Платен или неплатен отпуск за карантина? Недопустимо и незаконно!

Осигурените ще са в болничен, когато са изолирани заради коронавируса
Обновена: 27 фев 2020 11:15 | 26 фев 2020 12:40, Камелия Цветанова
93
Платен или неплатен отпуск за карантина? Недопустимо и незаконно!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според Кодекса на труда всеки социално осигурен българин, който е поставен под карантина от лекар, трябва да бъде обезщетен. Това съобщиха председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов от ДПС и шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова, след като вчера здравният министър Кирил Ананиев обясни, че хората, които се връщат от високорисковите райони и има съмнение, че могат да са болни от коронавируса, трябва да си вземат платен или неплатен отпуск и да си стоят вкъщи.

Още по темата

Дариткова смята, че вчера не е била уточнена в цялост нормативната уредба и заради това се е стигнало да съобщението за взимането на отпуск.

"Доброволна" карантина няма, има само с решение на лекар

Според Адемов, когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице, е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск.

„В чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване е записано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за карантина по предписание задължително на здравните органи. 14 дни има право да изписва джипито, лицето се обажда на личния си лекар и той преценява дали да издаде болничен лист или не“, обясни още Хасан Адемов.

А за неосигурените, той призна, че трябва да излязат в отпуск, ако искат да се изолират.

Червената шефка Корнелия Нинова също се противопостави на идеята на властта за отпуска.

Тя увери, че БСП ще подкрепи всички разумни мерки на правителството за защита на обществото, но в същото време според левицата това не трябва да става за сметка на хората.

„Указанията от вчера за онези, които са доброволно под карантина да ползват платен отпуск или неплатен отпуск, са неадекватни и несправедливи. Настояваме правителството да събере работодателите, НОИ, НЗОК, лекари, експерти и да се намери адекватен механизъм, с който държавата обезщетява тези хора и поема разходите“, отсече Нинова.

Според Калин Поповски от Обединени патриоти Европа е в тежък драматизъм, заради новия коронавируса и заради това превантивните мерки, които взима правителството са много важни, особено с изолацията на хората, докато се разбере те болни ли са или не.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говори се за евентулана отмяна на европървонеството по футбол,и световното в Токио, може и турзма да се отложи това лято,заради короната. Мислете и за този вариянт,за да бъете подготвени.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има си Кодекс на труда, който от десетилетия е регламентирал по задължителен и траен начин този въпрос.Всичко, извън приложимата норма, е невежество, глупост и живо нахалство!
41
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Китай ако бяха действали така вече да са измрели половината. В условията на епидемия се прави карантина,и законите не важат т.е. държавата,която съществува,за да регулира нещата,и да решава ккризите,да пази народа нарежда карантина,и никкави плащания на олнични,защото никой не трябва да отваря ,и да работи където има огнище. Скъпичко е ,но да бяте мислили като и правихте колония. Ще фалирате.
40
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И министъра и Корнито абсолютно неадекватни. Тази, втората, веднага започна да раздава държавни пари. Ама събирайте се, ама държавата да помага. Та, за нея вече е ясно как би се правила в кризистна ситуация. Да си стои в опозиция и да си куткудяка. Че, ако тръгне тя да решава кризите...... Да си оправи касата на партията и финансовото положение на телевизията. Тогава отново да пробва.
39
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква ирония само. От месеци държавата и работодателите си прехвърлят топката, кой ще плаща за трите дена болнични. А сега някой ще трябва да плаща и за 14 дена карантина. Мисля, че това вече ще им дойде в повече. Ще се поболеят и ще изпаднат в депресия. Нямаше как де не опитат да е за сметка на работника. Ама не мина номера. Трагедия е това за българския капитал.
38
3
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Не смятам, че има проблем. Четете законите, вместо да се ослушвате кой, какво бил казал и после да го преразказвате. Обаче простолюдието не обичате да четете и да се информирате. Предпочитате да клюкарствате и да куткудякате като ***.
37
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-смъртоносна е простотията на обществото, което очаква другите от обществото да му плащат карантината. Какво общо има ГЕРБ с коронавируса??? Разпространението на вируса си зависи най-вече от нивото на култура в самото общество. То не е да ти казват стой си у дома. Ако имаш мозък няма да разнасяш заразата, ако пък не го правиш, значи или си луд или го правиш умишлено.
36
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Карантината няма да спаси от пандемията. Само ще ни разори. Всички ще фалират.
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното дъно е ударено!Дано да не се стига до реална кризисна ситуация , че страх ме хваща!
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо уточнявайте, а после карайте министъра да говори. Излагате човека така.
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"вчера не е била уточнена в цялост нормативната уредба"Ама уточнете я тази нормативна уредба! Щом от вчера до днес може да бъде постигнат такъв забележителен напредък, значи едва ли е сложно.
32
1
 
23
 
! Отговори
Вирус преди 4 години
Що за министри и управляващи?Не познават законите в страната която са ги избрали....а знаят всичко как е в Ев рода!!!
31
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко трябва си т'ъп да не платиш,примерно на 1000 човека болничните,по време на карантината,рискувайки да пламне цялата държава,нямам думи за наши хубавци в лицето на"властимащите и работодателите"
30
5
 
13
 
! Отговори
Тъп преди 4 години
Когато цял свят се пази, българите продължават с пътувания н чужбина. Мислят си, че тях няма да ги хване. Хората са казали: "***, но упорит". С простотията си ще ликвидират половината на тези, които все още са останали в България.
29
0
 
27
 
! Отговори
Чорбаджия преди 4 години
Никаква карантина всики на работа, аз ще ви управлявам от вилата по конферентван връзка по скайп!
28
1
 
25
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
До Анонимен 14А ти вместо да защитаваш глрупостите на правителството, да вземеш да замълчиш. Не съществува понятие като "доброволна карантина"! Измислено от българския здравен министър с цел влизане в рекордите на Гинес! Или имаш симптоми или не! Има точно опроделени правила за поставяне на карантина и те се определят от лекуващ лекар! Иначе, аз съм чел нещо по Интернет и мисля, че имам симптоми на Луда крава! Дали да не залепя един стикер на вратата за карантина?! Поредната глупост на МС!
27
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние подкрепяме решението на правителството и шефа на работодателите господин Велев, нека всеки сам се оправя както реши а не да лежите на гърба на бизнеса
26
0
 
19
 
! Отговори
АЗ САМО ПИТАМ преди 4 години
БАЦЕ ще ходи до МС или направо ще управлява държавата от терасата на хасиендата в Банкя
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поред Кодекса на труда всеки социално осигурен българин, който е поставен под карантина от лекар, трябва да бъде обезщетен----- Ако се наложи ще използвам правото си платен служебен и платен годишен отпуск .
24
3
 
20
 
! Отговори
ЛЮБОВНИЦАТА НА ТИКВА преди 4 години
бъде ли върната от БАРЦЕЛОНА или само ще излезе в НЕПЛАТЕН отпуск. Много скъпо ни излиза на ХАЗНАТА да командироваме от ВЪНШНО такива особи с по 9000 ЕВРО месечна заплата