НС реши: И медсестри, акушерки и рехабилитатори ще отварят кабинети

Дариткова: Приетите текстове са в полза на пациентите
4 юни 2020 18:00, Анисия Иванова
8
НС реши: И медсестри, акушерки и рехабилитатори ще отварят кабинети
Снимка: БГНЕС

Парламентът регламентира възможността за учредяване на нов вид лечебно заведение от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за лечебните заведения.

Депутатите записаха, че лечебни заведения са и организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори осъществяват самостоятелно медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести.

Срещу тези разпоредби възразиха от "БСП за България". Дискусионен беше въпросът как ще се регламентира обхватът на дейността на медицинските специалисти и кой ще им плаща.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова /ГЕРБ/ обясни, че се дава възможност дейности, които са осъществявани и сега на терен от медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори, да бъдат регламентирани в закона.

По думите й това позволява, от една страна, тази практика да се регламентира, от друга страна, да бъде добре контролирана. Дариткова обясни, че медицинските специалисти могат да правят само това, което е разписано в наредбата на здравния министър, по лекарско назначение, пише БТА.

Според нея приетите текстове са само в полза на българските пациенти, които се нуждаят от лекарските асистенти, бившите фелдшери, които подпомагат дейността на общопрактикуващите лекари в много населени места на България, от легитимиране на дейността на медицинските сестри, които могат да извършват и здравно-социални услуги, както и от рехабилитация на пациенти, изписани у дома, след тежки неврологични заболявания.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки отваря кабинет и всичко здравеопазване става частно няма нужда от държавните болници според ГЕРБ за тех има правителствено и сега ще правят още една нова. Да му мисли народа къде и как да се лекува като нема пари .
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте право и на санитарите!!!
6
0
 
8
 
! Отговори
Жо преди 1 месец
До 123
Кинезитерапевтите нямат медицинско образование. Те са завършили Спортна академия, бившия ВИФ..
5
3
 
7
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 месец
Лекарската мафия точат Здравната каса,иска рушвети,а и всички постъпления в болниците са само за лекари,за сестри нищо,а за санитари още по-малко.Бойко ги гледа тъпо и пита "защо протестирате".Трява да е тотален *** да не знае как стоят нещата.Ама в парламета са докторите,как така са се отпуснали за сестрите,не го разбирам.
4
4
 
12
 
! Отговори
хахахахахах преди 1 месец
Евтин популизъм...Нов електорат...И БЕЗУМНИ цени за мед.услуги-че на тия кабинети лиценз,наем,данък....5 кинта за кръвно,10 за инжекция...
3
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 месец
А защо кинезитерапевтите са изключени от да практикуват в частни кабинети ?! Рехабилитаторите и кинезитерапията са отделни дисциплини с различна терапевтична насоченост и похвати . За тях кога ???
2
3
 
10
 
! Отговори
пожелание преди 1 месец
Добра идея , а не да блъскат на смени и се занимават с *** и пияни , а да си отварят кабинети , за да не получават по 60 0лв. заплати !
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хаха. Медсестра с частен кабинет. Като си купи първото Бугати и ще търсите медсестри за държавна заплата ама няма вече.