Дончев: Първият етап от държавната помощ ще струва 1 млрд. лева

Европа трябва да мисли за стратегическа реиндустриализация
29 мар 2020 13:34,
90
Дончев: Първият етап от държавната помощ ще струва 1 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати за всеки. Искаме да сме премерени и отговорни. Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е алтернатива на това работодателят да освободи работниците. Това е стимул работодателите да съхранят работниците си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти. Ако си позволим разпиляване на персонала, връщането му в процеса при икономическо съживяване ще е бавно, искаме да спестим този шок. Мислим за работодателя, но най-вече за работника“. Това каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Още по темата

По думите му пакетът мерки на България е сходен с този, който прилагат другите държави.

„Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Те ще са по-големи след това, затова трябва да сме внимателни. Липсва отговор на основния въпрос – колко време ще продължи тази ситуация. Бихме допуснали, че е три месеца – по аналог с Китай, но няма гаранции, че това ще е така. Всичките ни действия са в режим на неяснота. Не знаем облика на това, срещу което се борим“.

Дончев поясни, че автоматична подкрепа от държавата ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината – ресторанти, заведения, услуги:

„Другите бизнеси могат да получат подкрепа след доказателство, че имат срив на продажбите с 20 и повече процента“.

Очакваните разходи са 1 млрд. лева, на първия етап. Вицепремиерът подчерта, че страната ни има техническа готовност за теглене на заем:

„Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме буфер, който можем да ползваме засега. Досега сме препрограмирали 600 млн. лева, а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лева, без да предизвикваме щети. Помощ от т.нар. „грантове“ също е възможност“.

Според него Европа, ако е умна, трябва да започне да мисли за една стратегическа реиндустриализация.

„В кризисни времена, освен тежките ефекти, се случват неща, които не трябва да ни убягват от вниманието. Ето, за дни въведохме дистанционното обучение и то за минимални разходи. Благотворителността. Български софтуерни фирми безвъзмездно работят върху приложения, ценни за правителството и за обществото за справяне с кризата и за отделни сектори“, допълни Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Раздването на пари за "нищо" = ИНФЛАЦИЯ."Очевидно си завършил икономика. 1912-та. Оборваш основите на съвременната наука. *** да посъветваш Тръмп да не го прави, Меркел да не го прави, Бо Джо да не го прави и Макрончо - също. Че всичките това са се засилили да правят и им е нужен твоя глас на разума... да станат и те СТАБИЛНИ като България и всички да им викат "конграчулейшинс" като на Бочко... хахахах, че много са го закъсали, тебе чакат, остави тоя български рай и *** им дай акъл...
38
1
 
10
 
! Отговори
SS преди 4 години
Аз викам до 50 направо според вас да се спрат пенсиите на старите хора.Така те хем ще изпукат и няма да лежат на бюджета,хем ще се спестят пари.ТОВА ЛИ ИСКАШ?СЕГА В ТРУДЕН МОМЕНТ ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПОМИСЛИ ЗА ХОРАТА И ДА ИМ ДАДЕ ФИНАНСОВА ПОМОЩ БЕЗВЪЗМЕЗНО ЗА ДА МОГАТ ДА ОЦЕЛЕЯТ.КАКТО В ГЪРЦИЯ. ИНАЧЕ ГОВОРИМ ДА СМЕ ЕДИННИ,ДА СМЕ ДИСЦИПЛИНИРАНИ ТОЕС ПОКОРНИ.
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати за всеки."Интересно. А да влезе във всяка брънка на икономиката и да вземе от всеки - може?
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да се раздават пари може някой бизнеси да почнат да работят в полза на борбата с вируса.Например хората под карантина да се настаняват в хотелска стая и за това държавата да плаща
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Раздването на пари за "нищо" = ИНФЛАЦИЯ. Поне срещу тези пари държавата да им иска еквивалентна продукция. А най-добре е въобще да не се раздават пари ,а точно обратното - да се намалят заплати и пенсии и с парите да се финансират мерките срещу вируса. И големите фирми и банки да се обложат с извънреден данък. Сега какво е - едни губят ,а други си живуркат все едно нищо не е станало.
34
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 4 години
До 31.Няма как да стане!Донякъде сте прав! Народа е глуповат и лесно манипулируем.Но почакайте .Още не е дошъл за нас пикът на епидемията.И след това рецесията която не минуемо води негови величества БЕЗРАБОТИЦА И ГЛАД!
33
1
 
