"Файненшъл таймс": България с рекордни инвестиции в технологичния сектор

Страната е на второ място в ЕС по брой на жените в сектора
Обновена: 6 дек 2019 19:55 | 6 дек 2019 19:55, Елка Василева
100
"Файненшъл таймс": България с рекордни инвестиции в технологичния сектор
Снимка: архив, Reuters

България, най-бедната страна в ЕС, привлича голям обем чуждестранни инвестиции "на зелено" в сферата на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Така тя допринася за по-мащабно увеличение на трансграничния приток на инвестиции, пише в. "Файненшъл таймс".

Изданието изтъква и своя принос с откриването през април 2019 година на технологичен център в София със 110 служители. Сред другите неотдавнашни инвеститори се нареждат Facebook и Световната банка, които отвориха офиси в българската столица, предлагайки услуги в областта на ИКТ.

България е получила рекордна сума чуждестранни инвестиции в областта на софтуерните услуги и ИКТ през 2018 година с най-малко 16 проекта на стойност 240 милиона долара, основно в София, посочва вестникът.

Чуждестранните инвестиции в сектора непрекъснато нарастват от 2015 година, според информация на fDi Markets и базата данни на "Файненшъл таймс", която отчита съобщенията на чуждестранни компании за инвестиции чрез създаване на филиал в съответната страна и отварянето на работни места (т. нар. инвестициии на зелено).

За петте години преди 2015-а трансграничното инвестиране към българския сектор на ИКТ се е свеждало до пет проекта годишно. Оттогава страната се е превърнала в основна цел за чуждестранни инвестиции, привличайки 30 процента от всички проекти за миналата година, сочат данните fDi Markets.

В публикацията се отбелязва, че България още от комунистическо време има традиция в ИКТ и електрониката. ИКТ секторът е отчел продажби за 3,2 милиарда долара през 2018 година, което е увеличение от 45 процента на годишна основа, според International Data Corporation. В стрaната има над 12 000 компании, от които 90 процента са в София и в тях работят 50 000 души, сочат данни на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, цитирани от "Файненшъл таймс". Около 70 процента от компаниите работят за износ, според статистика на американското министерство на търговията.

Близо половината от инвестициите "на зелено" в България от 2018 година са използвани за разширяване на съществуващи съоръжения, особено за проекти с висока добавена стойност за научноизследователска и развойна дейност. Най-голям тласък на инвестициите са дали наличната квалифицирана работна сила и икономическия растеж на страната, показва анализът на fDi Markets.

България предлага високоскоростни интернет услуги, които са сред най-бързите в Европа, плосък данък от 10 процента върху корпоративните приходи и личните доходи, както и конкурентни разходи за труд и живот.

Страната е на второ място в ЕС по брой на жените в ИКТ сектора - около 45 процента в началото на 2018 година, законите й улесняват издаването на лицензи за компании в сектора на информационните технологии, отбелязва още вестникът.

По-голяма част от чуждестранните инвестиции в българския технологичен сектор през последните две години идват от ЕС и САЩ, цитира изданието данни на fDi Markets.

Страната освен това е облагодетелствана от близостта си до Румъния и Сърбия, образувайки технологичен триъгълник, който е наричан Силициевата долина на Югоизточна Европа. Инвестициите към технологичния сектор в Букурещ също са нараснали пропорционално от 2015 година, пише вестникът.

