76 г. по-късно: 9 септември – край на фашизма или държавно насилие

Гледните точки на БСП, ГЕРБ и Обединените патриоти за преврата
Обновена: 9 сеп 2020 11:30 | 9 сеп 2020 10:22, Камелия Цветанова
655
 76 г. по-късно: 9 септември – край на фашизма или държавно насилие
Снимка: БГНЕС
На 9 септември 1944 г. властта е сменена насилствено и комунистическата партия поема управлението на страната. Датата продължава да разделя българското общество, а и политиците.
 
От БСП смятат, че 9 септември е сложен край на фашисткия режим у нас, от ГЕРБ и Обединените патриоти обаче напомниха за насилието и репресиите продължили цели 45 години.
 
Пръв тон на спора даде Александър Симов от БСП, който прочете декларация от името на парламентарната група. Докато той говореше депутати от ГЕРБ, ДПС и ОП напуснаха пленарната зала.
 
Според Симов днес хората обръщат към миналото меланхоличен поглед, защото провалът на прехода ги карал да се върнат към 9 септември, за да разберат неговите мечти.
 
"76 години от промяната на 9 септември се навършват днес. Тази дата продължава да предизвиква политически страсти, което показва, че в нея има живот и че е скрита някаква истина. За да стигнем до тази истина, трябва да стигнем до псевдоисторическото шарлатанство и през лъжи“, скочи той.
 
Симов настоя, че има опити да се пренапишат учебниците по история, така че да се пренебрегне фашизма в България.
 
По думите му царска България не е била развита, а напротив изоставаща.
 
"Единият ми дядо е от село близо до Пловдив. Там е било кошмар да се живее, нито една асфалтирана улицата, а заради калта децата е трябвало да се движат на кокили. Властта е била немислима за хората, а и самата идея за власт изглеждало странно в едно село, което тъне в мизерия. Другият ми дядо е от село на 7 километра от Стара Загора, а в онази царска България 7 километра се намират на разстояние като до Луната", каза той.
 
Според него 9 септември е отговорът на големия проблем за несъстоялата се модернизация и на паразитните елити.
 
"Отричането на самата дата означава да отречем порива за социална държава, за една друга възможна държава. На 9 септември се случва едно огромно усилие, което се вижда и днес - във всяко село има читалище, училище, на десницата отне много повече време да ги унищожи, отколкото е било нужно да се построи", скочи още Симов.
 
Това Биков от ГЕРБ припомни, че в нощта на 8 срещу 9 септември е извършен преврат на правителството, което е свалено от власт с помощта на съветската армия.
 
"Властта на Отечествения фронт организира насилие, което се осъществява от държавата в продължение на 45 години. Тази дата трябва да се помни, защото има много измерения и трябва да ни напомни, че не през цялата си нова история България е живяла в мир и спокойствие, че е имало времена, в които българи са убивали българи в името на чужди интереси", коментира той.
 
Според него 9 септември е урок за всички български политици, които трябва отстояват националния интерес.
 
"Няма извършена революция от страна българския народ, той не участва в преврата, който е организиран и извършен от чужди фактори. Българският народ не избра кой да го управлява, той беше преместен силово и механично в съвсем друго поле и в продължение на 45 години трябваше да изтърпи", каза Биков.
 
Според Милен Михов от ОП декларацията на БСП е груба историческа фалшификация.
 
"Тезата за фашизма в България е решен от историческата наука още по времето на Тодор Живков. Още през 80-те години се доказа, че в България фашистки режим никога не е съществувал, имало е фашистки партии, но те никога не са упражнявали политическа власт“, коментира той.
 
Според нето социалистическата модернизация на България е катастрофирала заедно с катастрофата на икономическата система.
 
Михов припомни и за хилядите осъдени на смърт от Народния съд, което е било политическо отмъщения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


655
Още по темата: преврат9 септевмри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
513
10
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
9 септември е черна дата в българската история. В периода до 1946 година биват избити поне 30 000 невинни хора, показали несъгласие с комунистическия режим. Цялата интелигенция бива убита или подложена на репресии, включващи изселване, изземване на имущество, концлагери. Убийствата продъпжават и след 1946 година, макар и не в такъв размах. Имам прадядо, убит март 1953 от милиционерски куршум.
512
5
 
12
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Защо, след като болшевишко-комунисточеския режим, наложен ни от "Съюзниците" в края на войната беше официално обявен от парламента ни за терористичен режим, довел страната ни до чудовищни извращения, терор и много, много смърт, все още се толерират комунистически недоносчета да излизат на трибуната на парламента и да сквернословят? Това е гавра с България! Нали така... но, по същата причина все още имаме и паметниците на Альоша (В Пловдив и Бургас), Моч-а в София и т.н.! Комунизма е още тук!!!!!
511
7
 
