България и САЩ - съюзници, стратегически партньори

Борисов обсъди с Матю Палмър интеграцията на Западните Балкани
210
България и САЩ - съюзници, стратегически партньори
Снимка: МС

България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни е изключително широко с тенденция да продължава да се задълбочава не само на двустранна основа, но и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов посочи, че сигурността и отбраната са сред основните измерения на диалога между двете страни. 

"Нашите въоръжени сили участват в редица съвместни учения, включително в рамките на НАТО.  А придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни", каза още премиерът Борисов пред заместник помощник държавния секретар на САЩ.

В хода на разговора бяха изтъкнати резултатите от срещата на българския премиер с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 г. Бе отбелязана също ключовата роля на приетата тогава Рамка за стратегическо партньорство, издигнала двустранните отношения на качествено ново равнище, потвърждение за което бе провеждането на Стратегическия диалог България-САЩ през януари в София.

Друг акцент на срещата бе допълнителното насърчаване на икономическия обмен между България и Съединените американски щати. Бе посочена устойчивата тенденцията за растеж, която показват данните от търговския стокооборот. Той е  нараснал с 3,7% за периода януари - септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г.

"От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика", добави Борисов. По думите му включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората.

По време на срещата бе високо оценено енергийното партньорство със САЩ, което има потенциала да допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, включително чрез вноса на втечнен природен газ на конкурентни цени.

Премиерът Бойко Борисов и заместник помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър обсъдиха също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

"Надеждната перспектива за присъединяването им към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона", посочи министър-председателят. Той добави, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

"НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да се постигнат по-добро взаимодействие в комуникацията си със страните от региона", подчерта още премиерът Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
4
 
21
 
! Отговори
до 139 преди 4 години
Днес неграмотните лузъри стават американски *** и работят за американците. Кибичат в нета и се опитват да ни мамят. А американците им набиват в *** кратуни, след някое американско еничарско образование, че са "лидери", които трябва да поведат местните аборигени, в случая българските *** в правата американска вяра. И винаги им набиват в празните кратуни елементът на "изключителност", че те са по-по-най-. Все се намират изаднали екземпляри дето се връзват.
137
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руско Смях та дори Калашниците ги правим много по добри от тяхните абе зделаното си е Дялано :)))
136
12
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Курт Вонегът:):):):)Весьолае ребята:):):):)Подочувам,че скоро ше изритаме от България още една група Руски шпиони:):):):)
135
4
 
20
 
! Отговори
до 126, тонката преди 4 години
Американски ***, сега ще ни лъжеш ли. Американските Марици са американски и ни крадат стабилно, продават ни двойно по-скъп ток, И всичко се прави с рекет от американското посолство, а не от руското. Както ни рекетират да им продаваме и въглищата на силно занижени цени. В цялото това изнудване русия и посолството им няма общо. Краде американското посолство за техни фирми.Ти нас на маймуни ли ни правиш? Та ти си откровен лъжец се оказва.
134
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най големия ни враг е сърбия Доказано русия също се държи като евтина про, стит,,утка от Франция добро също не сме видели Англия подкрепя съединението а Сащ се държат повече от вменяемо и с разбиране въпреки че сме се били на различни стани
133
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тонката"Курт Вонегът" е невъзможно изписване на руски, неграмотно създаниеНа руски е "Курт Воннегут"А ако не беше неграмотна и на английски, щеше да се сетиш защо съм го написал така - Kurt VonnegutПо време на соца се учеше здраво и неграмотните не успяваха да изкласят. Късмет имаш с това кога си се родила
132
11
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Курт Вонегът,ти си Руснак нали/:):):):)Пикаеш ли газ сега?:):):):)Няма вече Голем брат,Сибирски мечки,дядо Иван и разни други подобни:):):):)Има САЩ,НАТО и скоро Ф 16 над Бузлуджа:):):):)
131
5
 