5
 
! Отговори
123123 преди 4 години
А и предвид ,че не се знае ,колко ще ни удари кризата спокойно може да се понамалите ,като бройка .....Много сте и много харчите !!!!
32
1
 
8
 
! Отговори
123123 преди 4 години
Г-н Дончев , за вас и в частност парламента ще важи ли помощта 60 -40 %......защо не вземете ,като едни загрижени политици за обществото да си дарите поне платените отпуски на съкратени работници ?
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази помощ е смешна.2 милиарда за цялата държава са малко ако ги разделим.
30
3
 
5
 
! Отговори
Над 6 хиляди човека преди 4 години
работят в БАН. Не е унизително да помогнат на родината си, когато тя има нужда от помощ. Малко години ли ги търпяха да се правят на велики изследователи и да си стоят вкъщи под претекст, че творят наука, ама резултатите щели били да се усетятне знам кога си?Ако им се сложи дневна норма, не само че ще осигурят маски за всички българи, ами ще има и за износ!Нека в продължение на месец-два да са полезни на родината си СЕГА, вместо да правят фасони и да искат още и още пари за нищо-не-правене.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
хипер инфлация версия 2 няма да стигне мастилото
28
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 37 преди 4 години
Нека се вземат извънредни мерки в период на извънредно положение.Тези от БАН ни проглушиха ушите, че резултатите от техния труд щели да се усетят чак след 20 г., т.е. когато вече ще са пенсионери и няма как да им се потърси сметка, че десетилетия наред са дремали, посещавайки само по веднъж седмично институтите, в които "работят". През останалото време били събирали материали, за да правят изследвания! Сигурно за 1% от тях това е вярно.Защо да не шия маски поне един месец? Ще снабдят цяла Бг
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванНяма го, нали виждаш кои управляват! Остава да ги научат как се използва компютър или направо да изкарат по един курс, че с пекински патици и пожарникари не е лесно.
26
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Къде си бе "електронно правителство"?
25
5
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 4 години
Правилно казваш, дано някой да те чуе. Не само апелите на Б.Б. към крупните бизнесмени да си продадат частните лимузини, но и държавниците да бъдат така добри да ползват обществения транспорт. Да видим колко пари ще се вземат от продажбата на колите, които те ползваха досега, а ние плащахме масрафа.Относно хрантутниците, някой вече предложи в един от сайтовете да задължат БАН-аджиите да шият предпазни маски като надомна работа и да им сложат норма. Не изпълни ли нормата, няма заплата!
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие не сте примерни, както се изказват. Решенията на примерни те политици стфгат до всеки гражданин както правят политиците в другите Европейски държави.
23
2
 
6
 
! Отговори
Член на раята преди 4 години
Айдеее, пак започнаха да се меткат милиони и милиарди под път и над път!!! Боже, колко проста рая сме това хората/българите! Включвам и себе си в това число!
22
1
 
9
 
! Отговори
Няма как да стане преди 4 години
До SSПреди 30 години много елегантно насочиха вниманието на народа към скачане по площадите и общи приказки. Така, 45-годишната справедливост не бе "раздадена", макар че мнозина от деребеите и уж-антифашисти си бяха все още живи, здрави и много виновни за най-различни видове злоупотреба с власт. Докато народът скачаше и викаше, синовете на тези взеха милионите в куфарчетата и заеха всички възможни ниши за печеливш бизнес.Тогава бе изтървано положението и се натрупа още 30 г. несправедливост
21
3
 
17
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Немогат да дадат на всички,а иначе могат да дерат на всички задниците от доньци
20
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Теглете сега заеми, които нище ще плащаме. А миналата година харчихте излишъка все едно ви е бащиния