70% от хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци остават затворени?

Липсата на чужди туристи ще доведе до фалити
86
70% от хотелите в Слънчев бряг и Златни пясъци остават затворени?
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът по демографската политика и министър на туризма Марияна Николова е започнала още този следобед срещи с туристическия бранш, за да се търси изход от кризата в най-засегнатия от коронавируса сектор - туризма. Това става ясно от обръщение на Николова към сектора в първия й ден като министър на туризма, съобщиха от ресорното министерство.

"Поемам Министерството на туризма с ясното съзнание, че най-засегнатият бранш в света от пандемията е туризмът. Няма прогноза, която да ни дава хоризонт, кога пътуването на хората ще се върне към онези темпове и обеми, с които бяхме свикнали само допреди няколко месеца.

Здравето на всички е най-важната грижа в момента и затова туризмът е изправен пред непознати ограничения. Ние имаме трудната задача да обмислим и да решим как да отворим вратите за туризма в условията на ограничения и често затварящи се граници и бариери.

Моите намерения са още от първия ден заедно с представителите на бранша да актуализираме Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма и да я адаптираме към новите условия.

Нашите курорти, местата с туристически забележителности, богата ни история, природните ни красоти имат нужда от реклама като привлекателни, сигурни и безопасни за почивка. Днес хората, работещи в туризма имат нужда от подкрепата на държавата, така както това се прави във всички европейски страни.

Бих искала да представя пред Вас няколко важни факта, които очертават тежкото състояние на туризма в момента:

- През юни на летище Варна са пристигнали 99 полета, а през миналата година за същия период са били 1000. Подобна е ситуацията и на летище Бургас – 203 полета сега срещу 2000 през 2019 година.

- Има опасност близо 70 процента от хотелите в най-големите ни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да останат затворени.

- Заради отсъствието на чуждестранни туристи, транспортът, хранителната индустрия, земеделието и много услуги ще изпаднат във финансова криза.

- Икономиката на много населени места в България се крепи само на туризма.

Приоритет в новите условия ще бъде да се стимулират българите да почиват в България, независимо дали на море или на планина, за да се компенсира отлива на чужди туристи. Предоставянето на ваучери за почивка и туризъм на широк кръг от хора ще бъде сериозен стимул и подкрепа на бранша.


Изчисленията показват, че икономическият ефект от тази мярка ще бъде 2.3 пъти - всеки даден лев като ваучер ще се върне като 2.3 лева в туризма. Тази мярка трябва да бъде постоянно действаща, за да се види ефекта от нея.

Много европейски страни - Румъния, Словения, Австрия, Франция, Германия вече прилагат ваучерната система в подкрепа на туристическата индустрия. Още от днес следобед започнах срещи с браншовите организации в туризма, екипът в министерството ще работи координирано с тях, за да намалим щетите, нанесени на българския туризъм от пандемията", съобщава още Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХемусЧужденците да не би със смокинги да ходят на курортите, добро тролене все пак :)
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хумусПресмял съ ърбел щръблял Че и ти момко семьи.
27
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХемусТе румънците и пияните евтини англичани са голяма класа, няма що. Англетата повръщат спят в повръщаното, жените им още по зле. Не знаят от кой са забременели. Румънците крадат и крушките в стаите като си тръгват.
26
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано останалите 30 процента са полупразни. Бял ден да не видят тези, чиято алчност преобрази морето ни в жилищни комплекси за алкохолен и секс туризъм за бедни западни тийнейджъри.
25
24
 
7
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Първо научете българският турист да не се разхожда из хотела,на улицата и културни забележителности по джапанки,чехли,анцузи и онези смахнати чантички!И като седне в ресторант,да поръча една голяма гроздова,една вратна пържола и т.н,а не със селските номера,да си носи йеденету и пииниту в багажника от хипермаркета
24
2
 
32
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
до българските тур-ве : ами туристи има! Ако не вярвате - погледнете на границата с Гърция. Т.е. туристи има, просто при вас - няма. Което е различно от това да кажете, че има липса на туристи. И тук трябва да си зададете въпроса - защо няма?Може би, защото дълго време дискриминирахте бг туриста за сметка на немеца. Оф, те са българи - колко пъти съм го чувал от сервитьори. Ами нали искахте да няма българи в хотелите ви, да има повече място за чуждите -ами получихте, каквото искате реално ?!
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съборете и изчистете бетона хората сами ще се върнат, трябват им зеленина, слънце и чисти плажове, а не мутри.
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една добра новина...
21
2
 
21
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
фалит на мутрите
20
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първото което трябва да осъзнае управата и хотелиерите! .....Защо изгонихме Българите??Германци ,Холандци ......избраха да почиват на тяхните макар и не толкова хубави плажове с гадно време, а ние слънце ,жега златен пясък( където не са го застроили) ...се редим на опашки за Гърция и т.н
19
19
 
3
 
! Отговори
Ами да раздават преди 3 години
Ваучери и това е. 500 лева от държавата и аз ще си доплатя останалите 1500 лева за 7 дневен престой.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Е това е коментар, още се смея :))
17
1
 
44
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Да започват да ги бутат тези 70% и след време хората ще започнат да се завръщат по Черноморието
16
4
 
22
 
! Отговори
az преди 3 години
Вместо дълги речи, да обясни как така в нито един курорт по нашето черноморие няма засечен дори и един официален случай на короната. Как стават тия работи? Чудеса невиждани.
15
15
 
14
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До град КозлодуйЦелта е хотелите да фалират, за да могат да бъдат изкупени евтино от Висшия Съвет на БСП!Не върви само Нинова да има хотел, при това в Гърция, нали?
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се кефете!Шайката пак, ще им плати масрафа с народната пара!
13
4
 
9
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
мутрите ще фалират
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
па ми е кеф
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесно, това ще изчисти българското черноморие от зарата коронавирус, пияните англичани и подобни чужденци.Днес дълдисах за миди на буната на Росенец и сега си хапвам пържени мидички с чашка ракиика, полегнал като ***.Наздраве!
10
3
 
27
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
Само? Да не би да са свършили алкохолиците, безработните и прошляците в Европа? Не! Поумняли са. Истинска тагедия за екс-министърката с конски външен вид. Беше съгласна на всичко, каквито щат да са, от където ще да са, да правят каквото щат, тя е съгласна да ги търпи.Станахме страна на алкохолния туризъм и на извращенията. А сега и това го няма. Като работиш без мозък - така е.