12
 
! Отговори
хаха 131 преди 4 години
И като е толкова отлично американското оръжие, защо тогава по цял свят всички търсят основно руско и се редят на опашки за него. И го предпочитат пред американското.Хайде да не ни правиш на ***, самите американци си признават превъзходството на руското оръжие. И вече отчитат сериозно техническо изоставане. Или ти си по-американец от самите американци.
130
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маниги руснаците рядко правят свясни пушкала и то се са преразкази я на Немски Американски или Британски ...абе дори и тачанката на Чапаев е с Американска Картечница
129
2
 
9
 
! Отговори
България над всичко преди 4 години
Най-големите врагове на България са Великобритания и Франция от западните държави..............освен това Турция и Гърция................5 века османско робство и близо 2 века под властта на Византия!!!
128
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чорбаджията дойде банкянския кратунковец да му изближе задникаа овцете чакат да видят на къде ще ги засилят на заколениетова е територията българияяпонците 70 години се блъскат по 12 часа на ден и немогат да се отскубнат от прегръдката на големия си приятел чичо самако се измъкнем ще е истинско щастие
127
2
 
13
 
! Отговори
аха преди 4 години
Малко не са ясни понятията. За какви "съюзници и партньори" става дума, когато едната държава САЩ, със сила и рекет налага на другата държава България неизгодни сделки и договори. На практика, САЩ ограбва системно България. Благодаря от такъв съюзник. Странене, защо някак се получва, че не можем да се откачим от този "съюзник и партньор". Понятия, които предполагат доброволно участие.И все пак, Европа дава пари на България, а САЩ ги ограбва. ЕС трябва да се намеси. Опозицията трябва да действа.
126
3
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
"Курт Вонегът" е на Руски "Кърт Вонегът":):):):)Курт,звучи добре:):):)
125
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американското оръжие винаги е било отлично Достатъчно е да споменем Самюел Колт ,Джон Мойзес Бралнинг .Хоаирам Максим ... Бенковски Левски Караджата Хаджи Димитър ползват Американски пушки Факт Днес Сащ наливат МНОГО пари и собствени разработки + това работят и с най добрите фирми От Европа Ю Корея Израел и Япония И неслучайно са номер 1
124
1
 
9
 
! Отговори
:) преди 4 години
Това, което пише 128 е самата истина. А този тонката едва ли е минал и 25. Той е от новата реколта тролчета, дето нит знаят какво е било, нито са го преживели. Имат си шефчета, дето им спускат лъжите и тия само ги копи/пействат, понякога и с лично безумно творчество. Обикновено без връзка с реалностите, минали и настоящи.Обикновени некадърни измамници, на американска служба.
123
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"премиерът Бойко Борисов по време на срещата си със заместник помощник държавния секретар на САЩ"Държавните служители се срещат с равни по ранг по протокол.Фактът, че ББ не беше посрещнат от президента и че води разговори с разни заместник-помощници ясно показва, че нито България, нито ББ са уважавани или приемани като равни партньори от краваритеТе не са ни приятели и не ни ценят. Само ще смучат каквото и колкото могат от нас и дотук
122
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тонката"Едно време в училище само докато споменеш САЩ или Америка веднага някой те е докладвал на дружинната и става страшно:):):):)"Нима?? :) Един съученик веднъж подготви цял урок за индианците в час на класния и все още е жив! А пък друг говори за Курт ВонегътПодобни изказвания са чисти и нагли ЛЪЖИ. Никога в България не е била насаждана такава грозна омраза към Запада, каквато сега към Русия. При това от Запада сме видели много зло, а Русия ни помагаше много преди
121
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празни приказки без грам покритие. Онези се държат все едно са собственици на територията и стратегическите ни отрасли.
120
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До IozeffтъпоЛозефф, да ти кажа за Мариците, дето уж са "Американски", ама малко ги разкриха, че пак са на двама ватника, който са регистрирали фирма в САЩ, за да може БГ копейчиците да вият на умряло ден и нощ. Няма ли интернет за вас ватенки? Айде първо се информирайте малко, после да ривете.
119
2
 
6
 
! Отговори
Румбата Радев преди 4 години
Грипен не е лош избор според мен.