Румен Христов: България щеше да е друга, ако СДС беше продължил да управлява

Toй подчерта, че има нужда от успокояване на обстановката
Обновена: 22 сеп 2020 22:47 | 22 сеп 2020 22:43, Анисия Иванова
56

"Прочитът на хората, които не се занимават пряко с политика, трябва да бъде чуван. Не бива на тези дни да допускаме това, което се случва. Хубаво е да не политизираме нещата на тези дати. Има 365 дни - достатъчно време да протестираме и да се освиркваме", каза за "Денят ON AIR" лидерът на СДС Румен Христов.

Днес България отбеляза 112 години независимост. Премиерът Бойко Борисов призова за обединение, а президентът Румен Радев подчерта, че за диалог между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 трябвало да има здрава основа.

Според Христов има нужда от успокояване на обстановката и има два варианта за назначаване на правителство - или правителството се избира от парламента, или се назначава от президента. "Президентът иска да назначи служебно правителство, той няма да играе ролята на медиатор. Ролята на президента е да се опитва да обединява", отбеляза Христов.

По думите му политическата криза, ако не е чак толкова голяма, не е толкова важна за просъществуването на едно правителство, а е важно дали има парламентарна криза. "В момента все още има мнозинство зад гърба на правителството. Днес България щеше да е друга, ако СДС беше продължил да управлява, убеден съм", подчерта лидерът на СДС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че трудно ще се съберат 160 депутати, които са нужни за свикване на Велико народно събрание.

"Най-важното за предстоящите избори е те да са честни, прозрачни и хората да повярват в тях. Трябва да се дадат достатъчно гаранции. Ние настояваме за машинно гласуване. СДС е за въвеждане на по-голяма мажоритарност и разпознаваемост. Възможността за отчитане на преференциите е важна. Няма да е лесно съставяне на управляващо мнозинство, но България се европеизира", посочи Румен Христов.

Той заяви, че СДС се опитва да направи поредната идейна коалиция и тя е свързана с това, че с ГЕРБ са десни формации и членове на ЕНП. "Няма правителство, което е управлявало, и да не е допускало грешки. Икономическият растеж можеше да бъде по-ускорен. Можехме да натиснем малко педала, за да увеличим БВП, да увеличим възнагражденията на хората. Превантивната роля на ЕС спрямо всички страни членки е много важна. Този, който дава пари, има право да проверява по какъв начин се харчат те", допълни Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Искам поне едно доказателство за десния характер на ГЕРБ. ОПГ - то е типична лява популистка партия, ративаща за повече държава и раздаваща пари...
29
2
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/18Само да добавя, че виденов падна, защото беше против (държавните) еоод-та на луканов и филип димитров да не внасят печалбите в бюджета (конкретен пример Нефтохим) и вземането на нови заеми при условия нарушаващи суверинитета на България за изплащане на старите.Та я пак за Виденов?!
28
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До ПорЦеланТочно ликвидаторите на карикатурата филип димитров сте причината България да е разрушена.Вместо да се тупаш у гърдите, да беше си турил въжето да не газиш земята... ама то сите гьoнсурати бяхте.
27
1
 
6
 
! Отговори
Някой преди 3 години
СДС, ГЕРБ, БСП, АТАКА, ДПС, И АБСЬОЛЮТНО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ = БКП+ДСПартията столетница нито за миг не е изпускала власта от 09.09.1944г. досега, и аз съжалявам всички хора, които са повярвали на театъра който им разиграват. Не ги слушайте какво говорят. Не ги гледайте какво правят. Вижте РЕЗУЛТАТИТЕ от всичко това и не им вярвайте.
26
3
 
7
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 3 години
Щеше да е по-зле!
25
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Кое е най-успешното на Бойко, това за магистралите го знаем вече наизуст? Магистралите са абсолютния минимум и всеки на негово място щеше да ги строи с това финансиране отвънка. Някакво сериозно оостижение, освен че постоянно говори за ние и те и ми краде държавата?
24
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
България щеше да е друга, ако СДС беше съставена от истински и непорочни демократи.
23
5
 
5
 
! Отговори
Лили Иванов преди 3 години
Как стана така ,че сина на най големия седесар във Варна , с такава невероятна жестокост уби младо момиче? Нали седесарите са най умните и кадърни хора, пазители на европейските ценности , а синовете им притежават азиатска жестокост.
22
4
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Та нали и сега СДС управлява! Аз не съм чул този под гьзник да има разногласия с ГЕРБ? Кога си критикувал Борисов по някоя точка или решение? Това означава, че и вие бихте управлявали по същия начин.
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сините комунисти, заедно с оранжевите комунисти плюят червените комунисти, докато дс продължава да граби.
20
2
 
13
 
! Отговори
Ако освидетелствания преди 3 години
щизофреник и хомосексуалист-ексхибиционист - евреина Филип Димитров,беше останал на власт, сега България изобщо нямаше да я има !!!по настоящему Филип Димитров е съдия в конституционния съд - ето такава е западната демокрация и законност
19
7
 
4
 
! Отговори
Удри преди 3 години
Да де, но първо трябваше да забраните комунистическата партия! И сега не е късно, че продължава да вреди и да служи на същите господари! И кандидат-президента с тях си консултира!
18
2
 
20
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
В началото на 90-те работех в поземлена комисия. Фирмите които се занимаха със земеразделяне бяха готови примерно на 90% около 92-ра със плановете като всеки(всичките му наследници) щеше да получи обединени земите си на едно парче и така да се завърши комасацията започната 1934 год. Но ... дойде другаря Костов, връщане в реални граници, клетвени декларации и пр. и земите се върнаха 6-7 години по-късно когато всичките животни от ТКЗС/АПК бяха изядени а инвентара съсипан. А СДС си се отлющиха сами
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИстината е, че най-успешния премиер за тези 30г е бойко.Само изреждам предните - царя, костов, станишев, жан виденов.Бойко е направил повече за бг от всички тези изброените. Това е истината.Иначе няма лошо да се смени и бойко, дано следващия да е още по-добър.-------Ами Бойко ги беше вкарал в управлението същите ,които си изброил ,с изключение на Станишев и БСП,коалициата БСП с ДПС,СДС(Орешарски) беше най-успешната коалиция.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВсъщност коалицията БСП,ДПС,СДС с Орешарски беше най-доброто правителство в България!
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че най-успешния премиер за тези 30г е бойко. Само изреждам предните - царя, костов, станишев, жан виденов. Бойко е направил повече за бг от всички тези изброените. Това е истината.Иначе няма лошо да се смени и бойко, дано следващия да е още по-добър.
14
1
 
15
 
! Отговори
карай шифиоре преди 3 години
Коня отиде у ряката точно когато съсипаха електрониката и информационните технологии, където имаше поставени добри основи и можеше да се развие мнго. С това си отиде и последния шанс на България да забогатее. Останалото са празни работи
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Р.Радев-балалайкаИди да му посвириш на балалайката , ако се представиш добре , може и да хареса ГЕРБ !
12
9
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До ЛозенецТа кои бяха истинските седесари? Да не забравим, че сДС съществува от 7.12.1989та, когато беше основано, до 14.12.1989та, когато беше погребано от балкона на цк на дкмс от дс агентите е политкомунистите на су.
11
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Костов от кои беше?То нали от там тръгна всичко.Разните му там планове