Георги Марков: Радев взе държавата за казарма, ДПС му показа червен картон

Задавала се парламентарна агония, институционален хаос
351
Георги Марков: Радев взе държавата за казарма, ДПС му показа червен картон
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Този 2 септември ще остане в историята на българската демокрация като забележителен с отрицателен знак. Случи се много неприятен опит за пуч, за метеж. Това заяви пред БНР Георги Марков, депутат от ГЕРБ и бивш конституционен съдия, един от инициаторите на гладната стачка на 39-мата депутати през 1991 година.

"Такова чудо - да се докара в центъра на обновена София слама, сено, да се подпалват полицаи, да летят павета, да се напада националната полиция – беше много жалко“, каза той.

Още по темата

За първи път в 30-годишната история на президентската институция държавен глава си позволява да каже от трибуната на Народното събрание, че няма парламент и той е на площада, допълни Марков, за когото това "не са изтървани думи", а част от "концепцията на държавния глава – „Махайте се! Мутри, вън!“.

ДПС участваше активно при избора на Желю Желев, на Петър Стоянов, два пъти на президента Първанов и сега на президента Радев. За първи път ДПС показа червен картон на собствения си президент, отказа се от него, коментира Георги Марков.

 ДПС се разграничава овреме от Радев, защото по думите на Марков е излязъл „от дрехата на държавен глава до такава степен, че няма връщане".

При хипотеза ГЕРБ да спечели изборите, с какви очи държавният глава ще посрещне „мутрата“ Борисов, за да му връчи мандата, попита Марков.

„Или ще му каже: „Вън, мутро! Махай се, мафиот!“ и няма да зачете вота на избирателя“, коментира той.

Поведението на държавния глава в момента Георги Марков определи като голям проблем. Той припомни, че е предлагал на ГЕРБ процедура за импийчмънт.

„Нарушил е 14 члена на Конституцията. Не искат импийчмънт. Според мен държавният глава трайно вече не е в състояние да изпълнява задълженията си. Той е афектиран, не е на себе си. Ще се вкара едно искане, ще се назначи една експертиза, международна, да го видят този човек в състояние ли е да бъде държавен глава. И това не искат", отбеляза още Марков.

Според него за първи път от началото на прехода е много вероятно нито една партия да не вземе 1 милион гласа на изборите.

Той смята, че има криза на партиите, на личностите и изчерпване на политическите партии, а това ще доведе до фрагментиране на парламента и неспособност да се излъчват правителства.

„Ние сме обречени на парламентарна агония, парламентарна лудница, институционален хаос, за който не Конституцията е виновна. Той е личностен. При президента какво му пречи Конституцията – това си е характеропатия. Човекът е взел държавата за казарма“, смята депутатът от ГЕРБ.

Марков е на мнение, че България „няма сили за Велико народно събрание“, а нашият политически елит е неспособен да излъчи качествени 400 депутати.

Конституцията е на близо 30 години и имаме близо 100 тълкувателни решения – някои от тях могат да се използват в бъдещата Конституция, смята Марков, който единствен като депутат от ГЕРБ не подписа проекта за нова Конституция.

„Първоначалният проект на ГЕРБ ме вбеси, той беше подигравка с правото. С това шега не бива, така да се внасят проекти. То беше срамна работа. Който го е правил, Борисов не знам какво да го направи. Да изчезва някъде! Не може такъв проект, такава мекица да се хвърля, защото е проект за Конституция“, каза бившият конституционен съдия.

Георги Марков определи като шега идеята на социолога Андрей Райчев президентът и премиерът да договорят компромисна фигура за преходен премиер.

„Парламентът решава кой да бъде премиер. Няма конституционен механизъм те двамата да решават кой е премиер. Нито в чисто човешки план това е възможно, нито политически е правилно. Това си е една шега на г-н Райчев. Това, което ГЕРБ трябва да направи, е не да разговаря с президента кой да бъде премиер, а да внесе искане за импийчмънт, за предсрочното му отстраняване от длъжност като неадекватен", посочи той.

Мандатът на ГЕРБ ще бъде изкаран, прогнозира Георги Марков. Няма нужда от експертен кабинет, смята още той.
България е тръгнала по нанадолнище, от което няма връщане поне в близките десет години, подчерта бившият конституционен съдия.

