Радев поиска малките общини да са силни финансово

Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини
27 юни 2020 10:15, Александър Попов
59
Радев поиска малките общини да са силни финансово
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев участва в тържественото честване на празника на Каспичан, а преди това се срещна с кмета на града Милена Недева и нейния екип.

Държавният глава бе посрещнат от почетен караул на централния площад "Възраждане" в Каспичан, където Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи водосвет. Венци и цветя бяха поднесени пред мемориал "Майка България" в памет на загиналите за свободата на Родината.

В приветствието си към гражданите държавният глава посочи, че е необходимо да се създават по-добри условия за живот в малките населени места, защото младите хора там също искат качествено образование, здравеопазване, работа и обществени услуги.
Президентът изтъкна, че държавата има неотменим ангажимент да подкрепи младите хора да остават в малкия град, да учат, да се реализират и да бъдат достойни граждани и наследници на своя край.

"България ще бъде успешна, когато и малките общини са силни и независими финансово", подчерта Румен Радев, който обсъди перспективата за финансова децентрализация на общините в разговора си с кмета на Каспичан.

Кметът Милена Недева отчете пред държавния глава проблемите, свързани с все по-ниската раждаемост, високата смъртност и напускащите Каспичан млади хора, като основни предизвикателства за града. Недева посочи, че сред основните критерии за държавно и европейско финансиране е броят на жителите на дадено населено място, което не е достатъчно добър измерител на необходимостта от финансова подкрепа.

"Има несъразмерност във финансирането на големите и малките общини. Ако загубим малките, ще бъде пагубно, ще загубят и големите", отбеляза Румен Радев.

Той добави, че държавата трябва да подпомага уникалните местни дребни производства по примера на други европейски страни.

Президентът изрази съжаление, че често общините получават подкрепата на държавата според партийната принадлежност на кметовете и затова е необходима промяна на тази порочна практика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичкото дрогари на амбразурата...
10
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията майка е активизирала всичките се копоиии, наближават избори, а БКП е извън властта много отдавна и вече нервничат :)
9
4
 
13
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
Първо трябва да се усъвършенства законодателството защото сега кметовете крадат 70-80 % от парите безнаказано. При сегашното законодателство по-силни общини означава повече кражби. Ако само се промени законодателството така, че кметовете да не крадат, финансовия потенциал на общините ще се увеличи 3-4 пъти, което е повече дори от евентуален икономически скок за държавата. Второ условие е кметовете да са образовани за да не акцентират само на фонтани и пейки! Останалото е работа!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идеята голяма част от данъците да ги решават и събират в общините е добра и я прилагат на много места из Европа, но тук много корупция и пак няма да има подобрение
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да вземе пари от червените куфарчите, които неговата партия си раздаде и да ги даде на малките общини.
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бягащия след камери" отдавна си е започнал агресивна предизборна кампания - натресе се на някое село по избор и стръвно настройва хората срещу правителството, и така, както я е подкарал, скоро ще започе да агитира вече човек по човек с поредното опело в стил 4искам да..." , "трябва да..." и "да напълним площадите". Популизмът е много популярен сред яловите човечета.
5
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак популизъм - Радев да даде на малките общини пари пари от фотошопа на нощното шкафче от спалнята на Борисов !
4
2
 
2
 
! Отговори
Генерал Годжи преди 3 години
Да са силни....
3
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента е единствената надежда на нормалните хора да пребори Мафията, която изсмуква жизнените сокове на България.
2
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев ако направи партия за догодина Бойко си заминава със сигурност.
1
13
 
20
 
! Отговори
ЕЛЕНА преди 3 години
РАДЕВ КОЙ ИСКА ТВОЕТО МНЕНИЕ ТВОЕТО ВРЕМЕ ПОЛЕКА , ПОЛЕКА СВЪРШВА И НИКОЙ НЕ ТИ ИСКА МНЕНИЕТО ТИ СИ ЕДИН НЕКОМПЕТЕНТЕН МЪЖ КОЙТО Е НА ВСЯКА ТЕНЖЕРА ПОХЛУПАК НИТО ЕДИН ПРЕЗИДЕНТ ДО СЕГА НЕ СЕ Е ПРОВАЛЯЛ КАТО ТЕБ !