Детски градини, фризьори, зъболекари - на свободния пазар за ток

Мярката влиза в сила от 1 октомври, имало риск от фалити
7
Детски градини, фризьори, зъболекари - на свободния пазар за ток
Снимка: БГНЕС

Всички небитови потребители, независимо от консумацията им на ток, ще излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври 2020 г. Тази поправка в Закона за енергетиката, внесена от ГЕРБ, приеха депутатите на първо четене.

Според Валентин Николов от ГЕРБ, който е сред вносителите на промените, една от ползите на поправката ще е засилването на конкуренцията в сектора, което ще се отрази положително на пазара на електроенергия.

С около 20-30% по-ниска цена ще могат да плащат фирмите на свободния пазар на ток, прогнозира той.

Промяната ще засегне около 300 хил. абоната с годишно потребление от около 4 500 000 MWh. Така на практика на регулирания пазар ще останат само домакинствата.

България е сред последните държави в ЕС, чийто пазар не е напълно либерализиран, а това трябва да се случи най-късно до 2021 г. Директива на ЕС ни задължава от 1 януари само домакинствата да останат на регулирания пазар, а всички останали да купуват ток на свободния пазар.

Според Таско Ерменков от БСП обаче законотворците трябва много добре да помислят какво точно ще приемат окончателно, защото става въпрос за детски градини, фризьорски салони, за лекари, за зъболекари.

"Огромният брой малки потребители, които ще излязат на пазара, не представляват интерес за търговците на енергия, защото от печалбата от тях няма да успеят да си покрият и административните разходи", предупреди той.

Това, според социалиста, означава, че ако малките фирми не намерят търговец на енергия, ще трябва да се снабдяват на последна инстанция, където обаче токът е много скъп и има рискове от фалити на хиляди микро предприятия.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че с този закон се сменя политиката в сектора и предложението би трябвало до дойде от Министерския съвет, за да изостри вниманието на обществото, че това което ще се случи след три месеца, е много важно.

Той също предупреди, че ако малките фирми останат на последна инстанция, ще се справят много трудно.

"Една добра идея без разяснения, без обяснения ще доведе дотам, че малките фирми пак ще останат на снабдяване на ЕРП-тата. Кой ще се ангажира да достави ток на бръснарницата в село Бреница, община Кнежа, област Плевен?", риторично попита Аталай.


7
Още от Общество
15 млн. за училища и забавачки в София, Борисов: 100 нови сме направили!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Адам Смит преди 4 седмици
Не знам, как ще доведе до нарастване на конкуренцията този начин на действие. Особено ако продавача си избира клиентите, а не обратното. Логиката е, да купувам ток от този който поискам, който разбира се ще е с най-добрата цена, а да ми доставя този, който е най-близо. Не виждам логика малките фирми да не избират най-ниската цена - с това пазарният принцип е погребан и идва ред на външните фактори. Ми най-добре малките фирми направо да прехвърлят собствеността си на доставчика, за по удобно!!!
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Е,точно пък за Бреница ли трябва да мислим?!
5
2
 
0
 
! Отговори
Ех, Мариана преди 4 седмици
В село Бреница има воденица
животът там е същински рай...

И без ток, стига Мариана да ме чака до зори.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Точно зъболекарите и фризьорите няма да фалират заради таксата за ток! Една квартална фризьорка в провинцията си докарва по 1500 лв на месец, за зъболекарите - ясно. Намалете таксите, ДДС и т.н. на обикновените домакинства.. Стига сте мислили само за ресторанти и фризьори, да ви се...
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 1
Каско Армейков вече три пъти те е грабил, има опит - затова си се придържай към пасмината му както обикновено!
2
1
 
4
 
! Отговори
Реджепино преди 4 седмици
И кой го интересува ? Токът никога не е бил ефтин , че сега ли да се притесняваме ! М ?!!
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сигурни сме, че се прави по начин, по който ще ни ограбите!
Благодарим!