Хората на изкуството ще получават заплати в рамките на два месеца

Това обяви министърът на културата Боил Банов
12 апр 2020 21:00, Нели Христова
41
Хората на изкуството ще получават заплати в рамките на два месеца
Снимка: БГНЕС

"Хората, които се занимават със сценично изкуство и служителите в галериите, ще получават твърдо заплати и осигуровки в рамките на двата месеца извънредно положение и до шест месеца след това, независимо от резултатите, които постигат", заяви министърът на културата Боил Банов пред bTV.

Най-застрашените – артистите на свободна практика, за които доходът им за миналата година е под 1000 лв. на месец, ще получат за времето на извънредно положение плюс един месец след него три минимални работни заплати с осигуровките.

"Всеки трябва да знае, че носи персонална отговорност. Не трябва преднамерено да се погазват правилата, защото ти е скучно или трудно. И с това ще се справим, но с няколко хиляди мъртви, което се надявам да не се случи", на мнение е Банов.

Според него, ако се спазват правилата от всички, в рамките на 2-3 седмици нещата ще се уталожат.

"Не може с репресивни мерки да се налага една такава карантина. Не може на всеки вход да се сложи полицай и да бие хората, които излизат. Държавата дава своите знаци. Противопоставянето е грешно", заяви Боил Банов.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия внасяли ли са във фонд "Безработица"?
31
0
 
0
 
! Отговори
Сега ще кажа ... преди 5 месеца
Ако не почнете да поправяте и реализирате и да си поправяте грешките и тоя предмет да се сложи на пиедестал не защото е удобен, не защото така трябва, не защото развива мислене, не защото само той има способността да поправи всичките тия свинщини, но защото ако не го направите тежко и горко на всички ни без време, ако тая глупост сега в първата пета на 21 век не я прекратите веднага. И веднага U образен завой към дясно, дясно полукълбо и то заради необходимос, а не от лукс. Бе не ми се говори!
30
0
 
1
 
! Отговори
И к'во преди 5 месеца
В тая ситуация и къде да си похарчиш парите няма и няма и да има поне още четири години.Напротив количеството хора дето искат да те пробият от бой всеки ден нараства и да ти вземат парите от чалгичката и да ти ударят три кирки в Бентлито за да ти кажат: имаш поща! И като не сте слушали навремето като говорех и сега като не слушате и си мислите, че това ще се размине! Да - след три месеца и то за малко.А щетите нанесени за тия години?Вервай си, вервайте му, ама ако не почнете да поправяте ....
29
0
 
0
 
! Отговори
Абе да бе ... преди 5 месеца
Аз съм 12 ядосан мъж. Поради тъпия инат на останалите 11. С тая разлика, че убиец не защитавам, нацист също, а изправеният на подсъдимата скамейка не е виновният Гайдар, а самото изкуство, което аз напук на другите 11 твърдя, че е единственият невинен и единствения изход е да бъде реабилитирано и да бъде репарацирано изключително солидно. И нема к'во да си говорим за еднаквия статут, напротив - айде като ще си играем на трудности - удвои часовете и спри фабриката за еднаквост дето я създадохте.
28
0
 
0
 
! Отговори
Два надписа гадни: преди 5 месеца
Някъде там в Европа има един надпис при голяма суша само се вижда на един камък почти на дъното и пише така: Ако можеш да прочетеш това - ПЛАЧИ. В България друг надпис има - построих дом и втори дом. И човек и добре да живее тарарарам и т.н. Някой ще кажат ...Е да се построих и един и втори ...ама за мене си. За държавата нищо и за народа така ... Срам ме е от вас. Вашата война да я води учителско дете и да печели мани другото. И даже за работа да го прецаквате. 12 ядосани мъже на Копола
27
0
 
0
 
! Отговори
Чалгичка преди 5 месеца
Чалгичката в дългосрочен план не е донесла на никой прокопаване. Далеч и на Иларионов. Виж му ръцете. Вижте му ги. И ще ми приказва той, че османците три пъти джамия вдигали, три пъти падала. И църква да дигнете и тя ще падне. Не ми се обяснява защо ... 50 години и 15 години колко правят бе Тоше? 65 .... 65 години Кливланд и 7 учебни -72. Нищо не значат а? Българска филология и изящни изкуства. Нищо не значат. Значат .... Ама вие нищо не значите ...
26
0
 
