Ще станат ли по-скъпи изборите с машинното гласуване?

Няма да го има в секциите в чужбина, коментираха от ЦИК
21 фев 2020 09:25, Петя Славова
57

Машинното гласуване отново е на дневен ред, след като министър-председателят Бойко Борисов го подкрепи за следващите парламентарни и президентски избори.

Всяка партия обаче има различна визия за начина, по който да протекат изборите - изцяло машинно, на хартиени бюлетини или смесено.

Още по темата

"Разписаните текстове на Изборния кодекс предвиждат, че на следващите избори за народни представители и президент, когато са редовни, трябва да има машинно гласуване във всички секции. От тук нататък стоят всички останали въпроси, които трябва да бъдат решени", коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев в "България сутрин".

Той уточни, че машинно гласуване няма да има в секциите в чужбина, в лечебните заведения, на корабите и на местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода.

"С оглед по-големите мащаби на машините, които следва да бъдат доставени и осигуряването на възможността на всички избиратели да гласуват, ще се изисква по-дълъг период, който да позволи логистичното обезпечаване на машините, така че в момента, в който се стигне до изборите, те да бъдат налични, сертифицирани и доставени до съответните секции", обясни Андреев пред Bulgaria ON AIR.

Говорителят на ЦИК допълни, че въпросът е какво ще бъде разписано в Изборния кодекс като последни промени, за да може да се започне работата по тях.

Дали машинното гласуване ще оскъпи изборния процес, след като миналогодишните избори поставиха рекорд на изразходваните средства?

"Една машина излизаше от 3 до 5 хиляди лева. Това бяха цените, въз основа на които бяха направени тогава разчетите. Тези цени могат да бъдат променяни. Всички тези промени влияят върху цената на гласуването", обясни Андреев.

По думите му ЦИК подготвя окончателния доклад за проведените избори през 2019 г. и той ще бъде внесен в Народното събрание с препоръки към депутатите с оглед на изборното законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то трябва да се направи читаво електронно гласуване, ама като видяхме в НАП каква им е системата си става направо страховито. Друг е въпросът, че може би трябва наистина на има ценз за поне основно образование на гласуващите. Не мисля, че е ограничаване на права, след като основното образование е задължително. Излиза, че си искат едни права, ама задълженията не ги броят.
43
3
 
2
 
! Отговори
ист преди 4 години
до дааааа ..... била отживелица хартиятапоговорка - машини, машини, ама когато те напъне голямата работа търсиш хартия.
42
2
 
4
 
! Отговори
Линк преди 4 години
Прокуратурата в Барселона разследва дали Борисов има участие в пране на пари с международно участие, предават от испанското издание El Periodico.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Резултати от изборите:0 невалидни бюлетини0 сгрешени протоколиБезценно.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Борисов замесен в пране на пари? Испанските власти разследват премиера"Имаш ли линк, или повече инфо.....защото звучи като "сестра ти е к......" без да имаш такава?
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В комсомолск на амур на машинно гласуване ли са.......оо да там се "гласува" на 10/15 години.....може би?
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
500 хиляди невалидни бюлетини за кого ще гласуват? За кого гласуват неуспешно всеки път?
37
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Проблема не е в цената, а във възможността за манипулация на вота. Която при машинно гласуване отпада"Хей про с так.......с "машинното гласуване" рушлямците избраха клоуна в САЩ.
36
0
 
6
 
! Отговори
До И.Т. преди 4 години
Ти гласувал ли си с машина? На предните избори гласувах с машина и ми беше много по лесно отколкото с бюлетина. На машината се вижда всичко по отчетливо(по удобно за стари хора), и става по бързо, само за минута.
35
1
 
4
 
! Отговори
мафия преди 4 години
КЪДЕ 1/2 ЗАКОННА ЗАПЛАТА, КЪДЕ Е ПАЛАТ В ИСПАНИЯ!!!!!Борисов замесен в пране на пари? Испанските власти разследват премиера..Барселонските власти са започнали разследване за пране на пари срещу премиера Бойко Борисов. Органите за противодействие на корупцията в областта проследяват влизането на пет милиона евро в две компании, свързани с луксозно имение и скъпарски магазин.Прокуратурата в Барселона разследва дали Борисов има участие в пране на пари с международно участие, предават от испанското издание El Periodico. Каталунската полиция е намерила съвпадение при разследването, което
34
0
 
5
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Проблема не е в цената, а във възможността за манипулация на вота. Която при машинно гласуване отпада, а това не се харесва на ГЕРБ. Затова сега мантрата е, че машинното гласуване ще излезе скъпо, видите ли мислим за това. Лицемери, окрадоха се що могат, сега ще жалят че машинното гласуване било скъпо.
33
2
 
5
 
! Отговори
Измислена тема! преди 4 години
Писана е да разлайва и защитава герберите. Само това като прочетох -"и на местата за изтърпяване на наказание лишаване от свобода."!? В тези места изобщо не се гласува по закон! А машинното ще е по евтино, защото машините ще се изплатят още на първото гласуване и после ще се ползват многократно. Много по удобни са! Ако питат ГЕРБ, трябва с боб да гласуваме.
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не знам дали ще е по-евтино важно е да е по истинкоще елиминира купените гласове на римляните- основни избиротели но гробаритеа и че професорчето констонтинов ще се лиши от милиончета за обработката и ще е винаги против това си го знаем
31
2
 
7
 
! Отговори
Даааа преди 4 години
Хартиените бюлетини са отживелица. Ще отпаднат постепенно в целия свят, както отпадат хартиените фактури. Ще излязат по евтино, защото ще се ползват години на ред. Проблем е, че трудно се фалшифицират, а мъртвите души не могат да гласуват.
30
4
 
4
 
! Отговори
ист преди 4 години
Коя партия иска машинно гласуване, и кой ще бъде посредника. Партията която иска машинно гласуване ще прибере комисионната.
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по- ДОБРЕ ще е да се гласува с някакви ПЛАСТМАСОВИ или метални карти, големи колкото кредитна карта, на която са изписани партията и кандидатите и. Така, бюлетините НЕ могат да се скъсат и ще могат да ги броят отново и след 5 години.... картите трябва да ги раздават ВМЕСТО бюлетини в Избирателните секции.. Взимаш карта на Политическа партия ( вместо бюлетина), отбелязваш името твоя кандидат, като първи, и пускаш картата в избирателната урна... Така е НАЙ- сигурно и ЕВТИНО.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Естествен че ще станат ПО+ СКЪПИ.. Нали затова Посредническата фирма иска да си продава устройствата.. Така, хем ще лапнат милиони левове, хем ще могат да ФАЛШИФИЦИРАТ изборите... С едно натискане на бутон се променя броя на гласувалите...
27
1
 
4
 
! Отговори
Калигула преди 4 години
***, усещате ли вятърът на промяната? Подухва от Испания.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До избирателА ако целият народ е с него?
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е докога ще де питаме,те изборитецъкат.Мисирека е за машинно,нода нестане и при тези ,и при следващитеи въобще,дс угоди на доган.Скъпи,непроизведени,пропаднала поръчка,ала ,бала,тупане на топката.ТомиславДончев е зает с обществени органи-зации...Абе, купете ги па после мислете.