Манфред Вебер: Правителството на България е напреднало по много теми

Председателят на групата на ЕНП застана зад Бойко Борисов
5 окт 2020 19:41, Нели Христова
204
Манфред Вебер:  Правителството на България е напреднало по много теми
Снимка: БГНЕС

"Проведохме добър разговор с Бойко Борисов за България". Това написа в Twitter председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер.

"Оценката на Еврокомисията за върховенството на закона в България беше справедлива, показвайки, че има нужда от подобрения. Въпреки това правителството е напреднало по много теми, което го доближава до еврото и Шенген", написа още той.

Вебер изрази уважение към протестиращите в страната, но е на мнение, че изборите през март трябва да решат съдбата на страната.

Подкрепата от страна на ЕНП обаче не попречи на представители на различни протестни групи да организират демонстрации пред сградата на Европейския парламент, в чиято парламентарна зала тази вечер ще се състоят дебатите по резолюцията за върховенството на закона и основните права в България.

Протестираща представители на "Да, България", начело с партийния лидер Христо Иванов, изразиха недоволството си в Брюксел още в обедните часове. Пред сградата на парламента там бе е и евродепутатът Радан Кънев, който съобщи в официалния си профил в социалната мрежа, че ръководството на групата на ЕНП не му е дало право на изказване в днешния дебат.

"Намирам това за дълбоко погрешно, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава. На днешното заседание на групата на ЕНП, непосредствено преди дебата, ще направя последен опит да убедя ръководството на групата, че пасивната и защитна позиция вреди и на ЕНП, и на интереса на българските граждани и европейските данъкоплатци", написа Кънев, който уточни, че ще се възползва от правото си на писмено изказване в подкрепа на протестите с искане за оставка на правителството.

Очаква се пред сградата на Европарламента де се присъединят и други организатори на протестите в България - "Отровното трио". Има информация, че по-късно ще се съберат и подкрепящи протестите български граждани от Белгия и Нидерландия.

Дебатът в Европарламента днес ще започне около 20 часа българско време, като ще могат да се изказват само предварително определените от своите парламентарни групи депутати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари