30 млн. помощ за малки и средни фирми в автобусните превози

Безвъзмездните пари са заради кризата с вируса
18
30 млн. помощ за малки и средни фирми в автобусните превози
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

30 млн. лв. ще получат малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози. Това стана ясно след подписването на договор днес между транспортния министър Росен Желязков и министъра на икономиката Лъчезар Борисов.

Договорът е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедурата "Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19.

Около 1500 фирми могат да се възползват от финансовата подкрепа. Минималната помощ може да е 3000 лв., а максималната - 450 000 лв. Документите могат да се подават към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Условията за кандидатстване няма да бъдат оценявани, а ще се разглеждат по допустимост, каза Желязков. Целта е средствата да достигнат бързо до всички предприятия. Достатъчно е предприятието да има валиден лиценз за извършване на дейността.

Министър Борисов заяви, че секторът на транспорта е един от най-засегнатите от пандемията с коронавируса. Работата по ОП "Иновации и конкурентоспособност" по наличните антикризисни мерки продължава ускорено. Приключена е оценката по процедурата за микропредприятия и скоро 173 млн. лв. ще бъдат налични за предприятията, каза той. 140 млн. лв. вече са налични през Българската банка за развитие, включително и за компании от сектор транспорт, каза още Борисов.

В коментар на евродоклада за върховенството на закона Желязков заяви, че еврокомисията има такъв поглед за ситуацията в България и като страна-членка, която е приела и изповядва европейските ценности, следва да се съобразим и с препоръките и с конструктивната критика. Подходът в министерството на транспорта е намаляване на субективния фактор чрез изграждането на електронни системи и електронни услуги, посочи Желязков и допълни, че работят по превантивни мерки.

Министър Борисов отбеляза, че препоръките в евродоклада са обективни. Министерството на икономиката ще кандидатства пред ЕК за съвместен проект за анализиране изцяло на бизнес средата в антикорупционната сфера, посочи той. Пряка корупция в министерството на сме установили, имаме 11 сигнала, по които работят правоохранителните органи, и над 37 сигнала за административно забавяне, каза още Борисов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: транспортпревози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Идеята, че имаш нещо за взимане е сладка, но и смешна.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6Няма нищо за съжаление. Ако н баба Пена бакалийката се затрие, баба Пена и унука остават без работа. Ако меснтат верига супер макети се ьатире, 15000 души остават без работа, отделно се премахва конкуренция, цели градове остават без достъп до някой стоки и прочие, което в нормално обстоятелства не е проблем, защото все има кой да заеме нишата, ама при криза си е опасно.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Що за въпрос? Това е услуга, което пак е вид стока. Никой нищо не е отнема от ЖП транспорта, той сма си ни изгони.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не произвеждат, но през тази "мярка" може да се откраднат половината пари. Другите ще потънат като вода в пясък.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво произвеждат частните автобуси,какво,освен,че отнеха клиенти на ЖП транспорта?Ябълки ли,круши ли,агнета ли,компоти ли,сушоари ли,зеленчуци ли,какво произвеждат,че да ги подпомагате?
11
5
 
9
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Купуването на гласове започва!!!
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да подпомагат 50+ отрасъла с 20-30-50милиона безвъзмездно, защо не ги "инвестират" в покачване на работната заплата поради тази пандемия . Така тези , които не са на заплата от сорта на 6000-9000лв, както писахте в една друга статия ... а са на МРЗ или пък на средна такава веднага ще почувстват тази разлика от 300лв нагоре и по този начин ще се вдигне потреблението.Фирми бол , ама нещо населението май се топи неимоверно...
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Интересно ми е какво стана с пазарнт икономика. Преди няколко години същите тези е гврех с шофьорите им и казвх, че ко не им изнся заплатата да се махат. Имало други интк е при пазарнта икономика. Сега искат комунизъм. Наглост
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що винаги изглеждат като някакви персонажи от филм за злодеи ? Има ли политик в светът който си е сложил маската наобратно и през гушата.Ми нали издишвания и вдишвания въздух трябва да бъде филтриран?
7
2
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Точно костинбродския печетар, от БСП-то е. Лесно се проверява ;)
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този не беше ли Костинбродския печатар.С фалшивите бюлетини.
5
3
 
4
 
! Отговори
Охоо преди 3 години
До 2! Точно както във Франция, Германие и САЩ! Никъде и никой не мисли за малките! Големите осигуряват парите и заетоста. Лошо, но истина.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С бе тия пари кой точно ги раздава и откъде идват.Да не е оня с Чекмеджетата.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Желязков, Бъчварова как е, не сме я виждали в скоро време?
2
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще крадат до последно.Оставка!
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздавайте народната пара на богатите да не обеднеят.Превърнахме се в латиноамериканска държава. Там държавата храни богатите и взема пари от бедните.