7
 
! Отговори
ЕПМ преди 3 години
Ако искаш да станеш политик или да се издигнеш в държавната администрация задължително трябва да крещиш разпалено срещу соца или т.н. комунизъм, макар да не е имало комунизъм никъде.Българите се приспособяват и винаги са подкрепяли кресливо силните на деня.Ако утре Ердоган превземе България и ни направи вилает, аз съм 1000000% сигурен, че ще бъде подкрепен първо от т.н. "патриотични партии"
510
6
 
6
 
! Отговори
БАЦО С КАСКА преди 3 години
76 г. по-късно: ТИКВА ПРЕМИЕР !
509
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 567Ако комуниста не излъже няма да е той!
508
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 565Николчо Чампоев от Русе на 1г и 7 месеца не е можел и да говори ,камо ли да пише !Виж сестричките от Ястребино ,на по 3 годинки са говорели ,молели сасе да не ги убиват ,но и те не са можели да пишат,камо ли да посинеят ........ Добре де, дай линк към филма! Щом го хвалиш значи си е добра фантастика макър и червена! :))))))))))))))))
507
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист 557А убитите над 400 малолетни деца преди 9 ти септември....А йобаните колко са били? :))))))))
506
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Николчо Чампоев от Русе на 1г и 7 месеца не е можел и да говори ,камо ли да пише !Виж сестричките от Ястребино ,на по 3 годинки са говорели ,молели сасе да не ги убиват ,но и те не са можели да пишат,камо ли да посинеят .
505
4
 
9
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 3 години
До Анонимен Защо БКП се крият зад името ГЕРБ ? Защо 70 от депутатите им са свързани с БКП,ДС и комунделски фамилии ?
504
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Реалист 557А убитите над 400 малолетни деца преди 9 ти септември ,не е ли държавно насилие . Никола Чампоев ,1г и 7 месеца от Русе -убит с откос на полицейски автомат -най малкият! Знаем, така е! Щом Митко Палаузов е водил червената статистика няма как да не е така! Ако червен каже/напише истината - посинява!
503
4
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ-БКП преди 3 години
До Анонимен ГЕРБ,Червените нехранимайковци и крадци ! Прода жниците туркофили !
502
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо БКП си смени името ако всичко е билоточно?От срам,или за заблуда на хората,а както виждаме в България и до ден днешен БКП си венцеслави славната дата09091944 и утре мислят да правят продължени!Нямаше нужда от такава жертва заславнотоиме,в България едно 10% от пълнолетните са нереално тъ..пи или облажили се от цоциализма мързели и връзкари и гласуват за БКП винаги!Как стана така щото когато всички бяхме равнироди толкова много милионери В БКП?!Е да, те жадуват нов 09091944г.Ама нема.
501
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Началото на Коя интилигенция ? Тази която обяви война на САЩ и Великобритания ли ? С ръкопляскяния ,Ураа ,и бъчви с вино и хора по площадите . Тази ,която убиваше малолетни деца ли ?
500
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изпръцват комунистите навсякъде по света та са бесни, нашите протестиращи червени нехранимайковци - също.
499
7
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До Анонимен А убитите над 400 малолетни деца преди 9 ти септември ,не е ли държавно насилие . Никола Чампоев ,1г и 7 месеца от Русе -убит с откос на полицейски автомат -най малкият !
498
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 554 и срещу тебе да изкарат тежко въоръжени полицаи , които удобно подминават провокаторите , а се насочват към обикновените протестиращи и ти ще бягаш А дали една част от тях въобще бяха и полицаи , или Борисов облече мутрите в униформи Как може да се нарече полицай, човек с бокс в ръка ?
497
7
 
7
 
! Отговори
Началото на преди 3 години
комунистическата окупация,унищожаване на интелегенцията,обезличаване на Българската Нация, която едва от 30 години насам започна да се възстановява.
496
3
 
5
 
! Отговори
ИСТОРИК преди 3 години
Днешните наследници на победените , да отидат да попитат съюзниците на които правят метани - УСА и Ингилизите :)- какво и що е било :) :) :)
495
2
 
3
 
! Отговори
ахахааха преди 3 години
Ама как се смешно се получи на 2-ри Радев каза " мутри вън " . Видяха го депутатите на ГЕРБ и кохортата му и веднага тръгнаха да бягат
494
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 548Ама те и руснаците искат да са с американците! Омръзна им да са издънки на алкохолизирана "победа"!