Славянската писменост - уникален духовен подвиг

Посланикът на Русия поздрави българите за 24 май
213
Славянската писменост - уникален духовен подвиг
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Русия Анатолий Макаров поздрави българите по случай 24 май.

"Славянската писменост е уникален духовен подвиг", смята той.

"Този празник е преклонение пред делото на светите братя Кирил и Методий. Този празник е повод да бъдат отбелязани верността и родолюбието", заяви руският посланик.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: Макаровпосолство24 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
3
 
! Отговори
До №17 преди 3 години
Ок,но защо се води кирилица ,а не ангеларица или климентиница и защо като те са написали глалголицата(Кирил)който я е взаимствал от друга писменсот(не помня как се кавзаше),още честваме Кирил и Медоти ,а не Климент Охридски и Анегелари да речем,просто ми е е интересно ?
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да благодари на Българите, че са им дали писмеността!Голямо благодаря да каже и да знае, че е Българска азбукта.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23,17 Трансформацията на глаголицата в кирилица,става възможна именно в България,в българските дворци и манастири,които българският цар Борис Първи,Покръстител, щедро предоставя на кирилометодиевите ученици,които превеждат за първи път, византийските църковни книги на старобългарски. От България,тази книжнина се разпространява по всички народи,които днес ползват се наричат християни,както и към тези,които ползват кирилицата.
21
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Езика ни е на 90% русизми.Не се заблуждавайте.Ако искате чист български ще трябва да говорим неразбираемо за днешните хора.Сегашния правилен български е създаден през 19 век и той е изцяло на руска основа.Колкото до Кирил и Методий.Те такава азнука правят ,че ако някой сега пише на нея ще го помислят за египетски жрец..Съвременната кирилица пак идва от Русия след като Петър Първи я кодифицира.Колкото до това какво сме дали на Русия,дали сме ама като византийски поданици на василевса.
20
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не бяха руснаците сега щяхте да пишете на турски.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен14 А ти не знаеш,кой си,както и да четеш.Защото,ако знаеше,нямаше да напишеш това нещо. Само комунистите нямат родина. Те мечтаят за световно господство.
18
5
 
18
 
! Отговори
Що бе? преди 3 години
Кой му дава думата на тоя нашественик? Това, че са били винаги некадърни и са взели наготово българската писменост ги кара да се кълчат с някаква "славянска" общност. А по времето на Кирил и Методий не е имало кьорав славянин. Писмеността е направена за българи. Кирилицата е българско четмо и писмо.
17
0
 
3
 
! Отговори
23 преди 3 години
До ?!Традиционно кирилицата е приписвана на Климент Охридски, а името ѝ в чест на св. Кирил Константин Философ, на когото Климент Охридски е ученик. Кирилицата заменя глаголицата, създадена по-рано от Константин Философ-Кирил
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвецкото нашествие и окупация - изсконно наше рядко щастие и повод за гордост!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имали сме писменост и преди туй не лъжете, че сме нямали тъй са заличени легендите за Орфей и българите също да се заличат разни книги наричани от Ватикана "Забранена книжнина" може да сте чували за Видение Исаево, Енох, Аврамовият запис, Йоанов апокалипсис, Томино евангелие, Ходене на Богородица по мъки и подобни. Тия от Ватикана и 500 години не са си мръднали пръста за християнския народ.
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На уважаемият посланик на РФ в България,трябва да припомним,че никога не спомена ролята българската държава в създаването на Кирилицата и нейното разпространение сред народите,които днес я използват. Срамното е,че в подредената изложба в Руския културноинформационен център,България никъде не се споменава, с приноса й в създаването и разпространението на Кирилицата ,която ползват много народи.Защото ,особено в Руската федерация, има и такива,които пишат на Кирилица,но не са славяни.
13
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азбуката ни гръцка,езика ни руски,само простотията българска.
12
2
 
18
 
! Отговори
23 преди 3 години
българската азбука е правена от българи за българи
11
22
 
5
 
! Отговори
?! преди 3 години
Няма българска писменост ,това е разлив за бг патриотичен дух,навсякъде се счита за кирилица ,само ние и ние си я преписваме като българска.Тя е толкова българска писмеността,колкото Кирил и Методии са братя.Единият роден в Моравия,другият роден в Рим ,написали евангелие за моравците против немите (немците),да не четат на вражеският език в църквите,но нещо не се е получило й ... . Няма сведения Константин и Методии да са живяли или работли у нас ,та откъде-накъде е българска писменост!?
10
5
 
18
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
До Пак ни обидиНе е "с добри намерения". Нарочно го правят "братушките" за да ни унижават.Нищо де, обидите само показват, че са бесни, че ни изтърваха.
9
6
 
25
 
! Отговори
Пак ни обиди преди 3 години
Уж с добри намерения, пак ни обиди!? Господин посланик, не богохулствайте, това не е славянската писменост, а българската. Писмеността вие от България сте я взели, а не от "неиндентифицирани славяни". Взели сте от нас и готовите преведени свети книги, и те също написани на български език. Понятието славянин тогава не е съществувало, измислили сте го вие преди 250 год. за политическите си интереси чре панславизма.
8
1
 
20
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ!
7
2
 
16
 
! Отговори
Геро преди 3 години
А в Русия,празник на писменноста ни се чества. 24 май за тях е последний звонок и нищо повече. Ако запитате руско тиинейджерче от къде произлиза славянската писменост,ще видите,че нищо не знаят по въпроса.Там такъв материал не се учи.
6
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската писменост, не славянската. Това, на което пишем (не само ние), е създадено в България, по волята и с подкрепата на българската държава и владетел. Баси, не е редно посланик да е толкова необразован...
5
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Oф голямата работа ако не беше кирилица щяхме да ползвме латиница голяма работа