Според регионалния икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие Яков Милатович България обаче има още работа за вършене в сравнение с някои държави от ЕС. България е слязла 25 места надолу в класацията на Световната банка "Да правиш бизнес" за последните пет години, а други страни бележат подобрение, припомня в."Файненшъл таймс".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията няма много общо с действителността .Мениджърските позиции са за хора с връзки, отдавна там не се търсят хора които могат да вършат работа и са с голям опит, а хора с сертификати.Реално от там идват и проблемите.Големите фирми изнесоха сериозните си дейности от тук и са предимно кол центрове и развойна дейност на ишлеме.От там идва и тягостната работна среда и лошите резултати и относителни ниското заплащане. То ако държавата и бизнеса се правеха от кадърни хора всичко щеше да е ок,
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смях в залата. България и технологии ! А , стига бе! Това да не е майтап ?
44
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем ги тия чуждестранните формички с капитал от 1? ..
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Американ 73 Ти явно си "огледалото" на България, какъвто "гражданина" такава и държавата.
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69Заключение присъщо на висшист, а може би пчелар с направление "гликоза"?!
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 61/62Под вола теле - Винаги!
40
9
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Технологии = сатана!
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 57Ти си просто предател .. А предателя най-мрази своя народ.......Да де но аз не съм подтиснал или докарал нито един българин до просешка тояга! Не съм откраднал една игла от нито един българин или да съм го разпънал на кръст! Помогнал съм на много българи в нужда без да чакам нещо в замяна! Търси предателството измежду българите в България, мойте пипала там достъп НЯМАТ!
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 55Аз съм това което се набива дълбоко в очите на повечето български клошаро-фекаломани от държавата на грейналите гъбички измежду пръстите на краката. Забавлението е изцяло мое, благодаря!
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 51В Германия има само ДВАМА българи които учат физика - една жена завърши бакалавър в университета Шутгард и сега магистър в Берлин.. И един бакалавър в Университета Констанц на швейцарската граница богашче но мъжкар отиде да учи трудното.....Много ти е дребно и ситно зрението. :)))))))) От Искаро по-дълбоко - ИМА!
36
0
 
4
 
! Отговори
Руски сериали преди 4 години
Де ги, аз като превъртам гледам барабар няколко престъпления Майами, НюЙорк, после превъртам на агенти на ЦРУ, после превъртам на агенти на ФБР, после превъртам на агенти на ми 5 и всички да едни зализани и нахакани мацки и пи.ове, после превъртам и гледам как борят руската мафия в Германия, после гледам ченгета в хаваи и си викам де ги 17 мига на пролетта?
35
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 48Да, да 2 милиона сте се събрали! Да съм от 'гилдията' и да не знам, нали! За 40 години живот в Германия, Австрия и Швейцария, с визше химия и физика. Събират се само в низините (образованите българи най-вече) а стръмните върхове човек изкачва сам!
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44 Българин в Германия за инженер , математик или физик не учи..Пишеш пълни глупотевини и алабализми, като предсказанията на Ванга!
33
0
 
3
 
! Отговори
до 41 преди 4 години
Човек, никой не ти говори за няколко стотин младежа - "най-добрите" студенти от СЗ в 2 университета. В област СЗ има над 100000 работещи, много от тях със сериозен потенциал и квалификации, които работят в момента глупости и ниско-квалифицирана примитивна работа за разни смешници за нищожни пари. Просто липсва каквато и да е квалифицирана работа и инвестиции в икономиката.
32
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен до 36 преди 4 години
Пиян ли си, дрогиран ли си, или си почнал по отрано Никулден ? Кави глупости пишеш бе оли, ами те 1700 евро ги вземат общите работници. Виждаш ли глупостите и сравненията които правиш, ако в чужбина започнеш като завършил програмист старта е 5 хиляди еврака бе оли. Не виждам хора да тичат към България, обаче напускащи има ежедневно. И хората решили да живеят по достоен живот не са предатели. За поредна година парите които пращаме във България надвишават инвестициите.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Аз съм ходил на Еразмус в Германия и българин да учи за инженер , физик или математик не видях.........Питай Ванга защо не виждаш в Германия! Питай я защо си сляп като "нея"!?
30
1
 
4
 
! Отговори
* преди 4 години
Само някой да обясни моля, какъв е тоя феномен: Никой не инвестира в Стара Загора- 6-я по големина град, който беше с голям потенциал, но квалифицираните хора продължават да се евакуират от него, поради липса на нормална и заплатена работа, както и на нормални инвеститори, като в Пловдив и София например.Защо се инвестира единствено и само в 2 града, това лие България? Това е супер недалновидно и скоро ще си проличи.
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36/37Балъците умреха 44-та, ама друг път! Я ги вижте щъкат и умора ги не стига! :))))))
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 35Ванга е казала - тука ще се живее най-добре.. затова си работя в България...........Да и на мен ще ми купят колело ама друг път! Един чичко ще ми купи жабата - друг път!
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33..........или нещастни емигранти..............Няма масово по нещастни от българите в България. Тук таме някой нещастен емигрант да проплаче ама да кисне във български форум....на дали!