Патриотите искат забрана на дарения от бизнеса за партиите

Искат и таван на държавната субсидия от 6 млн. лева годишно
21 дек 2019 11:15,
25
Патриотите искат забрана на дарения от бизнеса за партиите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да бъдат забранени дарения за партиите от бизнеса искат патриотите с промени в Закона за политическите партии. Текстовете предвиждат физически лица да могат да дават не повече от 10 хил. лв. годишно.

В последния работен ден преди коледната ваканция на парламента те внесоха проекта в деловодството на НС. В него се настоява държавната субсидия на партия да не надхвърля 6 млн. лева годишно, поясни председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Още по темата

“Парите, които се насочват към партиите, които държавата предоставя, особено на големите партии, са прекалено много, размерът е прекалено голям и самото обстоятелство, че тези партии държат субсидиите си на банков влог и печелят от лихви, мисля, че е ненормално и неморално”, коментира той.

Подобен таван по настояване на патриотите има и за вероизповеданията.

При гласуваната субсидия за партиите от 8 лв. мярката би засегнала ГЕРБ и БСП, който през 2020 г. ще получат съответно 9 178 336 лв. и 7 643 920 лв. Останалите парламентарни партии са далеч под бариерата от 6 млн. лв. – тяхната субсидия е между 1,1 млн. лв. и 2,5 млн. лв.

Очаква се ГЕРБ да подкрепят текстовете за даренията, но да се противопоставят на тавана за субсидията. От БСП казаха, че предстои след Нова година да вземат решение как да гласуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога забрана на чуждестранно финансиране на религиозни и политически организации и на такива, чиято дейност има индиректна идеологическа насоченост(Helsinki Watch, neдaлcкитe и други )
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Valeri, darenia v natura, naprimer bebeta priemate li ve? i v kakvo sastoianie?
14
0
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Е те нали са на хранилка сега. Могат да се правят на честна ква.
13
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
решението е точно ОБРАТНОТО на негласуването:-ТОТАЛЕН ВОТ на българина!..Нека поне 80 процента от нас дадат гласа си,па тогава да видим как "м.с" Хамър..пардон-Цвъки,ще подреди "резултата"..Айдиотщини от сорта на:-"Боко нема алтернатива" могат да вървят САМО в специализираните заведения от сорта на това на "Четвърти километър"!!!!!!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
иначе:-"Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто-да го направиш"..Прави си "пиар" ПРОБЛЕМНИЯ "зам.-придсидатиль",но стигне ли се до гласуване, ще козирува и изпълнява това,което "генерала"-пожарникар му заповеда....простичко:-"Аз!..,слушам!"..
11
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До акотрябва да ти дадат медал за усърдие от гроп!..Защото в най-розовите си сънища те,гропарите,виждат точно такава ситуация:-Никой,който е ПРОТИВ тях да не гласува,докато чиновниците и цялото ромско купено войнство-под строй към урните....Те на това му се вика "дюшаш"..
10
0
 
2
 
! Отговори
ако преди 4 години
никой не отиде да гласува,какъв ли начин ще измислят да крадът от бюджета,демек от НАС,ако сме единни и не отидем да гласуваме ще разберем,хайде да го направим,НЕ ГЛАСУВАЙТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ
9
1
 
0
 
! Отговори
свалял гащ преди 4 години
За Радев.Чалгата задколисно гласува и за тебе не само за нфсб
8
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 4 години
Народа демек демуса каза ясно колко да е субсидията - тия се мислят за някакъв елит дето е по умен от НАРОДА. НАРОДЕ накажи ги - наври ги на кучето под опашката.Но иначе ни убеждават че това дето го живеем е демокрация.
7
1
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
Хем твърдят,че парите които дава държавата са много,хем си уредиха по 8лв.субсидия!Сега пък големите партии взимали много,ами ще взимат,след като имат повече привърженици!След тази''уйдурма'',дето направиха с БСП не трябва да се притесняват за следващите избори-няма да влязат в парламента!
6
0
 
6
 
! Отговори
AntiPatriot преди 4 години
Тоз на снимката има физиономия на ходещ по голяма нужда човек !!!!
5
1
 
7
 
! Отговори
Психо преди 4 години
Мъжът от снимката има доста смущаващ поглед...
4
3
 
5
 
! Отговори
ЦК на ГЕРП преди 4 години
Много е важно благосъстоянието на нашите депутати да се увеличава непрекъснато !!! Да се купуват нови гръцки острови и испански хасиенди не само от Вожда ,а и от редовите депутати !!! Всеки герберастки депутат най-малко с един собствен хотел като Валери Симеонов Балевски !!! Слава !!!
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те тия от как са покрай баницата само искат иначе нищо не правят , усещат че им идва края
2
1
 
14
 
! Отговори
Всички партии. преди 4 години
Трябва да се изхранват на базата, на свободния пазар и труд. Трябва да получават минимална заплата на базата на изработен час. И да не получават "дарение" от 8 лв на глас, а п. Както живеят хората, така и политиците.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия патриоти се оказаха по голям тумор и от ДПС.