Ще успее ли ГЕРБ да събере 160 депутати за новата Конституция?

Една партия няма как да напише нов основен закон
Обновена: 26 авг 2020 21:38 | 26 авг 2020 21:34, Екип на Bulgaria On Air
47

В разгара на разговорите за нова Конституция, правосъдният министър Данаил Кирилов изненадващо или не подаде оставка.

Политологът и член на ЦИК Димитър Димитров припомни, че си тръгнаха ключови министри, но решенията за оставки се вземат от министър-председателя. По думите му се спазва начин на управление, който с нищо не се различава от предходния.

"Една партия няма как да напише нова Конституция. 160 депутати няма как да бъдат събрани от една партия. Най-малкият общ знаменател е да бъде отменен статутът на Велико народно събрание. Всичко друго ще бъде безкраен разговор, което предпоставя, че няма да се стигне до съгласие", заяви Димитров пред Bulgaria ON AIR.

"Сценарият със свикване на ВНС и идеята за нова Конституция не ми се струва достатъчно основание оставката на правосъдния министър да стане факт. Видима е тежката криза, в която пребивава управляващата коалиция. Това е поредната жертва. Фигурата на правосъдния министър е много спорна и предизвикваща негативизъм. Тактика за намаляване на общественото напрежение", каза на свой ред социологът Добромир Живков в "Денят ON AIR".

Димитров посочи още, че няма значение какво е написано в проекта за нова Конституция, тъй като неговото обсъждане може да започне едва в началото на ноември. Предсрочни избори и оставки стават все по-малко достоверни, смята той.

"Идеята е да се достигне март, когато са следващите избори - тези не могат да бъдат отложени", отбеляза политологът.

Той е на мнение, че през служебно правителство президентът Румен Радев може да допринесе за снижаване на прага на лоялност към евроатлантическите ценности. А това би окуражило подкрепящите БСП.

Според Добромир Живков, от около година Радев говори проевропейски. Социологът не вижда договорки между държавния глава и "Демократична България".

"Не виждам шанс той да тръгне да прави собствен политически проект. "Демократична България" през последните 3-4 години вървят към едни цели", изтъкна Живков.

От ВМРО искат 6 техни опорни точки да бъдат приети, иначе няма да подкрепят проекта за нова Конституция. Живков и Димитров са убедени, че ГЕРБ ще успее да събере необходимите 120 депутати за внасяне на проекта в НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ГЕРБКонституция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Каква Конституция, те са неграмотници,оставка!
37
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Абе тези не са ли си подали октавката още,какво чакат?
36
3
 
2
 
! Отговори
u4en преди 3 години
СЪС ВНС.....без ВНС.....Б.Б. ще управлява ДОКАТО си ИСКА !!!!!!!! ЗАЩО ???????? Защото хората виждат.че БГ никога до сега не е била по-богата ...и хората не са живели по-добре ...ОТ 681-ва год !!! ЗАТОВА ВИНАГИ над 1 000 000 гласуват за ГЕРБ !!!....ХОРАТА ПОМНЯТ .когато БСП беше на власт ( пенсий=3 $ ..заплати 6-7 $ .
35
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пази Боже тия еднокнижници да правят избори за ВНС и да пишат Конституция!Трябва да бъдат изгонени и наврени по дупките. Достатъчно вреди причиниха.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
34, Затова направо даваме на хора без юридическо образование и 0 юридически опит да я пишат, както се видя, и неграмотно с куп правописни и граматически грешки. Това за освовния закон на държавата...
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не се откажат от ВНС, ГЕРБ се излагат тотално. Единственият юрист и прокламиран юрист в проекта подаде оставка и се изнесе.Останаха машинен инженер, икономист и лекар да пишат основния закон на държавата. Кой ще ги приеме сериозно? Вчера се видя бомбата даже и по форумите- шаш на троловете и 90% от мненията осмиване на ГЕРБ и Кирилов.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре е че ще бъдат 120 ,другото ще ги нагласят е удобни закончета
31
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шменти капели.Каква конституция отворете си очите,замаза ви ги Тиквата с тази конституция.Какво става с къщата в Барселона?Смени ли се шкафчето с гардеробче за да побере повече?
30
6
 
16
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Преди конституцията трябва да решим проблема с шкафчета!!!
29
1
 
14
 
! Отговори
баце преди 3 години
До Анонимен 34Е те в гербеско са всичките комунисти. Затова трябва всичко да се чисти, не само в герберско.
28
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
конституцията не трябва да се прави от комунисти, каквито и експерти да са, даже и на Грипен да са летели.
27
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не смята да прави никаква нова конституция. Борисов сметна, че може да хвърли обществото в дебат за конституцията и по този начин да отклони хората от разговора за шкафчета, записи, мутренско управление, авторитаризъм, липса на медийна свобода. Вероятно си е представял как хитро ще насочи общественото внимание в друга посока, ама не вярвам да му се получи.
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ няма въобще намерение да събира 160 подписа за свикване на ВНС. Достатъчни са им 120 за да внесат проекта и да започне обсъждане, което не може по закон да се случи преди да са минали минимум два месеца. След това ще ни разтакават с обсъждане още месец-два и след това ще ни обяснят, че не могат да съберат необходимите гласове за ВНС, но вече ще са се приближили достатъчно във времето до редовните избори, което е тяхната основна цел.
25
13
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Изработването и приемането на сегашната конституция беше пълен цирк,дано новата се роди без такива ...родилни мъки.
24
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
v prezidentstvoto da slojite 40 kravi. poveche faida ste imate.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
zlato, bg zlato ima...po pokrivite na patriarha i po stenite na rabotnite mu plostadki...a kakvi li novi zlatni drehi si e kupil ot dubay...
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да успеят. Все едно аз да се подпиша, да ме уволнят утре. Няма шанс.Това трб2а да го направи партия с голям дял в парламента. Което не е ясно, как ще стане. Малко е овъртян кръг.
21
3
 
1
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
А ПРОТЕСТ имаше ли тази вечер???
20
0
 
1
 
! Отговори
ссс преди 3 години
Мислех нещо да напиша , но 3-ти ми взе думите от устата .
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Конституцията да се променя само с РЕФЕРЕНДУМ!