
 
! Отговори
Хахах преди 4 години
Тая сериозно ли мисли, че може да поставя условия на глобални доставчици на тези услуги? Втори ден ми оправя настроението )))
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЧиновникВ цяла Европа има воля за справяне и с чиновниците, но тук.....
1
13
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
В цяла Европа има воля за справяне с проблемите, които създават краткосрочните наеми. Това просто не може повече да продължава.