Военен парад за Гергьовден в центъра на София няма да има

Празникът обаче ще бъде отбелязан във военните училища
47
Военен парад за Гергьовден в центъра на София няма да има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Военен парад в центъра на София на 6-ти май няма да има. Това каза пред БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Причината са мерките за безопасност заради коронавируса. Каракачанов посочи, че няма опасения за военните, които ще участват, а заради това, че на честванията ще се съберат хора.

„Ако направим парада такъв,  какъвто го помним, ще се съберат много хора по площада, а това може да е предпоставка за допълнително заразяване“, каза министърът на отбраната.

Празникът обаче ще бъде отбелязан във военните училища.

30-ти април е крайният срок, който премиерът Бойко Борисов постави, за да се види ситуацията, преди да бъде взето окончателното решение.

От Съюза на военноинвалидите вече предложиха да се намери форма за участието и на представителите им, като полагането на венци и цветя пред Паметника на незнайния воин.

До момента не е ясно дали и как ще бъде проведен гергьовския водосвет на знамената.

Историята не познава спиране на паради. Дори и по време на войните между 1912-1918 година.

Единствено заради идеологически причини след 1946-а датата на честването на военния празник е сменена.

В най-новата ни история празникът се чества с паради и водосвет от 1993-та година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
5
 
! Отговори
Жалко за Радев преди 3 години
Жалко, как ли ще го понесе Радев, той си беше подготвил вече умна реч
40
1
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Само Парад ни липсва) - на хората им е само до глупав смешен Парад на немощната ни войска от жени и 5-6 стари Зила!! Народът се отчайва и иска да напусне БГ -Пари няма на тази територия нито работа нито сигурност- Сигурност има ако си толуп с пагони в МВР или БА- нещастието е пълно а разни алчни хотелиери мислят как да си напълнят хотелите с гладни български граждани -Пълен Абсурд е всичко!
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Беларус, обаче, военен парад ще има. Не на шести, а на девети май.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 37На 3-ти март още нямаше извънредно положение, ако не ме лъже паметта.
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 3 март можеше пред паметника на Незнайния войн, а сега не можело?!
36
0
 
19
 
! Отговори
И по -добре преди 3 години
Че умрях от срам миналата година като гледах тая Пародия на военен министър- облечен в дънки,със сако и шкембе,движещо се половин метър пред него!
35
1
 
11
 
! Отговори
Бат Жоро преди 3 години
Той един военен парад..
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шкембе Войвода е тъжен! Съчувствам му!И на 9-ти май да не забравите да оградите Паметника на Съветската Армия и да завардите със жандармерия, защото се очаква голямо струпване на симпатизанти на БСП с букети цветя!
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога се показват стари коли е ретро парад а на военнен парад на които показваш стари танкове какво е!
32
0
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Няма защото са под карантина и не контактуват с вънншни!Били като едно семейство под карантина и без кекс незнам
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Военен парад кога доидат ф16 сега какво ново може да покажат освен някоя фуста от военните учелища гледах онзи ден курсантките в Варна добри са в връзването на възли!
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що де ..гледахме военното във Варна момченца момиченца на едно място повече 20 човека хихи,без маски,не спазват,а парад няма!!
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То няма войска,но това което го има трябва да се запази.Войската беше заедно с Руските войски наблизо могат да помогнат.Дано няма война,за 24 ще влязат.
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПУТИН:ДВА ПЪТИ СПАСЯВАМЕ БЪЛГАРИЯ ОТ ТОТАЛЕН РАЗГРОМ И ТРЕТИ ПЪТ ЩЕ ГО НАПРАВИМ,ВЪПРЕКИ ХУЛИТЕ И ОБИДИТЕ,КОИТО ТЪРПИМ ОТ БЪЛГАРИТЕ!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКО БОРИСОВ:0 МИГРАНТИ НА НАШАТА ГРАНИЦА!!!НЯКОИ НЯМА ЛИ ДА МИ БЛАГОДАРИ!?НЕ БОЙКО ТРЯБВА ДА БЛАГОДАРИМ НА ЕРДОГАН,А НЕ НА ТЕБ!А И ЗНАЕМ,ЧЕ ТАЗИ БЪЛГАРО-ТУРСКА ДРУЖБА ЛАЗИ ПО НЕРВИТЕ НА ОНИЯ ДРЕВНИТЕ ПОД АКРОПОЛА.А ЕРДОГАН НЕ Е ПОЖЕЛАЛ НЕ ГИ Е ПУСНАЛ КЪМ БЪЛГАРИЯ.БЪДЕЩЕТО ЩЕ ПОКАЖЕ КОЛКО НИ СТРУВА ТОВА "СПОКОЙСТВИЕ"!
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на няколко пъти турската армия имаше планове за нахлуване в южна българия...южният фланг на варшавския договор спираше това.тихата кипъризация на българия тече по план.целувките и прегръдките на наш бойко с ердоган са ясен знак за това.ердоган е 10 по-хитър от банкянския тарикат. без бомбе.бойко борисов:имаме нула мигранти на границата!таке но това е благодарение на благоразположението на ердоган.в анкара много добре знаят как стои българия.и една мигрантска инвазия ще я доунищожи!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето думите на един полковник за нашата армия по време на социализма:можехме да удържим турска военна инвазия 24 часа...това беше нашата основна задача,след това трябваше да нахлуе армията на ссср и да реши проблема.има нещо положително все пак от този вирус-няма да има георгьовски парад,защото пародията щеше да е още по-голяма от миналата година.а американските бази в българия са почивни станции за ветерани от ирак и афганистан,където бг военни слугуват на разпасани рейнджъри...
24
0
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Парад, по-скоро събиранка на кварталните белотаждий. Затриха ни армията, както ни затриха и държавата. От средновековието до ВСВ всички знаеха на какво сме способни. Дали щяха да ни премахнат статуса руснаците или англо-американската империя - все едни и същи хора стоят и зад двете. Силна България допринася за силна Европа, а това е забранено след едни две войни.
23
0
 
7
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Ама то има ли с какво да го правят тоя парад ?
22
0
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Вече не му показват шкембето. Дали си плати глобата този въжеиграч? И патрЕот от държавната трапеза..