ГЕРБ иска да спре партийните субсидии, парите да отидат за борба с COVID-19

Глобата за нарушаване на карантина да падне да 1000 лева
Обновена: 5 апр 2020 10:41 | 5 апр 2020 07:30, Камелия Цветанова
157
ГЕРБ иска да спре партийните субсидии, парите да отидат за борба с COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентарната група на ГЕРБ внесе нови поправки в Закона за извънредното положение, които днес ще обсъжда правната комисия, за да бъдат гласувани в понеделник.

Депутатите от управляващата партия предлагат на парламента да замрази всички действия на банките, фирмите за бързо кредитиране и колекторските фирми по събирането на неплатени вноски и дългове.

Още по темата

От 13 март до края на извънредното положение се забранява начисляването на лихви за забава на вноските и неустойки по кредитите, както и по лизингите. Те не могат да бъдат и предсрочно изискуеми по време на извънредното положение. Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и всички други кредитни институции според едноименния закон. Забранява се и изземването на вещи на длъжниците. Банките и останалите финансови институции няма да имат право да развалят договорите и да изземват имущество на гражданите. Промяната е записана в чл. 6 от закона, пише „Монитор“.

Забраната се отнася и до случаите, когато вземанията са придобити от други банки или финансови институции, или с други думи законът връзва ръцете и на колекторските фирми, изкупили дълговете на длъжници.
Управляващите спират и партийните субсидии, като записват в Закона, че икономисаните средства ще се харчат само за борба с коронавируса и лечение на заразени български граждани.

Намаляват се и санкциите за нарушение на карантината в Закона за здравето, като глобата се редуцира в размер на 300 до 1000 лева, вместо сегашната, която беше 5 000 лева.

За промените подробно оповести в профила си депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е и член на правната комисия. Тя е сред вносителите, заедно с председателите на бюджетната комисия Менда Стоянова и на правната комисия - Анна Александрова, колегите им Красимир Ципов и Димитър Лазаров.

Предстои народните представители да обсъдят направените предложения на заседание на Комисията по правни въпроси. В дневния ред на заседанието е второто четене на промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
19
 
10
 
! Отговори
Веднага преди 4 години
Кукундрелия да продаде ТЕХНОИМПЕКСА и няма да има проблем с парите за здравеопазване следващите 10 години!
15
6
 
28
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
На крадците от ГЕРП да им се отнемат МЕЗОНЕТИТЕ, АСАНСЬОРИТЕ, БАЛКОНИТЕ, ВИЛИТЕ....
14
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С една дума всички пари да отиват за ГЕРБ
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре дошли в Большой театър.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната пунта мара и понеже става въпрос за пари защо не си намалят заплатите, а не да ги замразяват.
11
18
 
4
 
! Отговори
РАДЕВ БЪЛГАРОУБИЕЦ преди 4 години
БЕЗЗАКОНИЕТО Е СИЛА
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прикривайки се зад извънредното положение ГЕРБавите налагат, изземват, спират.А как да разберем какво и къде отива за борба с COVID-19 и за подпомагане на народа? Освен това недодялано 60/40?
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо да няма закони и данъци вече.Вие сте несериозни, затова не ще ви взимаме 'държавата' на сериозно.
8
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Правилно!
7
2
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
400 000 калинки са на държавната хранилка и в момента получават тлъсти заплати за нищоправене.Животът в България е замрял.За какво ни е тази админисрация ? Какво върши тя в момента ?Освен да стоят от сутрин до вечер пред компютрите и да бранят правилната линия на Партията, чиновниците нищо друго не правят.Така че вместо да убиваш опозицията финансово, по-добре съкрати огромния административен апарат наполовина.Другата половина на минимална заплата до края на извънредното положение.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що не си замразят заплатите?
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безумията продължават.Ок спират ги да си искат парите.Какво се случва на ден 1 след карантината? Нали ги оставихте без работа?
4
3
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
ГЕРБ иска да спре партийните субсидии, за да лиши опозицията и от малкото пари, които тя все пак получава отнякъде. След като всички по-големи бизнесмени, които подпомагаха опозицията бяха прогонени, арестувани или просто принудени да се отдръпнат опозицията няма откъде да получава пари освен от партийните субсидии.Като врътне кранчето и на тях догодина Баце ще спечели служебно изборите. Без пари опозиция ще има само на книга.И да попитам - защо не съкрати администрацията като иска пари ?
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро ХЛАДИЛНИКА ще победи ИТЕЛЕВИЗОРА.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези предложения би трябвало да се приемат с пълно съгласие.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самозабравили се "сладури" дано короната да ви отнесе всичките.