Съд: Ананиев да обяви договорите за маски и респиратори с Китай

Магистратите отмениха мълчаливия отказ на министъра на здравеопазването
Обновена: 17 юли 2020 11:45 | 17 юли 2020 11:30, Анисия Иванова
32
Съд: Ананиев да обяви договорите за маски и респиратори с Китай
Снимка: БГНЕС

Административният съд в София отмени мълчаливия отказ на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и го задължи да се произнесе по искането на Антикорупционния фонд (АКФ) за предоставяне на двата договора, сключени с Китайската национална фармацевтична компания за доставка на маски и респиратори, на обща стойност от 4,6 млн. евро, съобщи БНТ.

Съдът изрично подчертава значението на правото на достъп до информация като част от конституционно признатото право на свобода на словото, фундаментален принцип за всяко демократично общество и едно от основните условия за напредък на обществото и за развитието на всеки човек.

Именно поради тази същност на правото на достъп до информация съдът заключва, че информацията за управлението на обществените процеси следва да бъде достояние на всеки български гражданин, който иска да я получи.

В решението се чете: "Съдът споделя доводите на жалбоподателя (АКФ), както за характера на информацията, така и за наличието на законовите предпоставки по ЗДОИ. В условията на пандемия доверието на гражданите в институциите и адекватността на управленските решения и мерки е ключово за успеха на усилията за овладяване на пандемията от COVID-19. Общественият интерес изисква обществото да разполага с максимално детайлна информация по случая, което обезпечава прозрачността в изразходването на публични средства и отчетността на задължените субекти".

Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

До момента обаче министърът на здравеопазването все още не е изпълнил влязлото в сила съдебно решение, посочват от Антикорупционния фонд.

"Приветстваме решението на Административния съд. Вярваме, че само пълна прозрачност за взиманите от властите решения в отговор на пандемията, може да запази доверието на гражданите в тях", пише Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
министърът на здравеопазването все още не е изпълнил влязлото в сила съдебно решениеВ една нормална държава се издава първично глоба а след това има арест с глоба. Това трябва да е съдържанието на коментарите!Но тука виждаме, че българина не е нормален и дискутира за някакви си фалшиви 12 цента. Това е проблема на повечето българи - яростна дискусия на обстоятелства, а не по съдържание! С други думи функционашно неграмотни - четат, ама не разбират!
26
0
 
2
 
! Отговори
ма кви ги приказвате преди 3 години
тоя не може да си намери **** с фенер
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм почитател на съденето за книгата по корицата, но на лицата на висчки гербаджии ясно и безспорно е изписан менталния им капацитет. Също и широкия набор от ценности, с който се слави тяхната партия.
24
2
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Пускам нещо чуждо, защото не ми идва нищо по-добро отвътре!От анонимен коментатор под друга статия на друг сайт:"Навремето Киро Ананиев замиташе следите от кражбите на Иван Костов, после тези на "царя". При Борисов не знам защо се прави че разбира от медицина и превенции на инфекции, ами не си подаде оставката, че да може да се назначи някой дето наистина разбира от тези неща"
23
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Маските са закупени като сертифицирани с най-висок клас протекция, а се оказа, че фирмата не отговаря на международните стандарти и нямат лиценз. След тестване /в щатите/ се установи, че вместо 99% пазят на 34% - и тези маски се раздадоха по лечебни заведения. После защо сме имали заразени медици, въпреки че са опаковани кат буби.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покрай тоя вирус съвсем им лъснаха кирливите ризи. Лошото е, че няма да има последствия никакви. Керванът си върви, кучетата си лаят.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво лапане ще бъде когато България получи 9.3млрд.? от които 6.2млрд.? безвъзмездно за справяне с кризата с COVID-19?
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето затова хората са на площадите!Ти ги питаш -Покажи как изхарчи нашите пари?..той се прави на луд и се хили като луд .
19
1
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
а "19" е прав!..И аз очаквам никой нищо да не разкрие,защото те така си и действат:-Съд има,има и съдебни решения,но те не се отнасят до тях...но какво да очакваме от МУТРОИДИ?!
18
0
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
нема страшно!Бойко "нищо не е знаел за тая далавера на вехтаря",нито пък е чул от Владко нещо за тая сделка.Бойко е ВОДА НЕНАПИТА и ще дялка,ще дялка от съставляващите го меса докато остане само скелета...Агонията на тоя банкянски Де..Бил е толкова тежка вече,че се чудя как е още жив..Впрочем ,той няма друг избор,защото катурат ли го от трона ,ще лъснат такива тежки далавери,осъществени под неговото крило,че...ще му се стъжни окончателно живота.За това се опъва като магаре на мост..
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да ви предупредя, че информация пак няма да получим. Има доста такива прецеденти. Само един пример -Съд осъди специализирана прокуратура да даде информация за периода 2018-2019г. колко обвинения са внесени, колко осъдени има, колко споразумения са направени, колко пари са си разпределели за свършената работа и ... познайте какво, спец прокуратурата отново решава да не даде информация по поставените въпроси.Така че не се надявайте!
16
0
 
20
 
! Отговори
калкулатор преди 3 години
4600000 (евро) : 0,06 (евроцента?) = 76 666 666 броя маски Бай Киро, нали си счетоводител, бе! Ако от вируси не разбираш и ти се смеем на заповедите, барем в сметките да се беше оправил.Къде са тия маски, какво "маскирахте" с тях?В аптеките са по 1.50 - 1.80 лв. бройката и едва ли са от "тези".Къде Киро на кирия, а?Прави каквото е постановил съдът, че яко ще го отнесеш. Има текст в НК за неизпълнение на съдебно решение/постановление. И ще е персонално за теб.
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега знаете защо и аз му искам оставката!Такива като него ходят да се лекуват в Австрия-я-я, не в България-я-я!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега знаете защо и аз му искам оставката!Такива като него ходят да се лекуват в Австрия-я-я, не в България-я-я!
13
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И къде са маските за милиони, защото аз си ги купувам от аптеката ...
12
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега ще цъфне и поредната далавера на ГЕРБ.За 4.6 млн. евро при тия цените в Китай, то нямаше да има място в България където да съберем тия маски.
11
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При цена на маска от Китай 0.06 стотинки тоя трябва да е внесъл около 150 милиона такива!
10
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде съдът да разследва измислената история на доктор Стамов, която съчиниха, за да плашат хората. И да разследва НОЩ ЗА 4 месеца систематично ползване на език на омразата, насочен срещу целия български народ.
9
0
 
43
 
! Отговори
аууу преди 3 години
Само за едни маски 4,6 милиона евро. Представяте ли си какво пари се усвояват и от тестовете?!?!?
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След племенника Владко май ще си ходи и вуйчото Дедо Кире - крадливият герберастки пенсионер.