НС продължава с обсъждане на промените в Изборния кодекс

Ще се обсъжда въвеждане на смесена система при избори за ВНС
17 сеп 2020 07:10, Анисия Иванова
9
НС продължава с обсъждане на промените в Изборния кодекс
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Народното събрание ще продължи с разискванията на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Вчера мнозинството окончателно реши на следващите избори да се гласува и с машини, и с хартиени бюлетини. Днес парламентът ще обсъди предложението на ГЕРБ за създаване на нова глава в Изборния кодекс за въвеждане на смесена система при избори за Велико народно събрание.

От ГЕРБ предлагат мажоритарен избор на половината депутати във Великото народно събрание, а останалите 200 да се избират пропорционално. Идеята е атакувана и от опозицията, и от един от коалиционните партньори - "Национален фронт за спасение на България".

В партията на Валери Симеонов предлагат запазване на общия ред, предвиден в конституцията, за избори за Велико народно събрание. БСП настояват предложенията в изборното законодателство за Велико народно събрание да бъдат оттеглени.

Депутите ще решават още дали да възложат на Централната избирателна комисия да закупи или наеме машините за гласуване - предложение, което се оспорва от БСП и ДПС.


9
Още от Политика
Ще бъде ли натисната България за по-твърда позиция към Турция?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Конституцията предопределя Изборния кодекс,начините и показателите по които ще се провежда изборния процес при случаите за избори в обществото заради което е съставен на основа нея и приет основен закон за изборите относно властите по разделение,що за вида на избирателната система,броя на представителите кандидати по вида на системата заложена,що начина за отчитане и контрол на процеса чрез видовете приложения приложими за обработка на данните как бази за честно обслужване на процеса според нея.
7
0
 
1
 
! Отговори
Край преди 1 седмица
Като чуят думата Мажоритарни всички депутати скачат трупешката.
Не щат ние да ги избираме искат Бате/Корнелия/ Ах Дог да ги назначават.
Метлата се нарича мажиритарен избор в два тура или я прилагаме или продължаваме кръглия преход
6
1
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 1 седмица
Изборите като възможност трябва да се премахнат! Имаме един Бог (г-н Борисов), който ще ни управлява докато е жив (а и след това).
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не разбрах емоциите около 200 мажоритарни и 2000 пропорционални местата във внс.
И в предишното беше така. Но е интересно, че бсп са против мажоритарната система: в предишното внс лидерите на бсп бяха и мажоритарни кандидати, докато НИТО ЕДИН от "лидерите" на сДС не се кандидатира мажоритарно.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ решава какво ще стане, а не комунистите и ДПС. Точка.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За да е доволна Курнелия, трябва да махнат всички партии от бюлетината и да оставят само БСП както беше преди. Тогава беше много хубаво според червените баби.
2
1
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 1 седмица
НИКОГА ПОВЕЧЕ ОПГ бсп-дпс във властта!!!
1
1
 
2
 
! Отговори
Ще променят преди 1 седмица
До пълнатя победа на герб. Нужни за три промени, с двойно гр извън ЕС и САЩ и Русия не се гласува, активна регистрация и задължително гласуване.