Конкретен план за излизане от кризата – след разхлабване на мерките

Сега целта била опазването на живота и здравето на хората
45
Конкретен план за излизане от кризата – след разхлабване на мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Конкретният план за излизане от кризата ще има, когато разхлабим достатъчно мерките, които са свързани с предпазването на живота и здравето на българските граждани, съобщи пред bTV министърът на финансите Владислав Горанов. 

За мярката 60/40 той обясни, че нейната цел е не да подпомага юридическите лица, а физическите лица, за да запазят доходите си.

Още по темата

По повод на искането на "Лудогорец" да се възползва от тази мярка, финансовият министър коментира, че по начина, по който е устроен професионалният футбол в България, той става чрез търговски дружества.

"Те не могат да реализират своята дейност заради ограниченията на спортните мероприятия. Следвайки тази логика всички спортни клубове, които в момента не могат да упражняват своята дейност и да генерират приходи, биха могли да се възползват като всички други търговски дружества от възможностите, които дава постановлението за поддържане на заетост", каза той.

Попитан как другите държави дават безвъзмездни пари, а ние даваме заеми, Горанов отговори: "Ние също даваме безвъзмездни пари – най-големите са 1,5 млрд. за запазването на заетостта. Как си представят хората безвъзмездните пари – да вземем един от правителствените хеликоптери и да минем да разхвърляме едни пари?".

"Разработихме и мярка за самотните родители, които не могат да полагат труд, има отворена схема за малки и средни предприятия", припомни финансовият министър.

Според него мерките на правителството, ако се сравнят като дял от БВП, ще са съпоставими с държавите от нашето ниво.

"Самоосигуряващите се лица попадат като правна възможност за безлихвените отсрочени кредити от Банката за развитие. Никой няма за цел да унищожава нищо. Кризата с коронавируса е навсякъде и свари доста хора неподготвени. Все още съм оптимист, че стоим добре в пандемичната криза", заяви Горанов.

Карантинните мерки вероятно ще останат в различна степен дълго време, прогнозира той.

"Надявам се да можем да разхлабим допълнително нещата, надявам се и да не се налага удължаване на извънредното положение след 13 май", посочи още финансовият министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 4 години
Животите ни...поредните лъжи..пари с хеликоптери по жълтите...ама нашите пари с хеликоптери платени от нас пич,дългове..ок ние ще ги връщаме..това да не ви е бащиния,разпореждате се с нашите пари и животи ,за приятелите ти Велчеви с хотелите има,за Лудогорец има,за хората с чийто пари се разпореждате...заеми...фашизъм...мафия...Оставки
42
0
 
3
 
! Отговори
Даскала преди 4 години
Какъвто премиера , фалшив ,такъв МУ е и финасовия министър , такъв МУ е и здравния , и енергийния ...т.е. те са си обикновенни счетоводители!А за Щаба МУ да не отваряме дума , много работят ,всеки ден по две пресконференции, но........ не им се получава - кривата на заразата върви вече стръмно нагоре!Защо бре Борисов , къде куца тая държава?Даа , няма кой да ти каже , защото ги е страх!
41
0
 
5
 
! Отговори
Професионалист преди 4 години
Всички ще излезете по-заможни след кризата, но...Видов ден наближава.
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Как си представят хората безвъзмездните пари да вземем един от правителствените хеликоптери и да минем да разхвърляме едни пари?"Елементарно бе, Горанка мамина. Като в другите държави си го представяме. Ама в герберската нaгла главичка има само това - хеликоптери, яхти, джиБове...
39
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов ще излезеш още по богат от кризата- верно еНо млад си та чуй съветитеНе си купувай къща в Барселона,ще идеш консул там ,бадева на държавни пари. Както е тръгнало във всяко испанско село ще имаме консулства
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разхлаби се..Влади ..ще ти олекнеАко можеш..върху тиква е най облекчаващо
37
0
 
10
 
! Отговори
А-Я преди 4 години
Горанов...ти за наема си , ще вземеш ли кредит??Или предвидливо стана собственик за да не плащаш наемИ..от какво те е по страх от земетресение или от Covid 19??Айде от земетресението се спаси с жилищеОт ковида как??Тестват ли те всяка сутрин ??
36
0
 
0
 
! Отговори
северозапад преди 4 години
До АнонименНапълно съм съгласен с теб
35
1
 
14
 
! Отговори
БанкерЪ преди 4 години
Сериозно погледнато, тиквите никога и за нищо нямат план - като изключим краденето. И винаги действат на принципа "Палим пожар, и започваме да го гасим". И през това време крадееееем...
34
1
 
21
 
! Отговори
БАНко преди 4 години
ЗАЩО НЕ ОТГОВАРЯТ В ПАРЛАМЕНТА НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА РЕПУБЛИКА ???ПОЗОР СТЕ МИЗИРНИ.ЦИЦИ !!!
33
0
 
17
 
! Отговори
До 31 преди 4 години
Горанов тази сутрин по БТВ каза,че няма да ги връщат.Вече били дадени.Така че,ако някой може да ти даде пари,без да ги връщаш,вземай и бягай.
32
1
 
8
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Причина, използвана като дефект е *** начин на Диктатура!
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със 75-те милиона на свети георги груп какво стана? Нещо спря да се говори. Ще връщат ли парите?
30
0
 
30
 
! Отговори
Коментар преди 4 години
Планът на тиквите е да нямат никакъв план!Едва ли има държава в света в която да властва такъв хаос като тука!
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В крайна сметка помоща била да си изтегли кредити с лихви. Хаха е добре ама с какво ще се връщат, като няма работа. То ако има пари да се връщат, няма да има нужда от кредити.Хаха
28
1
 
25
 
! Отговори
Разхлабен преди 4 години
Да дойдат изборите, така ще се разхлаби, че му е бедна фантазията. Никой нямал за цел да унищожи нищо - толкова по-зле, защото унищожават работата на хората без да искат. Абсолютни некадърници, тоя ще чака да отменят извънредното положение, и чак тогава да почва да мисли. Към 2021ва може нещо да роди.
27
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Влади незнайкото щял да вземе мерки за след кризата.Той не знаеше за гафа в агенцията по вписванията,не знаеше как така хакери са пробили НАП,не знаеше,че Божков не е платил 500 000 лв.данъци,не знаеше за къщите на тъщите,за апартаментите на Цецо,Цецка,за огромните тераси на шефа на КОМПИ и Каракачанов,сигурно не знае и дали Шиши плаща данъци.Тоя незнайко,който нищо не знае,ще ви оправи.Надайте се.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в Гърция с какво хвърляха парите?
25
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9абсолютно верно, това да дадеш отсрочка на големите, а на останалите да им покажеш среден пръст, наистина е доказателство че въобще не им пука, но най-странното е че т.н. опозиция дори и не повдига въпроса, което според мен е доказателство че са се договрили за взаимно усвояване на средства, и играят само театро за пред мат'ряла
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой може ли да обясни, защо св дават 20 милиона за стадион на частни отбори? Които на всичко отгоре немогат да поддържат дори и сегашните кочини? Т. Е. Кой ще поддържа тоя стадион след 5 год, като почне да пропада?Има ли адекватно обяснение? За сравнение една фирма произвеждаща дадена стока с 1милон инвестиция може да направи доста неща и да наеми доста хора.