България стана член на Икономическия и социален съвет на ООН

Избирането на страната ни е станало с тайно гласуване
18 юни 2020 21:08, Павел Гълъбов
4
България стана член на Икономическия и социален съвет на ООН
Снимка: Pixabay

България бе избрана за член на Икономическия и социален съвет на ООН (ИКОСОС) за периода 2021-2023 г., съобщиха от МВнР.

Още по темата

На тайния вот, състоял се в Ню Йорк на 17 юни в рамките на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, кандидатурата на страната ни е получила подкрепата на 186 от общо 192 присъствали и гласували държави членки на ООН.

Освен България, за членове на ИКОСОС бяха избрани още 17 държави - Франция, Германия, Португалия, Австрия, Великобритания, Аржентина, Боливия, Гватемала, Мексико, Индонезия, Япония, Соломоновите острови, Либерия, Либия, Мадагаскар и Зимбабве. Мандатът на България започва на 1 януари 2021 г., като това ще бъде наше девето участие в работата на ИКОСОС от 1955 г. насам.

ИКОСОС е един от шестте основни органа на ООН
. В него членуват 54 държави. Съветът отговаря за координация, политически диалог и препоръки по икономически, социални въпроси и въпроси, свързани с околната среда.

България отдава голямо значение на ИКОСОС като основна платформа на ООН за обмен на мнения, дебат и иновативно мислене по въпросите на устойчивото развитие. По време на членството си ще работи за оптимизиране на работата на ИКОСОС, за прилагане на устойчиви решения и за постигане на Целите за устойчиво развитие до 2030 г., посочват от МВнР.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Икономически (пачки) и социален (пистолет) съвет на ООН (ооо, неее!).
3
1
 
14
 
! Отговори
Браво! преди 4 месеца
Този съвет отговаря за социалните проблеми. Нека нашите представители да поставят един очОваден въпрос:
Как е възможно, под натиска на БХК Европейската комисия да ни задължава да правим това, което в момента в България е факт - всеки безработен човек от етническо малцинство да получава месечен БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД в размер на 553 лв, за да може МЕСЕЧНИЯТ МУ ДОХОД заедно с останалите полагаеми му се помощи да бъде ОКОЛО 1000 ЛЕВА ?! На този фон да бъдат съобщен размерът на ТРУДОВИТЕ ПЕНСИИ !!
2
2
 
3
 
! Отговори
Бб преди 4 месеца
Ще се работи за каквото нареди големия брат, що мислите ме ни избират
1
2
 
10
 
! Отговори
Глобалните Комунисти преди 4 месеца
на Тайно Гласуване, казват Демократичен Процес!