Стив Ханке: Еврото е грешка. България да не се присъединява

Той разкритикува промените на Менда Стоянова
Обновена: 8 фев 2020 12:57 | 8 фев 2020 10:15, Нели Христова
282
Стив Ханке: Еврото е грешка. България да не се присъединява
Снимка: БГНЕС

Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви пред БНР бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке.

Той разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев – евро се запази до влизането ни в еврозоната.

„Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза Ханке.

По думите му не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната.

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“, каза той.

Стив Ханке предупреди, че не трябва да се допуска промяна на валутния курс на България и повтори тезата си, че не подкрепя идеята България да въведе еврото.

Според него няма необходимост от замяната на лева при фиксиран курс с еврото, тъй като чрез борда страната ни практически се ползва от позитивите на еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
16
 
! Отговори
Значииии... преди 4 години
Значииии като турим Британия,Швеция,Дания,Полша,Чехия,Унгария,Хърватска,Румъния и България....,излиза че половината ЕС не гори от желания да ползва еврото. Що така веее...гербестаци?
182
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
За съжаление на ГЕРБ 610лв.по курса ? в България никога няма да стане 610?Така че хем ще е наполовина хем с промяната ще ни измамят Българите ,с некадърната поправка на некадърната Менда Стоянова!
181
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКъв бил тоя.... "тоя" спаси България едно време ***
180
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе и Естония е с Евро ама там средната заплата е 1400 евро
179
6
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
1лв.= 1,9578?100лв.= 195,78?610лв.=311,5742159567?Та Гербери некадърни:311,5742159567 ? равно ли е на 610лв. Се питаме в задачата ??????????????????
178
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До БългаринАбе много не ни натискайте,че ако ни прегори бушона,може да гласуваме да се махнем от ЕС и да станем руска република!
177
6
 
2
 
! Отговори
До 177 преди 4 години
В тези държави, без Швеция, всички бягът към държави с евро.
176
6
 
3
 
! Отговори
До Българин преди 4 години
ГерманияФранцияБелгияХоландияДържави с Евро !
175
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Аре де феновете на ? да кажат колко ? са 610лв.Що мълчите бе разбирачи?Палячовци ?
174
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реалностите в ЕвропаТова телеканал "Звезда" ли го каза?
173
5
 
3
 
! Отговори
Реалностите в ЕС преди 4 години
Заразени и болни от СПИН ( ХИВ )Русия 2,8 милиона ! 2% от населениетоБългария 2 хиляди! 0,02 % от населението
172
1
 
19
 
! Отговори
Г преди 4 години
Прав си ,Ханке! Още веднъж им лъснаха задниците на управляващите! Некадърни и корумпирани! Историята е същата, като спирането на напълно безопасни реактори в Козлодуй от Костов, заради приемането ни в Евросъюза! А сега каква е далаверата за Бойко?
171
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 4 години
ШвецияУнгария Полша ЧехияХърватия БългарияРумъния Държави без Евро А и Англия която напусна Европейския съюз!
170
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Ханке си го купуват вече с малко $ от Москва. От години никой не му иска съветите в Европа, както и е забравен. От време на време се пуска в нишите медии. Фа растега локуми.
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 174За да добавя още бензин в огъня, нека да отбележа, че Ирландия и Исландия бяха съшо мноооого зле а днес така дръпнаха, че ако ние и на 1/3 друонем, ще се опраими най-накрая както викат дивите селяни.
168
1
 
0
 
! Отговори
до 162 преди 4 години
Покажи статистиката за България и Русия.
167
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно,че кризите в Европа все се случват в южните държави,ако си спомняте, България, Италия,Испания,Гърция,Сърбия,Португалия,бедността също е най-вече там,а и мафията също.
166
1
 
7
 
! Отговори
Чийф командър преди 4 години
Бат Бойко с типичния си дебелашки хумор изплю.. "камъчето",без сам да се усети!!! Всъщност с покупката на Ф-16,блок 70 и предплащането му,а сега с напъните да се влезе в "чакалнята" на еврозоната.....се целяло...деееба!.... ОКОНЧАТЕЛНОТО ОТДЕЛЯНЕ ОТ РУСИЯ И НЕЙНОТО ВЛИЯНИЕ В БЪЛГАРИЯ!!!! Това разбира се не го е измислил той,а му е било подсказано от.. Мустафата!
165
1
 
4
 
! Отговори
МанТа да почака преди 4 години
Два пъти през 20-ти век се качвахме на колесницата на швабите и двата пъти ни драха. Сега сме на път да ни одерат трети път. Немците не стават за водачи - хем са егоисти,хем са страхливи палаши.Чакалнята не е чакалня,а съблекалня. На немцойците им е нужен натрупаният ни резерв за да пълнят гушите на техните си неферници,както и на лапачи като Гърция,Италия,Испания. Аре МанТа да почака Полша,Чехия,Дания и Швеция да въведат еврото.
164
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рублата е най-хубава и всички мечтаят за Сибир и рубли.