Натиск от САЩ не би могъл да спре "Балкански поток"

Според Атанас Тасев страната ни е постигнала баланс между Великите сили
Обновена: 4 фев 2020 22:11 | 4 фев 2020 22:08, Красимир Ангелов
29

Руският посланик Анатолий Макаров обвърза изгонените руски дипломати и строежа на "Балкански поток". Според него някой не иска проектът да се появи на територията на страната ни.

"Очевидно има различни интереси. На нашата територия Великите сили се сблъскаха в ядрената област и разпространението на газ. В момента има някакво равновесие, което е постигнато и то е благоприятно за нас. Трябва да проявиш дипломатичност, за да съчетаеш интересите на Великите сили", заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него американският натиск върху България не би могъл да спре реализирането на "Балкански поток".

"По план в средата на 2021 г. трябва да сме реализирали т.нар. "златна заварка" с участъка, изграден вече на територията на Сърбия. Има подписан анекс, който до средата на годината ни освобождава от проблеми. Има още време", посочи енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Според него "Балкански поток" ще донесе устойчив приход на страната.

"Плюс за България е, че ще има приход, който е от порядъка на 200-220 млн. долара. Освен това капацитетът предполага задължително плащане, което гарантира паричните потоци, независимо дали тръбата е пълна или празна", обясни Тасев.

По думите му така за 15 години ще си върнем инвестициите, а след това паричният поток ще отива в бюджета.

Тасев коментира и посещението на енергийния министър Теменужка Петкова в САЩ. Очаква се американски енергийни експерти да посетят България.

"Това е в посока внедряването на американското ядрено гориво, което ще трябва да изчака задължителния процес на лицензиране и проверка. Ние строго се придържаме към съществуващите правила и закони. Мисля, че има разбиране от американска страна, че спазвайки нормативните документи те ни защитават", заяви Тасев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ трябва да подкрепят своя съюзник от НАТО България. Украйна не е в НАТО и ЕС. Купиха украинските тръби и искат да навредят на евроатлантическа България.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що ба мале? Успява си най-редовно :)
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атанас Тасев нека не бъде толкова сигурен, защото в момента в САЩ са внесени за гласуване санкции срещу инвеститорите на СП2 и евентуалните потребители на руски газ от този газопровод, което окончателно ще сложи тирантите на СП2. Твърде вероятно е Турски поток да последва съдбата на СП2.
13
6
 
11
 
! Отговори
Нали затова преди 4 години
започнаха забраните от САЩ, онези които лапаха американски закуски, вече няма да стъпят в САЩ, защото не изпълниха американските заповеди.Цв. Цв. и Бойко са първите, после Плевнята и всички по реда си. Ами сега, кой сгази лука?
12
14
 
6
 
! Отговори
Разбира се преди 4 години
Всяко лято идва руска армада по Черноморието.Армада от Гладни и дашни рускини!
11
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 17 - Защо плещиш тези невероятни глупости, умньо. Руските тръби като минават през Полша, Словакия, Австрия, Германия, Турция, значи ли това, че Русия ще нахлува там и за какво й е Русия да нахлува там. Къде си тръгнал да плашиш гаргите, не се ли виждаш, че под шапката ти няма нищо. Руските тръби са бизнес проекти, от които печелят всички - както Русия, така и европейските страни. Само американците пищят, защото губят влияние в Европа
10
23
 
1
 
! Отговори
руска труба у нас преди 4 години
означава бъдеща окупация на България от Руската империя.Бойко Борисов е врбуван от КГБ още в крач на 80-те години и го ползуваха в канали за наркотици и убийства по поръчка в Източна Европа, след това го назначиха 'политик'.Ако българите не спрат тръбата до 50 години руските войски ще нахлуят в наша територия да защитават 'стратегическите си интереси' и няма кой да ги спре.
9
4
 
8
 
! Отговори
Не е баш тъй! преди 4 години
Могат и то винаги! Пример - отстрелват едн тиква и слагат например "цвъко" и готово ...
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Андрешко проблема не е липсата на газ, а че не може да го плаща.Затова мръзне, ...и пак ще мръзне !
7
6
 
16
 
! Отговори
Надзирател преди 4 години
"ДрОгаре виждам, че ВСЕ още ви е много трудно да приемете и свикнете с новите реалности.....но това е положението.....вие си избирайте.Кой ще бъде поредният ви спонсор осветен и заключен?"=============================Много ще ти е трудно и на теб, но ще свикнеш как твоите "ДрОгаре" от ГРОБ, ще бъдат заключени в ЦСЗ. Рано или късно!п.с. А, спонсор може да им бъде Божков.
6
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Некой иска да ни върже во веки веков с тръбата на руския Гулаг.Путин обясняваше как България губела по 440 млн долара от спирането на Южен поток, а този сега говори за некакви си 220 млн., които щели да изплатят борча за 15 години. Като потече газо може тези 220 да станат 110 млн и т.н., докато след тридесет години ще продадат тръбите на някой индиец за 1лв. както продадоха "Кремиковци" - другия голям руски член от соц време !
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости, трябва им един 20-секунден телефонен разговор с министър предстедателя....
4
8
 
2
 
! Отговори
До5 преди 4 години
Ами те скърцат ама от яд, затова получават изгонени дипломати ама тръбата си върви:)
3
4
 
19
 
! Отговори
Бай х преди 4 години
Глупавооо заглавие, което е ясно, че не е вярно.... Само да скръцнат...както казаха със зъби.... И наште са се на..а..кали. Мушмороци са ни началниците на каквито и да се правят.
2
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хамериканците стига са вряли тлъстите търбуси по света, нека има мир.
1
4
 
11
 
! Отговори
ruski преди 4 години
човекот тиква зе парата, куче влаци рейс, путин търси ресто, бай тиквония скоро не мой си намери место. от три стола в дупката с дебелиот гоз напред. скатаните милиардчета при контролерчетата от ЦРУ. койт бал бал, порко умре.