Не можело предсрочни избори и машинно гласуване

Проф. Константинов: Избори в два дни е като пазаруване в пандемия
48
Не можело предсрочни избори и машинно гласуване
Снимка: БГНЕС

Професор Михаил Константинов за пореден път исказа своята теза, че няма как да има машинно гласуване при предсрочни избори.

"Eдин от въпросите, който се обсъжда, е свързан с така наречените машини за гласуване. По сега действащите текстови във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машини. Не може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване", заяви проф. Константинов пред Нова тв.

Председателят на "Информационно обслужване" срвани идеята изборите да се проведат в два дни като пазаруване по време на епидемия.

"Първият ден да гласуват по-възрастните, а вторият по-младите. Това се среща в много страни, без да има коронавирус", поясни Константинов.

Според бившия говорител на ЦИК - Цветозар Томов, има три причини, поради които хората могат да искат машинно гласуване – България има недоверие към честността на изборите, елиминиране субективния фактор при броенето на гласовете и модернизиране на изборния процес.

„Трябва внимателно да бъдат описани процедурите, по които ще се съхраняват изборните книжа. Има значение кога и какви ще са следващите избори. Никъде в законопроекта не се обяснява защо се предлага за Обикновено народно събрание една изборна система, а за Велико – друга. Член 306 има две изисквания към ЦИК. Едното е в един едномандатен район да няма гласоподаватели от различни общини, а другото те да бъдат приблизително равни по обем", обясни Цветозар Томов, бивш говорител на ЦИК и социолог.

Той коментира и протестите, които вървят вече два месеца.

"На мен не ми хареса, че сблъсъците се превърнаха в повод за още един публичен сблъсък, в който се обсъжда кой е виновен. Не знам кой е виновен, но знам кой е отговорен – властите. Трябва да се изясни защо се допуснаха сблъсъци при наличието на толкова полиция в центъра на София", каза още Цветозар Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ГЕРБ разчитаха на политиката си, за да печелят избиратели, нямаше да санкционират партиите с драстичното орязване на субсидиите им.
13
9
 
17
 
! Отговори
Доцента преди 3 години
Само да напомня на някои хора, че предсрочните избори, на които ГЕРБ спечели 2017г. бяха насрочени от Румен Радев и организирани от неговото служебно правителство, което беше доминирано от представители на БСП.Може ли герб да бъдат обвинени във манипулиране и фалшифициране на тези избори, при положение, че някой друг ги е организирал?
12
30
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ МОЖЕ.Два пъти Борисов си подава оставката и избори.Заради лигавщините на разни недорасляци няма да правим нови избори. Машинен вот е безсмислен. Само пари гълта. Нали имаше такъв преди 2-3 години. И кво? Пак ГЕРБ спечели.Спечелете поне веднъж избори стига сълзи и сополи.
11
19
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този ***,веднаж за винаги трябва да бъде изритан от там,където се броят бюлетините след избори.Най големия фалшификатор на протоколи,купуване на цели комисии и всичко в полза на банкянския властолюбец,зарязал съотечествениците си по улиците и площадите на България.Срам за държавата са всички,които работят 365 в годината за Борисов,който натика България в най долното дъно на бедността. Гербери,хищни птици,дните ви са преброени.Кражбата ще свърши много скоро.
10
6
 
23
 
! Отговори
Панайот преди 3 години
Пак ли вие?...и отново неподготвен!!!
9
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го направи тоя некадърник професор? От референдума досега колко години бяха проспани.
8
15
 
34
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Истината е че - така наречената Демокрация и Гласуване в БГ -е Пълна ФАЛШИФИКАЦИЯ!!НИТО ДЕМОКРАЦИЯТА Е ДЕМОКРАЦИЯ -НИТО ИЗБОРИТЕ СА ЧЕСТНИ И ДЕМОКРАТИЧНИ!
7
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народът ще получи вече уртикария от постоянните медийни псевдозвезди.
6
7
 
17
 
! Отговори
Радев преди 3 години
Ами сега ?! То без машини нищо не става - ни конституция, ни избори, ни нищо, овапцахме я значи.. !
5
8
 
20
 
! Отговори
Терминатор преди 3 години
Само машинни и мажоритарни избори, какви са тези "пропорционални" избори за 17 евродепутата например?
4
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минат два-три дни и ''професора'' изпълзява от дупчицата!
3
16
 
43
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Щом досега не бяха осигурени машини за гласуване означава че правителството е нарушило закона и трябва да бъде съдено и вкарано там където му е мястото в затвора. Тогава служебно правителство трябва да осигури нужните машини и президента да определи датата на изборите.
2
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
професоре, много философстване много нещо. изглежда технологиите не му допадат и затова всяка седмица ни се налага да четем едно и също нещо от негоизглежда като абонамент за герберска подкрепа
1
8
 
47
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
каквито са ни политиците, такива са и "професорите'.