С новата Конституция Великото народно събрание отива в историята

Законотворците ще са 120, те ще променят вече основния закон
Обновена: 17 авг 2020 18:43 | 17 авг 2020 15:58, Камелия Цветанова
327
С новата Конституция Великото народно събрание отива в историята
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Великото народно събрание, органът който според сега действащата Конституция, има правото да я променя, ще остане в историята, ако проектът на новия основен закон внесен от ГЕРБ бъде приет.

Още по темата
В проекта е записано, че обикновеното Народно събрание ще има правото да изменя и допълва всички разпоредби на Конституцията.

Това означава, че след като приеме новата Конституция, с която се отменя тази от 13 юли 1991 г. от 7-ото ВНС, 8-ото, ако изобщо се стигне до свикването му, тъй като за да се стигне дотам е нужно съгласието на 2/3 от настоящия парламент, за в бъдеще обикновеното Народно събрание ще изземе функциите на ВНС.

В проекта на ГЕРБ е записано, че правото на инициатива за промени принадлежи на една четвърт от народните представители и на президента.

В проекта на ГЕРБ е записано още, че депутатите ще бъдат наполовина – вместо 240, както е в момента,броят им ще бъде сведен до 120. заявката за това дойде лично от премиера Бойко Борисов, който е и инициаторът на искането за свикване на ВНС и поправки в основния закон.

Предвижда се още разделяне на Висшия съдебен съвет на структури на съдиите и на прокурорите, както и намаляване на мандатите на шефовете на върховни съдилища и на главния прокурор на 5 години.

В проекта е отделено място и за омбудсмана. За него е отделена цяла глава, защото при приемането на настоящата Конституция не съществуваше такава институция.

Повече вижте в следващия репортаж на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
5
 
5
 
! Отговори
Няма да има преди 3 години
Няма да има нова конституция докато не се оттървем от Бойко и крадливата му дружинка.
147
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗнам,че ГЕРБ са прави,но - Да,точно това ме притеснява в ГЕРБ,че смазват опозицията,а трябва да има и ляво и дясно,за да има равновесие,защото без опозиция,ще се превърнем в диктатура,нямам понятие защо герберите мразят БСП и ги преследват
146
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 156Това ще е края му, все пак нали сме демокрация, друг е въпроса, че е удобен на Меркел, единствената която го подкрепя от лидерите в ЕС :) Ако искат да си управляват като Лукашенко и Путин до безкрай, окей, няма проблеми, щом пазим турската граница, всичко е тип топ :))
145
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ви пречи Великото народно събрание?Защо искате да се изземат неговите функции от действащото обикновено?ВНС по замисъл трябва да е над партийно,а ГЕРБ иска да си присвоят и мегавата функция
144
8
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Страх тресе бабикянчетата от идеята за ВНС и нова конституция. Затова разпространяват разни нелепици за нея, от прости по-прости. Като започнеш от лъжата за връщане на член 1, от бившата комунистическа конституция на стигнеш до там, че в нея щяло да бъде забранено преследването на престъпления на предишната власт! И нито дума за това, че новата конституция няма да се пише нито от Герб, нито от Борисов а от 400 депутати във ВНС. И ще се приеме от тях.
143
1
 
0
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
До Анонименкога ни вкара в шенген??
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 128Че ти тогава ,по твоята логика,трябва да вкараш цялата демократическа партия в затвора ,защото са леви Троцкисти!А комунизъм никога не е съществувал на практика някъде,това една утопия,макар и примамливо красива,но тя е неосъществима.Но социализъм е съществувал и съществува и до днес по света.
141
2
 
6
 
! Отговори
До 156 преди 3 години
Комунизъм не знам, но наци има в протеста, факли, гонене на роми, юмруци срещу инакомислещи. Вън кафяви чуми.
140
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата се опитва да върне чл1 на комунистическата конституция,която даваше върховната власт на една партия.Но при всеки повод твъди че не е комунист Искането за премахване на ВНС събрание лично мен ме ужасява, не знам колко от вас си дават сметка какво значи това?!
139
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце е герой. Запази мира, за разлика от друг, направи магистрали за столетие, санира панелките, вкара ни в Шенген, а друг ни дърпа на изток. Скоро ще измете и улиците
138
2
 
8
 
! Отговори
До 128 преди 3 години
До АнонименКато задаваш така въпроса, означава, че не познаваш комунизма. Тогава ни остави нас, по-големите, сами да преценим кой е комунистически диктатор. Какво понятие имаш изобщо? Това е и основният проблем в последно време....липсата на понятие за историята. В такива моменти младостта е порок.
137
1
 
2
 
! Отговори
До 150 преди 3 години
Е ББ няма 30 милиарда лева, спестявания на търкащи.
136
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бат Бойко и Бат Сали това са хората които ще оправят държавата.
135
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебурадуро, то дори да си шофер на рейс е по-добре от това да пазиш колите на Пашата.
134
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов да си признае на кои господари служи,защото това вече е очеизвадно. Ясно е че няма как да печелиш три мандата с 10 процента одобрениеПродажник!
133
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, смях. Кой ще ти замеря лагерите бе, герберите не са свикнали да дават свои пари за каквото и да било. Не извади ли Баце от чекмеджето кинти да им даде, те домати да хвърлят няма да си купят.
132
1
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен........ БойкоШенко :)..... Не ти ли омръзна да повтаряш вече 5 дни една простотия измислена от Карбовски? Смени репертоара с РАДУРО, ще бъдеш по - оригинален. Пък и двамата с нашето недоразумение много си приличат. И двамата обичат да размахват юмруци и двамата са шофьори, единият на автобус, другият на самолет.......
131
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов в момента с тези предложения нарушава конституцията.За всяка промяна в конституцията се налага свикване на ВНС ,което да работи се произнесе по темите за които е свикано.Обикновеното народно събрание или отделна партия по сега действащата конституция не могат да я променят
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За чекмеджето, ще отворим нова отделна цяла глава.
129
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSА ти правиш ли разлика между умишлено и неумишлено убийство,между нещастен инцидент и умишлено убийство?Това с оръжието е УМИШЛЕНО,а не случайно неумишлено убийство,а и след това убиеца ще лежи дълго в затвора,така хем убития ще пострада и неговите близки ще страдат,хем убиеца ще си съсипе живота в затвора и също ще страдат негови близки,какъв е смисъла от това?