Първан Симеонов: Радев беше избран, за да е коректив на властта

По думите му, властите трябва да помислят за следващия етап
8 апр 2020 11:20, Нели Христова
73
Първан Симеонов: Радев беше избран, за да е коректив на властта
Снимка: БГНЕС

Заради извънредните мерки, премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев отново се озоваха от двете страни на барикадата. Кой е прав в създалата се ситуация?

"В адреналиновите времена на уплахата има обществена мобилизация и скупчване на хората около властта. Но утре, когато това отмине, ще започнем да мислим повече за работните места, за социалната система и за икономиката и този тип послания, които президентът излъчва, ще бъдат актуални. Въпросът не е кой е крив, кой прав – президентът или премиерът... Имаме два прочита за политиката, която правителството и президентът изповядват, тези два прочита ги чуваме от доста време насам. Не ни прави впечатление това противопоставяне, а и Румен Радев беше затова избран, да бъде коректив на властта", коментира пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

Той припомни проучване на "Галъп", според което българите разбират и възприемат мерките и че над 80% ги намират за поносими: 

"Българите понякога имаме голям комплекс за малоценност, постоянно смятаме, че нещо бъркаме. Време е да си кажем, че се справяме добре в тази ситуация. Българското общество реагира мобилизирано и дисциплинирано. Поне засега печелим време. Може да направим нещо, което да ни накара най-накрая да си повярваме", допълни той.

Симеонов подчерта, че при такива ситуации хората са склонни да правят по-сърдечни жестове:

"Но разликата между желанието да помогнеш и пълната гротеска е много малка. С крачка напред, с две назад, после с три напред, депутатите няма да бъдат запомнени с добро", каза Симеонов.

Според политолога парадоксът на мерките е, че колкото по-успешни са те, хората ги намират за все по-ненужни.

"Властта трябва да помисли за следващия етап. В нашите изследвания се вижда, че расте тревогата на хората за работните места. Трябва много да се мисли, преди да се предприеме даден ход", категоричен бе той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Явно тука сте подготвени цялата дружина да плюете по Радев.Което още веднъж показва, че не е целта да се работи за България,а да се лустросва егото на БорисовИ това ако не е разединение - не знам какво е.
37
15
 
19
 
! Отговори
Добре платените преди 4 години
Първан пак на амбразурата да оневинява Резидента за разединяването и озлобяването на нацията по време на криза, която изисква единство.След 3 месеца Резидента да коментира каквото си иска,сега да си няляга парцалите.Е вярно, има опасност да се взриви от напиращата ежедневно злоба, но да ги насочи временно към Деса, Курлеля и Решетников - те му спретнаха тоя кодош да му внушат, че от него става президент.И само се прави, и само чупи стойки и героични пози.Вече с бузки и гушка-12 000лв. заплата!!
36
17
 
16
 
! Отговори
Радев-жалък преди 4 години
В Русе на Грипен Радев са му викали "Предател, предател...и незабавна оставка...". Радев се държи като жена в критическата, изпуска нервите си и излага поста на държавен глава, като по този начин излага за пореден път и цяла България.
35
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се казват грешките.И Президента не им ги премълчава, което е добре.Те вместо да се съобразят с приказките на един умен човек взели да се обиждат.Не става така.Борисов хаби повече енергия да се противопоставя на Президента,отколкото да прави нещо.Народът не е сляп.
34
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всъщност Радев беше избран, защото Бойче съвсем се подигра с хората издигайки кандидатурата на Цецка Цачева.
33
13
 
