Bloomberg: България играе срещу Запада и на страната на Изтока

Българското правителство балансира между статута си на член на НАТО и ЕС и връзките си с Кремъл
22 фев 2020 10:38, Елка Василева
334
Bloomberg: България играе срещу Запада и на страната на Изтока
Снимка: архив, БГНЕС

Черноморският курорт Камчия или както повечето местни го наричат „руският комплекс“ е отдалечен от големите и известни български дестинации за почивка. Създаденият комплекс там за деца и спортисти е на бившия кмет на Москва Юрий Лужков и е на стойност 200 млн. евро. В него са разположени хотел, театри, кино, телевизионно студио и басейн с олимпийски размери. Също така там има училище, където е изобразен образът на космонавта Юрий Гагарин в чест на руската космическа програма, пише Bloomberg в свой анализ.

В момента комплексът изпитва трудности, тъй като санкциите на Запада удариха финансите на Москва. Но все пак един човек е фокусирал вниманието си върху Камчия – руският външен министър Сергей Лавров.

Неговият интерес е по-скоро геополитически, а не за благосъстоянието на курорта. Руското влияние в България продължава да е осезаемо, а страната е разделена между сегашния си статут на член на НАТО и Европейския съюз и историческото си минало с Москва.

Още по темата

През декември Лавров определи Камчия като „уникално място“ и „идеалния модел за мека сила“. Тогава той предложи курортът да попадне под контрола на Кремъл. Българското правителство обясни, че не е подадена официална молба за промяна на статута на Камчия, но това не попречи на някои българи да обсъждат идеята, че комплексът може да бъде използван за оперативни обучения.

Каквото и да се случи в бъдеще, Камчия показва, че България остава преден страж във време на засилено напрежение заради шпионаж, енергийна сигурност и корупция.

„Проблемът за САЩ и Западна Европа е, че България избира да остане най-големият фактор в орбитата на Путин, тъй като това е в интерес на управляващите“, коментира Илиян Василев, бивш посланик в Русия в периода от 2000 г. до 2006 г. „Основните канали на руско влияние са наследеният управленски модел от съветски тип и корупцията. България никога не е имала по-голямо геополитическо значение от днес“, допълва Василев.

България внася почти целия си газ благодарение на договор с „Газпром“, който изтича през 2022 г.

Министър-председателят Бойко Борисов бе в компанията на президента на Турция Реджеп Ердоган и президента на Русия Владимир Путин на церемония на 8 януари по повод откриването на газопровода „Турски поток“. Така руският газ ще достига до Турция, а после ще продължава към България и Сърбия.

Борисов се опитва да балансира българските интереси в областта на енергийната сигурност и външната политика. През май правителството започна строежа на тръбопровод, който да направи връзка с Гърция с надеждата, че София ще получава американски втечнен природен газ и доставки от Азербайджан.

През последните години Борисов си изгради ролята на политика, който обедини страните от Западните Балкани по отношение на потенциалното им присъединяване в ЕС. Също така правителството постигна сделка за закупуването на американките изтребители F-16 за 1.3 млрд. долара и се договори да приеме морски координационен център на НАТО в близост до Варна, на по-малко от 40 километра от Камчия.

България не се присъедини към повечето страни членки на ЕС за изгонването на руски дипломати след отравянето на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания.

Тази седмица Борисов бе попитан в Брюксел от репортери дали Русия изгражда военна база в Камчия. Той отговори, че помни времето, когато комплексът е бил за деца и ветерани и че не е запознат това да се променя. „Но България ще продължи да балансира интересите си между Турция, Русия и Запада“, допълни той.

„Едно нещо е прагматичната политика, към която се придържаме. Друго е евроатлантизмът, към който сме се ориентирали и спрямо който подписваме споразумения“, заяви тогава Борисов.

Икономически новини четете на Bloomberg TV Bulgaria.

 


