Радев връчи висши офицерски звания, поиска решителност

Президентът: Изпитанието ще е нови способности с ограничени ресурси
64

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои военнослужещи с висше офицерско звание.

На церемония на "Дондуков" 2 пагони на "генерал-лейтенант" получи досегашният командир на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който става заместник-началник на отбраната.

С висше офицерско звание "генерал - майор" бяха удостоени бригаден генерал Димитър Петров, досегашен командир на Трета авиационна база, който е назначен за командир на ВВС, и бригаден генерал Стайко Прокопиев, сегашен директор на дирекция "Стратегическо планиране", който става директор на Щаба на отбраната.

Държавният глава връчи пагони на "бригаден генерал" на полк. Николай Русев, който става командир на Трета авиационна база и на началника на НВУ "Васил Левски" полк.Иван Маламов.

Президентът Радев посочи в словото си, че времето налага да се предприемат решителни стъпки за повишаване на собствения отбранителен капацитет, при едновременно повишаване оперативната ни съвместимост със съюзниците. Затова Стратегическият преглед на отбраната трябва да адресира коректните проблеми и предизвикателства в отбраната и да намери рационално съотношение и баланс между заплахи, ресурси и способности, каза президентът.

Румен Радев изтъкна, че започналата модернизация на въоръжените ни сили не е еднократен акт на придобиване на нови оръжейни системи, а сложен и продължителен процес на дълбока трансформация, в който ще трябва да се решават сложни предизвикателства по изграждането на изцяло нови модели на обучение, подготовка, нормативна база, логистично осигуряване и инфраструктура.

Като предизвикателство пред повишените офицери президентът посочи интегрирането на въоръжените платформи в единно информационно пространство за пълноценно взаимодействие на видовете въоръжени сили и родовете войски със съюзниците, защото по думите му без това модернизацията е напразно усилие и похарчени на халос огромни финансови средства, предаде БТА.

Президентът посочи, че до приемането и усвояването на новата техника ни делят дълги години, в които ще трябва бъдат намирани устойчиви решения на проблемите с незадоволителното състояние на основни образци техника и въоръжение, недостатъчно ресурси за подготовка и некомплект и отлив на личен състав.

Вашето най-голямо изпитание ще бъде да поддържате и развивате нови способности при ограничени ресурси, без да допускате отпадане на важни задачи и загуба на човешки живот, се обърна още Радев към повишените в звание.

Президенът изтъкна, че това е особено актуално в изтребителната авиация, където нальотът е катастрофално нисък и апелира към решителни стъпки от политическото и висшето военно ръководство за възстановяване на нормална летателна дейност.

Така ще се минимизира рискът пред летателния състав и няма да се допусне прекъсването на мисията по охрана на въздушното пространство на България.

Генерал-лейтенант Цанко Стойков заяви от името на повишените офицери, че пред тях стои дълъг път, през който трябва да защитят и оправдаят оказаното доверие. На нашите плещи стоят отговорностите и задачите да установим едно нормално и устойчиво темпо още от тази година, за да можем да изградим тези способности и да активираме проектите за модернизацията на трита вида въоръжени сили, посочи още ген.-лейтенант Стойков.

Той също изтъкна важността на военното образование и каза, че е важна ролята на военните училища, които трябва да привлекат, задържат и мотивират младите офицери.


64
Още от Политика
1.5 млрд. лева за новите машини на пехотата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ- ти и РЕЗИЛ ГАДЕВ СЪС СИГУРНОСТ ИМАТЕ ФАКТИ ЗА КРАДЦИТЕ ГЕРБ- ПОДАДОХТЕ ЛИ ФАКТИТЕ ДО СЛУЖБИТЕ ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ ОЛАФ, ЕВРОПОЛ- КАКВИ СА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО, ЕТО ДО КРАЯ НА ОКТОМВРИ ЩЕ ЗАРАБОТИ И ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА. ГН ПРЕЗИДЕНТ КАКВО СА ОТКРАДНАЛИ ОТ ГЕРБ, МОЛЯ ДАЙТЕ ФАКТИ- НЕ СЪМ РАЗСЛЕДВАЩ ОРГАН, НО ГЕРБ КРАДАТ, МНОГО КРАДАТ..КАЗА ТОЙ С ГЪРБА СИ И ЛЕКО ИЗВИТА ГЛАВА, ТОВА Е ПОЛИТИЧЕСКО ГОВОРЕНЕ КАЗА НЕГОВИЯТ ПОЛИТОЛОГ, ЗА МЕН АКО НЯМАШ ФАКТИ Е КЛЕВЕТА.
52
1
 
