Къде стои президентът след реакцията си към протестите?

Коментар на доц. Антоний Гълъбов
Обновена: 14 юли 2020 23:23 | 14 юли 2020 23:20, Анисия Иванова
147
Къде стои президентът след реакцията си към протестите?

Хиляди българи протестират вече шести ден с искане за оставка на правителството. Според политолога доц. Антоний Гълъбов, има различни сценарии и групи за натиск, а общото между тях е, че използват тревогата на хората.

"Големият въпрос е в каква посока се насочва обществената енергия и този тип протести носят най-висок риск. Хората не се познават помежду си - те са прекалено разнородни. Няма единна организираща сила, която да носи отговорност за това, което се случва", заяви доц. Гълъбов за "Денят ON AIR".

Според него общото между "сценаристите" на протестите е в това, че никой не иска избори, а управляващото мнозинство да продължи да губи обществено доверие.

"Повечето предпочитат да смятат, че г-н Радев е обединителна фигура. Тук също има проблем, тъй като реакцията на президента го постави извън собствената му институция. Той всъщност реагира на това, че към негови служители са повдигнати обвинения от прокуратурата", коментира за Bulgaria ON AIR политологът.

По негово мнение президентът би трябвало да подаде оставка, защото "стои извън институцията си".

"Да отидем на предсрочни президентски избори, той да получи мандат, да кажем за реформа на Конституцията за президентска република и да продължим нататък", добави доц. Гълъбов.

Според политолога всеки следващ вот на недоверие е по-зле подготвен от опозицията.

"БСП заяви, че утре ще внесе аргументацията си на вота на недоверие. Това е пореден вот на недоверие за един период от три години и половина - това е много. Трусовете от последните дни около това кои да са мотивите показват, че този вот не е добре подготвен. Най-вероятно утре ще бъдем свидетели на един опит през уличен натиск да бъде компенсирана лошата подготовка на вота", обясни гостът.

По думите му именно в президентската администрация е бил установен елемент на корупция, по-точно на посредническа мрежа на търговия с влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
14
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Атаката на хунтатата ГЕРБ-Суджук е много яка ! Летят пачки от Чекмеджето!
18
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът застана някъде между кварталните агитатори от клубовете на БКП и махленските хулигани, които подстрекават себеподобни да правят улични безредици.Там се намира президентИНът ни в момента, на такава позиция.
17
2
 
9
 
! Отговори
Astarot преди 3 години
Абе, от толкова новини за протести, една новина не виждам за Кардашияните в това Днес.бг... Как са тези хора, живи ли са?
16
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много реформи които може да направят. Например, Борисов не може да е повече от 2 мандата и после няма право. ГЕРБ не могат да направят правителсвто ако нямат 50 % гласове или тогава може но за по-кратко време от 2 години докато не набрета 50 %., защото нямат мнозинство и купуват ОП и другите. Може да се намали бройката на депутатите на 24. Може всичко но явно няма желание.
15
11
 
29
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Днес столичани са видели Фигуранта да се "затичва" към оставката си . Фигурантът се оказа най-жалкия и смешен политик за всички времена ! А нещастните протестиращи си мислят, че са на партийно събрание ( почти всичките протестиращи са членове на БСП ). Партийните секретари са получили от Черепа по 1000 лв. ако утре докарат партийните членове пред народното събрание. Червени мокри сънища за власт!
14
14
 
32
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Така,първо протестиращите са по малко от десет хиляди за цялата държава !!!Второ, тоя глупендър радеф не може да се освести как го извъртяха и сега му се ще да се зарови надълбоко!!Ама то *** си е тъпо и така ще изгние!
13
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербаджиите за сега нямат алтернатива.Покажете алтернатива.БСП с техните олигарси и богаташи не са алтернаттива.Да не говорим, че и те вътре се мразят всеотдайно и никой не мисли за утре.
12
3
 
13
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Като всяка мишка - в миша дупка !
11
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо мислите, че тия хиляди са целия народ?България все още е над 6 милиона.
10
31
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато целия народ иска оставка на Борисов и Гешев, мисирката Ан. Гълъбов си мечтае за оставка на президента. Умира си от желание тоя човек да се хареса на властта, сигурно си мисли, че ще се закрепят.
9
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва не само да се бутнат гербаджиите, но и много неща в държавата да се променят - трябва да се отстранят синдикатите от държавната хранилка. Те получават субсидии от държавата и в такива ситуации, както се вижда, не са на страната на хората, а на страната на властта, която ги храни. Така, че едно от първите неща след победата - край на държавната издръжка на синдикатите.
8
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нови партии и избори, ако са като старите, по-добре е да не ги допускат на власт, защото се губи ценно време. Сегашните демократични партии не вършат работа. Не знам може би комунистическа партия е спасението,
7
32
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът стои много добре на мястото си и не виждам някаква логика да подава оставка. В момента на дневен ред са оставките на правителството и на Гешев. Макар, че на Гешев дължим специална благодарност - той с един замах успя да направи президента герой и почти да бутне правителството, като изкара на площадите огромен брой млади хора, които искат край на авторитарното управление на Бойко. Благодаря Гешев - той каза, че ще се бори с корупцията и наистина ще бутне едно корумпирано правителство.
6
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да направят много реформи, защото държавата затъва. ГЕРП се видя 12 години , че само пречат.
5
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РадеФ чеши коня!
4
15
 
12
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
А наложената такса "благодарност" на Божков от Горанов, Менда и Бойко как се води - волни пожертвования?
3
14
 
9
 
! Отговори
дядо Шишарко преди 3 години
Ко не, откъдя на къдя Кавуня ша прай преврат бря. Хем н***сран хем корумпиран ша са прай на света вода непита бря. М чи то за ко я взема тая огромна заплата, като нищо полезно не е сторил за ората, а само далавери е правил, и доносничел на Москва бря. Само едно *** дразни, че говори от името на народа бря. Я веке няма да гласувам с бабата за него, щото уж гласувах за натовски летец, о то ко излезе, гласувал съм за Московски болшевишки подлец!
2
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корумпетата са и при Радев
1
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно в десятката