Борисов: Приемането ни в ERM II ще е положително за икономиката

Разумната фискална политика на страната може да служи за пример, смята той
11 юни 2020 21:40, Красимир Ангелов
55
Борисов: Приемането ни в ERM II ще е положително за икономиката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов обсъди напредъка на България за влизането в чакалнята (ERM II) в телефонен разговор с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестегер, съобщават от правителствената информационна служба.

Борисов изтъкна последователните действия, които българското правителство, банковият сектор и надзорът у нас реализират през последните две години, след като през август 2018 година Министерският съвет одобри план за действие с конкретни мерки за подготовка на страната ни за присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз.

Борисов изрази увереност, че приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната ще повлияе положително на икономическата среда в България, а общият банков контрол ще бъде допълнителна гаранция за прозрачността на работата на българските банки.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример.
По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция настоящата криза, породена от COVID-19, и да реагира бързо с целенасочени здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Борисов посочи още, че България е сред държавите в ЕС с  най-нисък дълг като съотношение към БВП.

В рамките на разговора премиерът Борисов изтъкна необходимостта от ускорено възстановяване на икономиките на страните от ЕС след удара на пандемията. Министър-председателят приветства активността на Европейската комисия в борбата срещу новия вирус и добави, че единството е ключова предпоставка за общия отговор на ЕС на негативните отражения от пандемията.

По-рано днес Борисов заяви, че "няма забавяне по пътя ни към чакалнята на еврозоната“ и допълни, че през следващите дни се очаква правителствено решение за подкрепата на последната българска банка, която трябваше да увеличи капитала си.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Kiorsufra преди 3 години
6te moje6pove4e da krade6.
31
0
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Шефа оак говори глупости
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого е нужно .... Не и за и на Народа !!! Поредните Лични Интереси !!!!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банките се оказаха над държавата и дори на ЕС. А след новите трилиони заеми ще станат и собственици на ЕС. Не е чудно, че те определят политиката на ЕК.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В допълнение на 45 пожарникарски маркуч
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата разбирал от икономика? Това не ти е *** бе!!!!!!!!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За коя икономика?
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продажен слуга ,продажен до безобразие,никакво достойнство ,никакво национално чувство - каквото кажат,,началниците'' !
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Еврозоната: за ЕЗ има четири основни икономически изисквания, по две от които не отговаряме. Преди няколко дни публикуваха в медиите тази сводка. Прочетете я, консултирайте се с МФ и министрите на МИ, МЕ, МТ и МЗХГ и кажете колко дълго можем да престоим в чакалнята ERM-2 преди да бъдем приети в ЕЗ и как ще подействат гафовете в земеделието, за които мин.Танева говори преди 2 дни.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н премиер, за каква икономика говорите: Разделете условно икономиката (Economics) a на промишленост, услуги , туризъм, енергетика и селско стопанство с основни подраздели земеделие и животновъдство и дайте приходите и печалбата на всеки отрасъл. Всички тези данни са качени на компютърни системи и би трябвало до 15 число на следващия месец да бъдат обработени. Публикувайте ги за последните 3 месеца. Поне да видим за какво ни ядете хляба.МВР и Прокуратурата могат да арестуват и обвиняват без вас
22
6
 
12
 
! Отговори
ПОЖАРНИКАР преди 3 години
Много декари ТИКВА са посадени ще се краде ЕС соксидия
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Za kolko minuti ste e polojitelnoto? I za kolko broia choveka?
20
6
 
10
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 3 години
Господине , не усещате ли , че вече Ви скроиха шапка ?Най-мрачните Ви опасения са на път да се сбъднат!Я си събери парцалките , продавай си имотите и се омитай в .....неизвестна посока!Побързай Борисов , бързай , бягай !
19
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kak ste useti tova gospodin Ganevski ot selo Kaloyan ili gospoja Pavlova ot selo Zimzelen? Nagleden primer, sato i za ikonomikata na selo Fabrika, Novo selo, Uzundjovo, Bel izbor...
18
5
 
15
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Абе с Шенген какво стана бе? От Боко1 та до Боко3 все ни разправт че "ей сега ще стане" една барака на границата оставало да се боядиса...Не я ли боядисаха тази барака бе?Та и с "чакалнята" така ми се струва...
17
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не го ли виждате, че убеждава себе си, какво разбира тоя от икономика, а бездомника го скриха. Те Швеция не приемат, че тоя ще го пуснат там.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Moje i da e taka, ama moje i da ne e taka.Vajno e kakvo reshenie jelae za sebe si bg narod suveren. a vie popitahte li bg suverena kakvo iska s elektronen referendum?! Imate li pismeno reshenie ot bg narod suveren za podobni taktiki i strategii?! Ili iskate da visnete na besilkite?!
15
6
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Гледах карта с инвестициите на най големия инвеститор в Света Китай от последните години. Излиза че от както герб е на власт България е като черна дупка за китайски инвестиции .А това е най големия инвеститор в света. по тия инвестиции се водят всички инвеститори не само китайските .Въобще в еврозоната са много малко китайските инвестиции .А сега и евродълг .А ако се разпадне ЕС кой ще го връща ? Определено от както герб е на власт инвестициите в България са все по малко.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е точно така, но дали ще се получи? Само с лозунги и за втори път наливане на кинтите на данъколатците в"стресираната" според ЕС ***? Тези данъкоплтци няма да ги видите никъде в лозунгите, защото трябва да има някой, който плаща сметката. А друг да обира лаврите по медиите.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този как успява да прибегне до самохипноза ?