0
 
! Отговори
И за лекар с нож: преди 5 месеца
Показвам си новата дипломна разработка, доказвам ви какви сте прости всичките и не ми трябва докторска даже! Нова ера, нови хора трябват. И вместо да направите първата крачка за мост между средното и висшето образование вие още ми се правите на голямата работа, след като знаете, че сте в огромно нарушение! Чак не ми се обяснява в какво. И кво бе пу.тк.и недоносени кво като имате некой лев поизкаран от частичка? А ония надпис дето е до реката? Той къде остана? Работите? Айде бе?
25
0
 
0
 
! Отговори
Почвам да си мисля: преди 5 месеца
Че вие грам мозък ви не е останало. Дядо Прас - хората трябва да вярват в нещо! В малките неща като справедливост например и тази тяхна вяра поражда други неща, по-големите. Кирков говори за вярата, но тя се поражда от обективната действителност и действителните необходимости. Вас ви трябва Кливланд клиивър не *** без един работен ден като Симеончо 2. Мен ми се струва, че откак той дойде и вяра и стратегия требва да са различни!
24
0
 
0
 
! Отговори
Накратко: преди 5 месеца
И "негово величество" и опонентът му могат спокойно да ми лапат патето, обаче едно, едно, едно неправилно решение трябва да се обърне тука и докато това не стане компромиси няма да има ... Само погром. Шефа вика да си продадат по една кола и да платят на работниците си, аз казвам друго да вземат да си дадат джобните за дарения за учене и на Боян Радев олимпийския, че знае какво да ги прави и на кой да ги дава! Признавам ви един нагоден конкурс ако развалите и сринете конкурса за човека ...
23
0
 
0
 
! Отговори
До него ... преди 5 месеца
Боиле - номера в живота не е да прекацаш "негово величество", а не конкурента му, а да прецакаш и двамата. Имаш два конкурса за разваляне и проверка. Да не станат три! Така му кажи на Младен, че той е третият. Бах му мамата! След 14 години битка още ли не сте разбрали, че съм неконсултируем и аз и бялата брада. Някой трябва да донесе частичната справедливост, че не дядо Прас вие ще си ходите.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
- Защо пушехте в кабинета си?
- Ами не знаех, че се виждам на камерата.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 2 После идват избори. познай за кого ще агитират
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Инфлуенцърките отново си го заработиха.
19
0
 
1
 
! Отговори
Т.Шак преди 5 месеца
Хората на изкуството създават шедьоври само когато огладнеят

Искаме шедьоври, а на халтура
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
да не забравите и наркоманите и алкохолиците
17
2
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 месеца
Я калъчката и на къра на лозето бе артисти с артисти лентяи и пияници
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българина така и не разбра как работи капитализма. Тези артисти са на държавна работа, също така и учителите и чиновниците. Взимат по малки заплати от средната, но имат сигурност, че държавата им е зад гърба. Бизнеса е частна инициятива, с много по големи печалби, но и по големи рискове. Служителите в частни фирми работят в по рисков сектор. Квалифицираните служители взимат доста пари, слабо квалифицираните са на ниски заплати защото са лесно заменими и не създаващи стойност.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не мога да разбера от какъв зор артистите щ си ги отглеждаме като писани яйца, а това не важи за останалите хора.
Всеизвестно е, че по-големи мрънкала от артистите няма.
Навремето се влачеха при бай Тошо да му реват за жилища.
Вместо като останалите хора да понасят комунистическата диктатура, или да се борят
както направиха унгарци, чехи и поляци, те се молеха.
И днес са същите сополи.
14
3
 
11
 
! Отговори
Бубето преди 5 месеца
Тоя плати ли си глобата или мина с оправданието, че сме в извънредно положение и е без заплата?
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Артисти, учители и чиновници ще живеят а останалите ще мрат без пари или ще теглят заеми за сметки.