„Тъй като демокрацията е ротация, Борисов не може да е вечен, Борисов е вече без Цветанов, което е грешка. И няма алтернатива. Не искам да обидя никой, но всички останали кандидати за премиери – Бабикян, Минекян, Хаджикян, Нинова, Мая Манолова и Христо Иванов – ами, не могат да докарат 35 премиера в България, нито да направят трите метра, нито моста над Дунава, нито магистралите. Не могат", каза той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 263"Този човек (президента) не е адекватен и трябва незабавно да бъде отстранен,той е истеричен и неуравновесен.".....Нарочно те цитирам, да видят хората, как смятате да се отървете от г-н Президента на РБ. Ти какво искаш, гражданска война? Знам кой чл. на НК на РБ засягам и затова внимавам в изказа! Но ако се стигне до там, бягай, скрий се някъде, в някоя пещера!
291
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нещастен комунистпак към абсолютна власт драпа.
290
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Агент николай каза, точка....
289
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага ми назовете президента на Гърция!Не рови де!
288
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срамота е да обвинява полицията в полицейски произвол, след като протестърите нарушиха всички норми на поведение в големия град. Трябвало полицаите да внимават кои са протестъри и кои провокатори. Абе....тинтири минтириАбсурдни и несъстоятелни твърдения на държавния глава. Да били гледали телевизия това им препоръча, щото те един вид "не го били видяли и изпитали какво е на живо"... Нелепо е да говори така държавен глава на полицията си.
287
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си позволя да не се съглася с този капацитет! Първо - държава няма! Живея в чужбина. Повярвайте ми, по-добре се вижда отвън! Море от бездомни кучета, трагични пътища и улици, стари бракми, разрушени сгради, кърпени къщи, навъсени хора, неучтиви хора, изнервени хора, освирепели хора, егоистични хора, луди хора! Шансове няма! Едва ли ще спрете да гледате телевизия и ще започнете да се поздравявате, нали?
286
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свидетели сме на много псохопатични президенти.......като тръмп, путин, болсанаро, мадуро, ким, чи, орбан, лукашенко, дурарте, радеФ.....и так дальше.
285
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като пилот е мнооого добър Радев. Гледах авиошоуто на летище София преди няколко години.Поклон на всички летци, които участваха.Нооо , другарю Радев, да си бяхте останали в Граф Игнатиево.Развалихте доброто впечатление.Не ставате за Президент.Голяма карикатура сте с изявите си.Подкрепям ДПС.ОСТАВКА ВЕДНАГА !
284
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казармен водевил.фуражките си раздавет удари под кръста с особенно настървение.
283
9
 
4
 
! Отговори
баце преди 3 години
Хехехе. БСП се разграничава от Радев щото им е неудобен и не е като *** безгръбначния, дето прави квото му нареди Доган. Марков , страх те е за тебе си и говориш глупости. За изхвърляне си и го знаеш *** бояджийски.
282
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Георги Марков! Намери точната дума за онуй нещо в президентството. "Неадекватен!"
281
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марков дойде с *** и беден като църковна мишка! Сега се прави на интелектуалец - виж разликата интелектуалец / интелигентен! За да не се забъркваме той и второто не е!
280
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марков дойде с *** и беден като църковна мишка! Сега се прави на интелектуалец - виж разликата интелектуалец / интелигентен! За да не се забъркваме той и второто не е!
279
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да назначиш метресата си на две държавни заплати и да я уредиш с евтино ведомствено апартаментче определено е много доблестно.
278
13
 
18
 
! Отговори
absurd преди 3 години
Марков,президента доказва за пореден път ,че не е фигурант,както на теб и на такива като теб им се иска.От 30г на сам това е първия доблестен не само президент,но и политик
277
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МагарковВсички ли трябва да са родени като тебе селски бедняко?
276
6
 
2
 
! Отговори
"фураша" преди 3 години
Го дават на тебе. С черпачето.
275
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На народа му липсва казармата,затова си избира фурашки да го водят.
274
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев знае, че ако не изпълни обещанията към руските господари ще яде новичок.Доста денги са вложени в него и се иска възвръщаемост.
273
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
на мен па ми харесват напъните на гербомажоретките...на пръв поглед те са гнъсни и отблъскващи,но като се позамисли човек би трябвало да остане доволен...Защото те /гербомажоретките/ демонстрират не само своето изключително ниско ниво,но и нивото на тия,на които слугуват...Катунарските им изцепки по адрес на Президента издава безсилието и отчаянието на тоя,който им плаща...С ПРОСТОТИЯНИКОЙДОНИКЪДЕ не е стигнал..Така че,дерзайте кухоглавигербомажоретки,вакуума е с вас!