10
 
! Отговори
. преди 2 седмици
Това е безумие.Кому са нужни толкова генерали на тази малка армия.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ало др.Радеф на кому са нужни толкова много заплатаджии-генерали и още много други в системата на МО КОИТО СА НА ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ едновременно на тази малка армия,всичките тези са в тежест на системата,докога ще продължава тази анархия в тази държава,ДОКОГА-ТОЛКОВА МНОГО ЛИ СМЕ БОГАТИ ДА СИ ГО ПОЗВОЛИМ.Да не говорим че всички тези взимат тавана за пенсия-1200лв.!!!!!!!!
50
18
 
4
 
! Отговори
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ преди 2 седмици
Радев,мобилизирай висшия военен ешалон и сваляй мафиота!Какво чакаш,накрая ще те опандизи!Ще изтървеш подема на обикновенните хорица по площадите,а след това не ми се мисли какво те чака!!!!!
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво съвпадение, че медалите са за хора от ВВС.
Никаква шуробаджанащина. Никакво подпиране на приятелите.

Обаче същата пародия на президент после ще застане да обяснява как се бори с корупцията.
48
3
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 седмици
Я се зададе война , я армията ни се е разбягала по други държави.
47
2
 
14
 
! Отговори
izh преди 2 седмици
20 хилядна армия. 56 действащи генерали и стотина запасни на повикване /заплата/ . Това е издръжката на 30% от армията. Поне един парад с марш на генерали и полковници да бяха направили. После разбира се - софра. Ама -страх. Я ще се изпотят, я ще вдигнат кръвно , задух. ВМА няма да може да ги поеме. Те лапачите при това ни таксуват за лапнишарани. Дембели !!!
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак наши и ваши и тука толкова един кашик нямаше ли да повеши
45
1
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 2 седмици
Стига сте ревали. Още нямаме генералисимус.
44
3
 
5
 
! Отговори
командос преди 2 седмици
то да бяха само генералите... в един от сезоните на "Фермата" влезе войник от действащата армия, казах ти, този сега ще им покаже - първо състезание, някакво *** му скри топката с плуване, сърфистчето вс еедно неплувало, на войника му трябваха 20 минути да успокои дишане... оказа се, че пирон в кисело мляко не може да забие.. толкова за армията и модернизирането й
43
10
 
4
 
! Отговори
Така Нареченета преди 2 седмици
Българска армия се събира цялата на средно голям футболен стадион, барабар с техниката
в т.н. Българска Армия днес има повече генерали отколкото редници

България никога не е била по-бедна и по-унизена за цялата си история !!!

РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС И НАТО !!!
42
1
 
11
 
! Отговори
Офицерите преди 2 седмици
Те са повече от бойците в армията.
41
1
 
16
 
! Отговори
хаха преди 2 седмици
До Фигурант-търтей !
Айде бе, още година ще го изтърпим, поне ще се нагледаме на сеир. :) Отчаяни опити да остане на власт.
40
3
 
10
 
! Отговори
? преди 2 седмици
Какво става? Чeхльo още ли протестира?
39
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 34

...и без този министър-председател. И без това основната му работа е шофьор!
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Господин Фигурант, ко са чува последно, кой ще ни е премиер - Бабикяната, или СлаФчо-УчиндолскиЙ?!
Курнелина Нинова - министърка на икономиката, Тони Кутев - на туризма, Йотова - на енергетиката, защото енергично ти загрява вратните жили, като не слушаш Партията-БСП, нали?
37
1
 
21
 
! Отговори
Винету преди 2 седмици
У Бг армията ни:
Многу офицер - малку "аскер"!
36
8
 
3
 
! Отговори
До Ф.С.Б. преди 2 седмици
Ти работа нямаш ли.Коментираш всичко ,което е написано в този сайт.Или ти плащат за това ?А данъци плащаш ли ?
35
2
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 седмици
На тази смешна армия и стига един полковник -Реалната войска е има няма 10 000 войника -всичко друго е секретарки служби и тил с подвижна кухня и няколко катерчета и корабчета тип танкер и провизии ! какви са тези СТОТИЦИ АДМИРАЛИ ГЕНЕРАЛИ КОМОДОРИ КОНТРААДМИРАЛИ -НАПРАВО Е СМЕШНО! ГЕНЕРАЛ НА ДВА ТАНКА -ДРУГИЯТ ПЪК АДМИРАЛ НА ДВЕ СЧУПЕНИ ФРЕГАТИ БЕЗ РАКЕТИ И ОРЪДИЯ!
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Добре ги е повишил, а сега - Оставка !