Казината остават навсякъде, иначе щял да страда бюджетът

Ставало дума за около 60 млн. лв. данъци годишно
11 юни 2020 16:30, Екип на Investor.bg
29
Казината остават навсякъде, иначе щял да страда бюджетът
Снимка: Pixabay

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси приеха на първо четене внесения от ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта. Предложенията по същия закон на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов бяха отхвърлени.

Още по темата

Въпреки очевидната колизия между коалиционните партньори председателят на ресорната комисия Менда Стоянова изрази своята лична подкрепа пък предложението на Симеонов, но обясни, че то няма как да получи парламентарна такава заради сериозните разходи за бюджета, които биха настъпили, ако спорният законопроект бъде приет.

„Подкрепям вашата борба за ограничаването на хазарта и се надявам разговорите в тази посока да продължат и да успеем да излезем с общи действия“, каза Стоянова. Тя помоли също така от Министерство на финансите да предоставят справка за това колко данъци по години ще изгуби хазната, ако бъдат затворени въпросните 637 обекта във вътрешността на страната, които попадат под ударите на предложението на Валери Симеонов. Справка трябва да включва и кога изтичат лицензите на тези зали, както и колко хора са заети в бранша.

От своя страна от финансовото министерство коментираха, че става дума за около 60 млн. лв. данъци годишно. От тази сума около 50 млн. лв. са от алтернативния корпоративен данък, който залите заплащат по ЗКПО, а около 10 млн. лв. са по линия на ЗДФЛ. Отделно сектора внася по 25 млн. лв. осигурителни вноски. От МФ уточниха, че последните лицензи изтичат в края на 2030 г.

От опозицията резонно зададоха въпрос към НФСБ дали са направили изчисления колко би струвало на държавата да изплаща компенсации на залите, чиито лицензи се прекратяват предсрочно. Според Валери Симеонов 2/3 от лицензите изтичат до 2025 г., а за останалите би струвало на хазната около 60-70 лв., ако бъдат заведени дела.

Румен Гечев от БСП добави още, че колкото и да е страшна хазартната зависимост, много страни вече правят крачка назад и отново либерализират тази дейност, защото тя все пак генерира значителни приходи. Той припомни също, че до промените в Закона за хазарта, внесени от ГЕРБ се е стигнало след провала на Държавната комисия по хазарта да събере „едни 700 млн. лева“. Гечев отново призова финансовият министър да подаде оставка и призова управляващите да оттеглят законопроекта си, защото в нито една европейска страна  хазартния регулатор не е под шапката на Министерски съвет. „Кой ще носи отговорност? Бойко Борисов ли ще регистрира „блек-джек“ игри в казината“, попита социалистът.

Дебатите около регламентирането на хазартната дейност вървят от години и обикновено от ГЕРБ работеха по спорните текстове „на парче“. Офанзивата на Симеонов срещу бранша също не е нова.

В крайна сметка в момента в деловодството на парламента има два законопроекта – един на Валери Симеонов и внесеният ден по-късно законопроект на ГЕРБ. Сред вносителите са председателят на парламентарната група Даниела Дариткова и председателята на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още новини по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро разказваха, как нямало 60 милиона за пътища....
19
0
 
3
 
! Отговори
Ученик преди 3 години
Правилно. Ако ги бяха затворили къде щях да врътна 10 тината лева джобни голямото междучасие.
18
4
 
10
 
! Отговори
Криминализиране... преди 3 години
...на хазарта!!! Забранете хазарта със закон!!! В момента бандити крадат от болни хора - хазартнозависими. Срещу зависимостта няма лек. Зависимите вместо да са подставени под запрещение правителството спи и не приема закон затова. А това е неморално!!! И вече клони към престъпление...
17
1
 
