Криза по морето не е имало, спадът на чужденци у нас едва с 0,02%

8 832 405 туристи са посетили България до месец ноември 2019 г.
30 дек 2019 18:05,
43
Криза по морето не е имало, спадът на чужденци у нас едва с 0,02%
Снимка: Булфото архив

8 832 405 са туристическите посещения  на чужденци в България за  периода януари- ноември 2019 г. - отчита  се символично намаление от 0,02% спрямо същия период на рекордната  за туризма 2018 г. Това показват  данните за 11–те месеца на  тази година на база резултатите  за месец ноември, публикувани днес от Националния статистически институт, съобщава Министерството на туризма.

Още по темата

Само са ноември 2019 г. туристическите визити на чужденци у нас са 442 178, което представлява ръст от 7,5% в сравнение с ноември 2018 г.

За 11-те месеца на 2019-а са отбелязани чувствителни ръстове от редица пазари: Гърция – увеличение с 5,2%, Украйна – ръст от 24,2%, Великобритания – нарастване с 20,3%, Унгария – увеличение с 26%, Китай – повишение с 14,6%, САЩ – ръст с 8,5%.

Румъния остава първи входящ пазар по брой туристически посещения за периода януари-ноември с над 1,2 млн. визити, в топ 5 са още Гърция с 1 073 557 посещения, Германия - 742 979, Турция – 594 948 и Северна Македония – с 511 113 туристически визити.

През същия период на годината туристическите пътувания на българи в чужбина възлизат на близо 6,5 млн., което е нарастване с 4,1 на сто.

Данните недвусмислено показват, че въпреки предизвикателната за сектора 2019 г. с огромна конкуренция от държавите в региона и фалит на най-стария световен туроператор  българският туризъм запазва високите си резултати от последните 4 години и се развива устойчиво, коментира министър Николина Ангелкова.

Това доказва, че с активен диалог и пълна мобилизация на държава, бизнес и местна власт можем да преодолеем трудностите, добави министърът и изрази увереност, че усилията на работещите в сектора ще продължат за успешно протичане на зимен сезон 2019-2020 г. и подготовка за Лято 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Отоплител преди 4 години
При толкова добри резултати би следвало да си гласуват и по-добри премии в туризма.
36
0
 
2
 
! Отговори
Янко преди 4 години
Не мога да си позволя Созопол, затова ходихме в Египет това лято и в Турция миналото. 04827
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИКВЕННАТА ЛЪЖА
34
0
 
6
 
! Отговори
Алабализъм с моливче преди 4 години
Турист и преминал през страната не са едно и също. Колко от тези "туристи" са бил на път за и вие сте ги преброили? Туристите от САЩ българи ли са?
33
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
До Анонимен 27 И като гледам русалката какво полово хълмче е надигнала , та ми става едно мъчно , мъчно за социализма. Най доброто по онова време беше че бяхме млади.
32
2
 
17
 
! Отговори
Гнусна и грозна лъжа преди 4 години
Като г-жа Ангелкова ...
31
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
отворете букинга, цените за август специално гледах, хотели ол инклузив са завишени в сравнение с миналата година поне със 100+лева ! и пише оферти и бла бла..обзалагам се отсега че ще има още по празни чадъри от миналото лято с тия цени, аз лично се насочвам към съседите или египет, не за друга ами защото там е по евтино от тука ! барабар със самолетните билети !
30
2
 
15
 
! Отговори
да бе да преди 4 години
тока пишат защото вървят вече ранните записвани яза хотелите и май няма кой да резервира всички видяхме истината миналото лято то снимките с празните чадъри !
29
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че то никой разумен човек не е вярвал на лъжите на хотелиерите. Тях ако ги поташ, гладни и боси ходят.
28
2
 
24
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Розовите балони на Правителството започват да се пукат. Само преди дни Ангелакова отчиташе супер успешна 2019 г., небивал растеж на туризма и как приходите се увеличили не знам си колко пъти. Три дена по-късно се оказа, че "успешната туристическа година" отчитала показателите за 3 години и всъщност имаме намаление. След още два дена ще лъсне истината - грандиозен провал на летния туристически сезон и рекордно ниски приходи от туризма. България е напът да изгуби последния си работещ сектор!
27
2
 
8
 
! Отговори
Министър преди 4 години
Вероятно данните, продавани за миналите години са били непълни, затова сега имаме такъв малък спад в резултата
26
2
 
17
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Те,на другаря Живков,екипа не се ли спомогнаха бе хора?!Живях малко и по онова време,та мога да направя сравнение.....Ама Вие,съвсем я подкарахте с оная пропаганда бре!!!
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такива русалки като на фотото, ама никога няма криза по морето.
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е ясно какво се чудите. По документи, сума ти хотели са се пукали по шевовете - имали са легла и по коридорите."Посещаемостта" на много наши хотели няма нищо общо с хората, които виждаме или не виждаме по плажовете, а с това парите от колко товара контролирани субстанции трябва да се преперат.
23
1
 
31
 
! Отговори
аз преди 4 години
Няма отлив на туристи,няма бедно население,няма напускащи,а има завръщащи се българи,няма намалена раждаемост,няма затворени болници и училища,няма рушащи се новопостроени пътища,няма корупция,няма напуснали страната инвеститори,няма купени гласове,няма продажни управляващи .. общо взето нищо ни няма !
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е как така нямало спад на туристите,а данъчните реват че нямало никакви постъпления в хазната поради отлив на същите? Значи някой краде парите.Или това са хотелиерите и ресторантьорите,или се краде на по-високо ниво в държавата.Такава новина трябва да задейства червена светлина в ДАНС.Какво чакат.Или и те са на ,,хранилката''.
21
2
 
26
 
! Отговори
Georgi преди 4 години
Г-н Павел Гълъбов от написаното по горе явно това лято не си стъпвал на Българскот черноморие. Като тази година такъв отлив на туристи не сме виждали последните 20 години по курортите в серната част. Явно по статистика успявате да го докарате, но реалноста е друга. Не е нужно да лъжете и изопачавате нещата.Опитайте се да напишете нещо добро и да успеете да привлечете повече хора за напред. Сега започва зимния сезон. говорете истината и може би някой ще ви повярва.Засега сте пълни полезурковци
20
1
 
30
 
! Отговори
джо преди 4 години
Тоз наш ТУРИЗЪМ, като хамелеон. Ту е зле ,ту няма криза, хотелите празни, после пълни на 90 процента. Само едно е сигурно ,че ТУКА Е ПЪЛЕН ХАОС.Интересно е само на кое кръстовище я намери Баце тази министърка.
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛегендатаМи кво друго да ти каже, Ангелкова... Тя е доста боса, но да ръси глупости е първа... Колко туриста докара през 2019 тая рошава гарга от Америка така и не каза... :))
18
1
 
21
 
! Отговори
българин преди 4 години
Значи: От 1989 г.До ден днешен."Сезона по морето" Е винаги "слаб"! Що така бе гда "бизнесмени"? В събота и неделя всичко е заето по морето всяка година! През седмицата спокойно можеш да си наемеш квартира без "резервация"!Възможно е защото едни си отиват а други идват! Хотелиерите искат24часа всяка стая в хотела им да е заета. И си "смятат" за целия сезон обща "цифра"! И не я ли стигне е на "загуба"?! Е няма как да стане! НО ВИНАГИ СА НА ПЕЧАЛБА! Говорят за "слаб сезон".За да плащатмалки данъци