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 месец
Не ни дават да си гледаме интереса и туй-то ! Тоя "зпад " само ни цица !
281
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да докарат малко "гарбиш" за да го изгориме като лоялни съюзници.Едно време с руснаците бяхме въоражени до зъби, сегас краварите гориме отпадък за да си платиме за старите фки.Мурика си мисли. че като държи за топките два трима корумпета с власт в България и всичко е наред, краварите загубиха България щото са стиснати фъшкии и не инвестираха и един лев тук.От тук нататък гледайте какво става: Тиквата отиде на среща с Тръмп и купи старите фки след 1-2 месц. е раследван за корупция, ще последват още до тогава докато всеки започне да отбягва кравешките *** отвъд океана и краварската плява си за
280
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да докарат малко "гарбиш" за да изгорите като лоялни съюзници. Едно време с руснаци бяхме въвлечени до зъби, сега трябва да изварите гориво отпадък за да си планете за старите фки.Мурика си мисля. че като дърво за най-добрите двама корумпета с власт в България и всички е наред, краварите загубиха България, която може да бъде стиснати фъшки и не инвестира и единствено лев тук. 1-2 месц. е разредван за корупция, ще последва повече до това, когато всичко е да се отбягва кравешките *** отвъд океана и краварската плява си замине от тук ..
279
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе утре като дойде тоя пусти руски газ, как ще се продава втечнения американски!? Вие мислите ли за интересите на нашия Нов Съюзник! Не?! А защо?
Ми ако ни бомбардират, както направиха в Сърбия!
Я да се стегнете и да почнете да подкрепяте спирането на всякакви потоци! Само втечнен американски газ ни трябва!
278
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блумбърг мрази Тръмп, а бате му е фен.
277
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали гледахте как в началото Бойко не щеше да яде от питките,които му предлагат,нито да пие ,ами ей затова,щот ти го вкарват и край. Ама те пак му го вкараха.
276
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Много филми си гледал,днес има високи технологии,вече не се правят преврати с нахлуване на войска,цък - вкарват ти микроимплант и край,под пълен контрол си.Нанотехнологии и сателити.
275
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Илиян Василев и Бръмбърг вземат пушките и отиват да се бият с червената армия в Сирия като са толкова демократи и турци.
274
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С блумбърг ли ще ни плашат.Всичко ни
спряха,та им пречи турски поток на
Швабинс.Танте като гълта водичка,ние
не сме и виновни.С Русия ,като нея
търгуваме с газ.Ядем американски
подметки от преди 50 год.Баце е прав,
с натото ,но прагматични.Юро- кравари
да се оправят.
273
5
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 1 месец
Днеска лично ходих там и видях, че руснаците инсталират ракетни установки С 2000 , а в морето недалече от плажа имаше поне 30 атомни подводници.
272
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо не можем да направим,защото вече сме окупирани в България,трябва да се държим за европейците и да се договорим с американците,да не ни скъсват търговията с Русия,защото няма откъде населението да се изхрани,освен от туризъм и търговия,вкл. и с Русия,всичко останало е заграбено в държавата ни от чужденци и населението бяга,защото и работни места няма.
271
1
 
1
 
! Отговори
до293 преди 1 месец
аз правя по триста всяка сутрин и пак се чувствам българин като си започнал кажи друга по здравословна рецепта
270
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

кви ракети от Крим бе миличка, направи си студен компрес
269
8
 
6
 
! Отговори
Предложение преди 1 месец
Предлагам сами да се освободим от САЩ. Да правим по 100 лицеви опори на ден, да заякнем и да станем най-яката нация и да се освободим сами от САЩ!
268
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Военните бази с американски наемници не са да ни пазят от Русия, ако има конфликт военните с американските наемници ще бъдат унищожени за минути с ракети от Крим. Целта на разполагането на въоръжени американски наемници на територията на Република България е да гарантират линията на политиката на правителството, и при отклонение от тази линия по заповед на Мустафа американските наемниците ще влязат в Парламента, Министерския съвет и арестуват и сменят правителството и ще проведат нови избори.
267
10
 
14
 
! Отговори
Това е база преди 1 месец
Която подготвя нова руска окупация на Отечеството ни!

Дълг на всеки Българин е да защитава България със всички средства от всички врагове!
266
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от два стола накрая на земята никои не обича двуличници ако искате с русия ВОТ ТЕБЯ СРЕДНИЙПРЪСТ И ВОДКА С АГУРЕЦ ако искате европа забравете за сволачите и сменете каскета с бумбе иначе водка с агурец и на земле
265
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
287 ,
Никому не се надявайте. Ако ние не сме способни да са освободим
сами то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи,
той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство.
264
8
 
16
 
! Отговори
статията е нагла преди 1 месец
защото вече няма запад и изток а има америка от едната страна(тръмп сам го каза америка на първо място) срещу ес а русия не е срещу ес.грешла беше на европейските политици , че послушаха америка и се скараха с русия.ес и русия трябва да работят заедно срещу америка и китай .
263
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Малийй , това е достойно за медал от Комсомолская правда! :))))))

----------------------------------------
Давай медала тогава!
Рецитатор - Р.М, автор - Петко Славейков, заглавие на творбата - "Вярата и надеждата на българина към Русия" , дата на творбата - Март 1877 година.
Опаааа,тогава през 1877г. е нямало социализъм,но няма да ти откажа медала.