10
 
! Отговори
АЛЧНОСТ преди 3 години
НИКОГА НЯМА ДА ПРЕМАХНАТ ХАЗАРТАНИКОГА НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ ЖЕНСКАТА ИЗНЕВЕРАДВЕТЕ ЯВЛЕНИЯ СА БИОЛОГИЧНИ А НЕ АДМИНИСТРАТИВНИВСИЧКО ОПИРА В ПАРАТА.НАПЪЛНИХА ДЖОБОВЕТЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ДЕПУТАТИ - КОКЪЛЪТ Е ГОЛЯМ С МНОГО МЕСОТА НЕ ВСЕКИ ДЕН СЕ СТАВА ДЕПУТАТ И АВАНТАТА В ДЖОБА ЩЕ ТОПЛИ И БЪДЕЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.НИКОГА НЯМА ДА МАХНАТ ХАЗАРТА.ПОВЕЧЕ ЗАКАНИ ЗА ЗАКОН СРЕЩУ ХАЗАРТА - ПОВЕЧЕ ПАРИ В ДЕПУТАТСКИ ДЖОБОВЕ
16
2
 
10
 
! Отговори
да се ограничи преди 3 години
трябва малко мозък да им дойде на тия в парламента и да ограничат хазарта
15
0
 
14
 
! Отговори
управниците!!! преди 3 години
Управниците са загрижени за бюджета или за хората че си пропиляват жилищата за да играят хазарт.Това не са управници а ЖАДНИ БАКАЛИ.
14
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Сата Н.това е защото ти е влезнала некаква муха в главата,че "ПроСоТо" е..."русофил".НАИСТИНА не знам защо правиш такава декларация!!!!Аз съм "БЪЛГАРОФИЛ",милея за МОЯТА страна и моя народ!!!...но явно че за проклетия,НЕ съм надъхан с мажоретната ..кокоша омраза към Русия.Нито съм "русофил",нито "русофоб"!!!!..-Просто "Отдавам Божието Богу и Кесаревото-кесарю"..ако изобщо вдяваш ..в което се съмнявам..
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лошо в този полезен за хазната дух да се отворят държавни будки за кокаин и полезни треви. Но не по-близо от 25 метра от училищата,моля ви се!
12
0
 
15
 
! Отговори
Сата Н. преди 3 години
Е, нали хазарта беше вреден? Кво стана сега?
11
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
правети са че сте в Лас Вегас,големеци!..И да,на Божковия му зеха "картончетата",но о чудо-дадоха ги на "Спортния" тотализатор...."50-60 милиона"....ТОВА ли е "дупката в бюджета"?!..Евентуалната дупка де....по-откачено "държавно управление" ЦЯЛАТА ЧОВЕШКА история НЕ познава!!!!!!..започвам да се замислям:..-Дали нещо не сме генетично увредени?..След като толкова години не можем да въведем един елементарен ред в Територията си..Де що има НЕКАДЪРНИК,напиня към КОШЕРА "герп" и бръчкоти ли
10
0
 
10
 
! Отговори
!? преди 3 години
При милиарди нови дългове не вярвам 60-70 лв да са проблем , или да !?
9
0
 
17
 
! Отговори
dodger преди 3 години
ами да легализират и наркотиците тогава..
8
0
 
7
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 3 години
Тези пари са за борба със завимсимостта от хазарт.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв бюджет бре Менда...а защо не си прибрахте милиарда от Божков
6
0
 
22
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Лотарията е лоша, ама вмирисаните игрални зали са ОК.Поне да увеличат дистанцията от училищата...
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е Държавния Резерв мутро? Кво ми млецате по 10000 пъти. Аре външен Одит! И пак карантина, че да крадете и мажете. НАРОДЕ!
4
1
 
13
 
! Отговори
Боеко преди 3 години
Нека работят, трябва да се перат пари.
3
2
 
13
 
! Отговори
Idealist преди 3 години
Хазарта трябва да е казината. Да се знае, че там може да загубиш всичко. Бардаците да са официални и да се знае, кой работи там, иначе цялата държава е бардак!
2
0
 
4
 
! Отговори
Унуфри преди 3 години
Хайде доброутро
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работят та се късат на ползу роду. Утре някой ще предложи кафенетата да са само розови и туй ще го гласуват. Ден да мине - самун да загине.