19
 
! Отговори
Радев-терминаторът преди 4 години
Станишев подкопа доверието в БСП, *** продължава да дълбае в тази посока, но Радев ще ги довърши. Откъде извира тази омраза? А трябваше да е обединител ! Жалко, пак не случихме с президент. По-точно избрахме си най-слабия и неадекватен президент до сега...
32
14
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Важно е да има коректив на властта. Мисля обаче, че това не е основната роля на президента, а на опозицията. Президентът има символична функция и тя е да представлява нацията, като цяло, т.е. трябва да е надпартиен. Точно тук Радев се провали тотално. Думите му са копи/пейст на думите на Нинова. Стилът е махленско-просташки с казармен привкус и цитат от Гьоте не може да го извиси. Президентът трябва да е обединител на нацията, а Радев е всичко друго, но не и обединител.
31
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКак да коментирам Радеф, като ме е срам, че не е Президент, а Свекърва...?
30
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ало.. гълъби и гарги,много си умен,Радев е избран много голям процент,много добре го знаеш
29
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев, за разлика от Плевнелиев НИКОГА не чета. Той винаги говори, защото винаги знае какво да каже. На Плевнелиев му даваха лишчета, че не можеше да каже и една дума.Борисов много повече прилича на бай ти Тошо.И като поведение и като приказка.Не случайно му е роднина.
28
16
 
17
 
! Отговори
Резидента Евил преди 4 години
Със Зла Свекърва по-добре да не говориш, каквото и да кажеш, каквото и да направиш все ще се заяде. Игнорирането е най-доброто поведение.Резидента все повече прилича на куче, което от голяма скука и злоба се върти в кръг и се опитва да си захапе опашката. Даже понякога успява. Но, да не търсим смисъл в животинския свят, някои породи(както при хората!) са селектирани за злоба и агресивност.
27
6
 
9
 
! Отговори
Котки преди 4 години
Забелязал съм пряка корелация между хората с този тип брадичка и идиотизма. Когато приключи пандемията може учените да проучат този въпрос.
26
14
 
21
 
! Отговори
Радев=бай Тошо преди 4 години
Радев за жалост прилича на бай Тошо - срича, мънка, мрънка, чете трудно, няма ясна и собствена мисъл, не може да говори добре, използва кухи заучени фрази и произнася неправилно много думи. Жалко е, че не вървим напред, а се върнахме много, много назад
25
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов да не се опитва да настройва народа против Радев.Няма да е добре за самия него.Напоследък вече прекали с обидните пози - `ах, ама аз вече не си говора даже с него`.Когато става въпрос за България - ще си говориш и хоро ще играеш. Какъв премиер си? Или си ощипана мома?
24
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев никога не е слагал вето на нещо, което е приемливо.Но когато е тъпо и работи против България и хората - слагал е вето.Борисов веднага се обиждаше и нареждаше да се гласува против витото.
23
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Solar PowerЯсно е, че и ти си от ceлcките тарикати, които се опитвате да източите нещо от държавата. Не че нямате пари, просто мисленето ви е бай ганьовско и все търсите някаква далаверка да врътнете. Да придобиете някаква облага по нечестен начин. За две седмици извънредно положение оревахте света.
22
28
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега чувам, че ББ си бил сложил главата в торбатаИ в коя торба си я е сложил и защо?Големи глупости.Когато Радев им слагаше вето на тъпите решения на ГЕРабите се виждаше, че е прав и трябва да обърнат внимание на думите му.А те всеки път се дърпаха като магаре на мост и нарочно гласуваха против.
21
11
 
12
 
! Отговори
Обединяващ президент преди 4 години
можехме да имаме през 1992 г. - Арлин Антонов!Той създаде ситуация, при която макар и за кратко българинът се почувства защитен от институциите и то в период, през който хората бяха луднали от вилнеещата престъпност.Вместо това се спретнаха такива избори, в резултат на които нацията окончателно се поляризира. Разединяване на българите и смъртна омраза между тях пося една определена политическа сила, която навремето е инспирирала Войнишкото въстание. С него започна разединението на българите.
20
15
 
27
 
! Отговори
ТОВА Е ИСТИНАТА преди 4 години
Да, Първанчо, но "коректив" се прави от Човек, а не от тотална Злоба поставена на вентилатор денонощно! И от долни и обидни думи към Б.Б., който си е сложил главата в торбата, но и това не вижда гоьонсуратът!
19
30
 
16
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
ДО 17: Е президента избран ли е по закон ? Избран е ! Има свободата да има собствено мнение което не е задължително да е еднакво с това на ГЕРБ :)Още повече, че в момента работи в твоя защита, но кой да вникне в думите му :)Бай *** от номер 17 не вярвам..... Аз също съм свободен българин и изобщо не държа мнението ми да съвпадне с това на Амон Ра