ВМРО преговаря с ГЕРБ за референдум за исканията на Каракачанов

Депутатите на Борисов са дали съгласие за някои от предложенията
Обновена: 2 сеп 2020 15:53 | 2 сеп 2020 15:52, Камелия Цветанова
33
ВМРО преговаря с ГЕРБ за референдум за исканията на Каракачанов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите от ВМРО търсят подкрепата на ГЕРБ за идеята на воеводите за провеждане на референдум относно предложенията на лидера на формацията Красимир Каракачанов, които не са залегнали в проекта за нова Конституция.

Сред тях са въвеждане на изискване за притежаване на задължително, според Конституцията, училищно образование за придобиване на избирателно право, разширяване на правомощията на президента, въвеждане на задължителна военна служба.

Още по темата
След вчерашните преговори между двете партии бе постигнато споразумение и ГЕРБ приемат предложенията ВМРО за допълване на проекта за нова Конституция по няколко теми, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Сред тях са да са включи преамбюл, в който да се декларират основните принципи на държавата -  вярност към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; издигане във върховен принцип на правата на личността, нейното достойнство и сигурност; съзнаване неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България.

ВМРО настоява в Конституцията да се опише подробно герба  основен национален символ.

Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата“.

Воеводите настояват да се закрепи в Конституцията задължението на държавата да полага грижа за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

Освен това те искат Конституцията да определи изрично, че лицата от български произход придобиват българско гражданство при облекчени условия, а не само по облекчен ред, както е действащата уредба, както и да се признае изрично на лицата от български произход правата да се завръщат в страната, така както действащата Конституция признава това право на българските граждани.

ВМРО настоява още за обвързване на задължението за училищно образование до навършване на 16 години с изпълнение на целите на образованието - да се постигнат минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вън от парламента бе! Оставка!
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербави калинки тръгнали да обсъждат референдуми и конституции!Трагикомедия!Оставка и затвор!Мутрите вън!Бойко *** се разписа с кървави букви в историята, скоро ще надмине тато си и по мандат и по селяния и по разсипия!!!
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще въведем избирателен ценз за тегло. Дебелите хора натоварват здравната, транспортната, железопътната, самолетната система. Тежат на държавата навсякъде и заемат много място в държавните и оществени места и загрозяват природата. Ядат повече и правят повече бокллук. Дебелите хора натоварват повече ВиК мрежата.По-високи данъци за дебелите хора.Избирателният ценз за тегло трябва да бъде по научния боди-масс индекс на ЗСО.Дебелите хора не трябва да имат право да се кандидатират за НС.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че в случая не съм съгласен с тях, но ако пишманвойводите твърдо стоят зад образователния ценз за правото да гласуваш няма как да се разберат с гербавите. От БХК ще алармират ЕС и ще се надигне вой за правата на берачите и заради това гербавите няма да посмеят да го приемат.
3
1
 
15
 
! Отговори
Казано накратко преди 3 години
Празни приказки.И по сегашния закон образованието е задължително до 16 г. За това,че един етнос се жени и създава деца на 13г.,конституцията не е виновна. Никой няма да ходи задължително войник,основното искане на Каракачанов. Не виждам защо трябва да сменяме сегашната конституция.
2
2
 
15
 
! Отговори
ДС преди 3 години
Каракачанов с неговите интригантски ходове само убива ВМРО.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква нова конституция бе вие тази спазвахте ли я, а също и старатa ходихтe ли в казармата дотука сте потъпкали две конституции.