След протестите: Слави Трифонов бележи ръст, без да е на площада

Промениха ли протестите политическата обстановка?
5 окт 2020 22:30, Нели Христова
71

Продължаваща подкрепа на протестите, задълбочаваща се ерозия на доверието към институциите, премиера и правителството, и неясен изход от политическата криза. Такива са нагласите на българите, според национално-представително проучване на "Алфа Рисърч".

Как изглежда моментната политическа обстановка?

"Последните данни отчитат, че имаме промяна в начина, по който се възприема протестът. Все повече виждаме, че това, което се случи в началото, се видоизменя. Спрямо протеста вече се консолидират чисто партийни и политически позиции", каза политологът Цветанка Андреева в "Денят ON AIR".

Тя отбеляза, че балансите се променят - голяма част подкрепят исканията на протеста, но все по-малко стават хората, които искат предсрочни избори.

"За едно разумно общество изборите трябва да са възможност. Неслучайно намалява подкрепата за предсрочни избори", смята тя.

"От Отровното трио допуснаха една грешка и излязоха с програма за решаване на проблеми. С това влязоха в полето на управляващите. Те влизат в говоренето на статуквото, в което няма радикализъм и революция, а нормално търсене на излаз в политическото пространство", подчерта политологът Георги Киряков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него протестът започнал да има сериозен проблем, когато намалели хората на площада - видели се партийните групи.

"Протестът е многостранен и многопартиен и едва ли е възможно да се излъчи един негов лидер. С тази невъзможност се показа фрагментацията на протеста. Хората изразяват съмнение, че партийните формации, които образуват протеста, са способни да донесат исканата промяна", посочи Цветанка Андреева.

По думите на Киряков по време на протеста БСП не могла да реши вътрешнопартийните си проблеми - отцепване на депутати, гонене на хора. "Това не дава никакъв шанс на БСП да стане първа политическа сила", категоричен бе политологът.

Андреева допълни, че Слави Трифонов бележи ръст, без да е на площада.

"Елена Йончева беше лице на част от едно управление на БСП, което завърши катастрофално по всички европейски критерии. Политическата памет на обществото услужливо излиза в такива моменти. Може да се окаже ключова ролята на формацията на Слави Трифонов. Идеологията на протеста беше всички срещу ГЕРБ, но вече виждаме как се надига страх, че това, което идва като опозиционност, е неясно, твърде размито ляволиберално и леко проруско", изтъкна тя.

Киряков добави, че доверието към Цветан Цветанов е много ниско.

"Цветанов по-скоро играе грешна игра, като събира отцепници, които ще се окаже, че не носят нищо със себе си", заключи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
10
 
11
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Жан Премиер на България!!!
38
9
 
20
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Следващят премиер трябва да е кто Жан Виденов беден и честен.
37
5
 
20
 
! Отговори
да преди 3 години
Значи и Славчо си плаща за подобни твърдения а може би и той е обещал нещо на Черепа та онзи да го спонсорира
36
7
 
21
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 3 години
Новия бареков, децата още чакат безплатните таблети,тя и манолва ги обеща преди месец. Ферарита ще.обещава слави ЧЕРЕВЕНИ!!!!
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, боже, ела си събери вересиите!
34
4
 
13
 
! Отговори
Свободна тв преди 3 години
Не говори щот няма кво. То каквото има да каже го казва новата му другарка мая!!179
33
1
 
24
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Точно *** правят реклама на Славчо. Гергов го спонсорира. Славчо просто ще замени ндсв във формулата бсп+ дпс+ чалга = оф. Толкова е прозрачно.
32
6
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Лека полека платените джурналисти от всякакъв цвят,започнаха да пробутват поредния проект на Партията ,който да замени вече изхабените айдуци от ГЕРБ.После ще реанимират командира,царчето,и пр.знайни и незнайни герои на "политическия фронт".
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ima i drugi hitri kovarni kandidati, koito sa zad dekorite i chakat projektorite da svetnat i grabnat interesa na publikata za 5 minuti sled prodaljitelna tishina....v kraia na izbornite falshivi nadpiavania i nadvikvania...s tesi babikianski armenski ustati primamki predizvikvat protivnicite da si pokajat otkrito kartite, ideite, programite, taktikite, strategiite...
30
2
 
5
 
! Отговори
Normal IQ преди 3 години
26, не младия премиер с харема ще възроди България , а чалгаря не 3 милиона 200,300 най-много да гласуват за него колкото за комунистите ,следващия премиер няма да е чалгар а млад и неизвестен човек
29
0
 
1
 
! Отговори
N преди 3 години
24.... Ще правя , ако намеря подкрепа каскет.
28
10
 
12
 
! Отговори
Моро преди 3 години
Внимавайте, Слави е зависим, идеята е да обере протестния вот и да бъде новата патерица на ББ в управлението
27
2
 
37
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тактиката на Слави се нарича "Мълчанието е злато" или с други думи казано, колкото по-малко говориш, толкова по-малко хора ще разберат, че не ставаш за политик а си най-обикновен хейтър и нарцис с властови амбиции. И като добавим факта, че е чалгаджия, нещата стават плачевно смешни.
26
4
 
33
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Самият Трифонов е едно улично проявление, с чалгата в основата на Шоуто си и с уличния хумор и език който наложи в телевизионните си спектакли, и е съвсем нормално именно улицата да го припознае и излъчи ... От там от улицата идват таланти като него, идват политици и общественици като Иванчева, идват изхвърлени от политиката и общесттвения живот маргинали като Мая Костинбродска, Румен Петков, Сашо Апашо ... идват и улични интиликтуалци които пишат улични петиции в тон със уличните протести...!!!
25
23
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До Анонимен 26ЩЕ СЕ РАДВАМ СЛАВИ ДА Е НОВИЯ ПРЕМИЕР НО ТРЯБВА ДА ТИ Е ЯСНО, ЧЕ БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВО, ЧЕ НИЩО ЧУДНО ДА ПРЕИЗБЕРЕ БУДА ОТНОВОБЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ Е ПОД ВСЯКАКВА КРИТИКА И ТОВА НЕ Е ШЕГА
24
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави е човекът който ще възроди България .В шоуто си кани само умни и интелигентни хора .Това ще бъдат неговите бъдещи министри. Ето и тази вечер му гостува едно умно момче което е завършило информатика в Чикаго и пише и детски книжки.Такива хора да нужни в момента на изстрадала България ..
23
28
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеННищо не могат да подменят *** го виж Слави във Фейса има 400 000 последователи дрyгите имат по 100 000. Слави на подписката събра 3 млн подписа, който промени вота ще завърши като Лукашенко. Слави е новия премиер, свиквай.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умна е Гаргата, не грачи за да не изпусне сиренцето от човката си. А лисиците от площада ще си останат гладни.
21
2
 
4
 
! Отговори
Low IQ преди 3 години
21....ще правиш ли партия на безпартийните каскет?
20
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави е пич. Щом не искат да го гледат Слави пред парламента, ще го гледат отвътре.