Плевнелиев: Намаляването на ДДС за ресторантьорите е грешна стъпка

Прогресивната данъчна система е по-страведлива, смята той
25 май 2020 22:18, Анисия Иванова
57
Плевнелиев: Намаляването на ДДС за ресторантьорите е грешна стъпка
Снимка: БГНЕС

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България между 2012-2017 г.

Според него редуцирането на ставката няма да се отрази на приходите в хазната, нито ще осветли сектора.

Наред с това и други индустрии ще заявят претенции за по-ниско данъчно облагане.

Плевнелиев лансира идеята за широк обществен дебат за смяна на данъчната система от следващия парламент на страната. Той подкрепя намаляването на ДДС върху книгите, но се обяви против по-ниския налог за ресторантите.

„Много други индустрии ще заявят претенциите си за същото намаляване – туризмът генерално, и стигнете например до лекарствата. Ресторантьорският бизнес в България, да не кажа голяма дума, но е един от най-силните генератори на сивата икономика. Това, че ще бъде намалено ДДС-но, не очаквам по никакъв начин да се отрази на приходите на държавата, както и по някакъв начин да осветли този сектор“, каза той.

Според Плевнелиев плоският данък е извървял своят път, а за да има справедливост в обществото трябва да се въведе прогресивна данъчна система в комбинация с електронно правителство. И това да е приоритет в работата на следващото Народно събрание.

„Новото Народно събрание, което ще се сформира през 2021 г., ще трябва да започне дебата за въвеждането на прогресивно данъчно облагане, при което богатите хора да плащат повече… Трябва да въведем електронно правителство, да въведем регистри за всяка обществена поръчка, за всеки договор, за всеки анекс. С истината за това как се харчат парите на хората ще създадем предпоставки и за прогресивната данъчна система, която ще даде по-голяма справедливост“, каза Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Номер 6 и плевненлиев са прави !
22
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Роско си направи милионите на 10% данък и сега вече дай да ги вдигаме... манекенката му пари няма да печели и той готов да ги вдига! Тежко неадекватен както винаги!
21
7
 
44
 
! Отговори
мадрид преди 3 години
Хаха, въведът ли прогресивното данъчно облагане ще е най-голямата грешка, която ще направят. Хората ще обеднеят още повече. То и сега има пари бе ..... 1000 кошче и 10 000 за пейка.... Нека се харчат разумно и не се крадът. Това облагане ще удари хората произвеждащи високата добавена стойност. Те или ще минат в сивия сектор или голям поток към чужбина ще се запъти. Казвам го като човек от IT сектора... Взимаме добро възнаграждение, не се оплакваме, но въведат ли го, няма за какво да седеим.
20
3
 
37
 
! Отговори
Нострадамус преди 3 години
Ще ви кажа каква глупост ще направят геерберитеза да защитят пак богатите и мошеницитеЩе вдигнат ДДС за народакорпоративния данък смешен няма да го пипнатако не позная ще си сменя името на ХАсан
19
6
 
45
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Лъсна му миризливия чевен ***.
18
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз викам да направите необходимите реформи, и да престанете да крадете вместо да пипате данъците.Накрая всички които правят продукти с висока добавена стойност ще се изнесат и ще лапате мухите ...
17
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо се дава трибуна на този индивид...?
16
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При намаляване на ДДС в загубили сектори, следва Фалит. По точно трябва да има държавни Бензиностанции за Компенсация. Съответно приватизация. При неминуем Провал, следва ЗАЕМ. И тръбата си Гълта.
15
1
 
42
 
! Отговори
До15 преди 3 години
Той щото "частника"добър стопанин,настоящата криза показа че трябва да се дере минимум с 50% корпоративен данък!
14
4
 
40
 
! Отговори
6 преди 3 години
it специалист съми говоря съвсем искрено и сериозноне съм от високо платените,но пък съм богат на интелект и човечностимам всичкожелая ви приятна вечер
13
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не съм съгласен по простата причина че държавата е лош стопанин повече пари повече кражби и по високи заплати на раздутия държавен персонал работниците в частния сектор само ше бъдат ощетени
12
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е само за ренторантьорството , а и за хотелиерството. И тъй като мафията има хотели и цели хотелски комплекси, държи ресторанти-нормално е да се свали данъка, щото ни управляват мафиоти. вие да не искате да се свали ДДС -то за лекарства или храна за народа....
11
4
 
48
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Като чуя българин да иска, да прави нещо добро за обществото... И ме хваща страх. Айде бе, искал да плаща повече данъци. Яла да платиш мойте като искаш толкова.
10
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доживях да чуя нещо вярно от това човече!
9
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я! шиши ни бута пастирката. Колко Прекрасно! Или да го питаме, с кои пари има вила в Гърция? Не е бацелона тва.
8
8
 
40
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Браво! Паздравявам ви искрено!
7
11
 
42
 
! Отговори
Азът преди 3 години
Най-после нещо да ми хареса от господина!
6
10
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пръв път да съм съгласен с тази личност...
5
17
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
въпреки, че този човек ми е неприятена аз получавам добри доходисъм ан същото мнение, че е прогресивното облагане е по-добро за обществотои за намаляване на бедността.Казвам го като човек от средната класа.Готов съм съм да плащам повече,за да няма бедни и безнадежни хораза които единствения избор е престъпления, кражби, участие в нарко-разпространение и други от което няма измъкване
4
5
 
49
 
! Отговори
123 преди 3 години
Скрий се в дупката си капацитетче. Прогресивно трябва да ти се национализира само откраднатото