Борисов от Брюксел: Всяко затваряне на икономиките ще бъде фатално

Премиерът застана твърдо зад борбата с климатичните промени
15 окт 2020 17:10, Нели Христова
171
Борисов от Брюксел: Всяко затваряне на икономиките ще бъде фатално
Снимка: БГНЕС

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба.

Българският премиер изтъкна, че разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г. „Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

В този контекст той разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен българските експерти, които работят по темата, максимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в такъв режим на скорошно затваряне на мощности.

„Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето след 5, 10, 15 години на мините, на топлоелектрическите централи“, подчерта премиерът Борисов. Той добави, че досега обаче е получавал само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в Европейския парламент опонентите му гласуват различно.

Българският премиер обърна внимание и на преговорите за бъдещото партньорство между ЕС и Обединеното кралство, които ще бъдат обсъдени днес на заседанието на Европейския съвет.

„Брекзит, който както винаги съм казвал, върви много трудно вече няколко години. Надявам се да се намери компромисно решение, запазвайки се единството на ЕС“, категоричен бе премиерът Борисов.

Той подчерта, че остава малко време, в което трябва да се постигне споразумение за оттеглянето на Великобритания. „Всичко, което се разберем, трябва да мине и през ратификация на национални парламенти, а това вече, особено по Коледа и Нова година, в този пик на коронавируса – ще става все по-трудно“, добави министър-председателят Борисов.

Българският премиер приветства Европейската комисия, която много усилено работи по създаването на единен медицински протокол и единен стил на действие в ЕС в условията на пандемията от COVID-19. „Изключително важно е придобиването на ваксини от всички държави членки да бъде прозрачно и справедливо, да подпомагаме медицинските системи да удържат, тъй като всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално“, каза още премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Защо няма никой да защитава Баце в коментарите - да не е свършило работното време?
36
2
 
6
 
! Отговори
В Европа преди 3 години
Трябва по-често да Го питат.
35
3
 
4
 
! Отговори
до Тъй де преди 3 години
Абе, ний дъ съ радваме, че още не е "яхнал" Въртолетя!
34
3
 
6
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
''Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии и затова не слизам от Тойотата, направо и превъртях километража.''Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.
33
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бацето съжелява че купи на любовницата си вила в Барселона за едно еване толкова пари се изръси по добре да, си беше хванал магистралка
32
4
 
7
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Премиерът застана твърдо зад борбата с климатичните промени--------------И пак сум аз!!!-)))))Значи, викам да пратят девойчето Гретъ Тублеронъ при бат Бойко, да мине атестация по "Защита на околната среда и насекомите"!Дет съ викъ - Девойче шъ пристигне, жена шъ си тръгне с многу природен и житейски опит и знания!!!!!
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твоите министри говорят популистки господин бо... лук да затворим Топло електрическите централи без да има Белене е равносилно на банкрут цяла Южна България ще е без работа Марица - Изток осигурява работа на хиляди души и стотици фирми а твоите гробокопачи смятат да строят соларни панели които нито ще заменят мощностите на Тецовете нито ще осигурят толкова работни места всичко ще бяга към Терминал 2
30
5
 
9
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Загрижил съм се за Баце - над 60 така е, пие една шепа хапчета, с наднормено тегло - къде се юрнал да обикаля напред-назад в тази пандемия? Рискова група е от всякъде - по-добре да си стои изолиран у Банкя да не го мисля.
29
3
 
5
 
! Отговори
Няма друг вариант преди 3 години
Повтарям за да не счупим България затворете и изолирайте всички болни с телкове и диагнози и им забранете да напускат домовете си под какъвто и да е предлог и предтекст важащо за всички възрастни над 80г.Полиция пожарна и социални да им носят храна и оставете децата да си ходят на училище без маски и хората да си ходят на работа! Противното означава колапс на пенсионната система и икономиката а след година тълпата безработни ще се разправи сама с тези заради ,които предизвикахте всичко товаа.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, в цялата статия се говори за климатични промени, вредни емисии, затваряне на тецове, щото видиш ли сме много големи и много тровим въздуха и т.н., а само последното изречение съдържа "всяко затваряне на икономиките ще бъде фатално", обаче то е взето за заглавие? Защо? За да не обърнем внимание на съдържанието на статията ли?
27
5
 
9
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Борисов от Брюксел: Всяко затваряне на икономиките ще бъде фатално-----------Аферим, бе, бат Бойко!!!!Машалла!!!Нашту бат Бойку веднагъ да бъде номениран за "Нобелуватъ наградъ" по Икономикъ!!!!
26
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов-4 се задава.Свиквсйте.
25
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Губещите плюят Бойко :)))Ами само това им остава на губещите неккадърници ;)
24
9
 
7
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Висока е възрастовата граница .Всичко над 55г трябва да бъде изолирано и да не ходи никъде.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що да е фатално и за кого ще е фатално са две различни неща а госпожата да ходи да се хвърли отнякъде с чест
22
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставането на Б Методиев Борисов на власт е фатално за България
21
9
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Бойкономиката на Борисов,на филия с мас ми намирисва.Фатално или пък ефекта нулев,със празен джоб сте пак тзaрвyли.
20
8
 
4
 
! Отговори
Решение преди 3 години
Затворете и изолирайте всички болни с ТЕЛКОВЕ и диагнози и им забранете да напускат домоете си под всякакъв предлог както и възрастни над 80г. Полиция и пожарна Червен кръст и социални ще им носят храна и оставете децата да си ходят на училище ,а хората на работа.Противното означава колапс на пенсионната система и икономиката до 3 месеца и след това тълпата с безработни ще свърши работата сама за тези ,които мислите да опазите.
19
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9За теб може да е успешен, не бих го нарекол политик, щото не си спазва задълженията :) Сложиха го за премиер когато почнаха да пускат еврофондове, не виждам какво му е постижението :) Може би имаш предвид ремонт след ремонта или че 50% от работещите са на държавна хранилка, може да се каже че е успех :))
18
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!