Радев отличи за заслуги наши културни дейци

Президентът: Съзидателният ум не може да бъде спрян от кризи
57
Радев отличи за заслуги наши културни дейци
Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев връчи отличия на български културни дейци.

Връчвайки тези високи отличия искам да ви благодаря за това, че продължавате да разкривате пред света неизчерпаемото богатство на българската духовност и култура и отваряте широко вратите към света за нашите сънародници, заяви държавният глава на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

"Тези високи държавни отличия са израз на огромното признание на нашето общество за изключителните ви заслуги към изграждането на българската духовност", заяви президентът.

Румен Радев отличи с ордени "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие проф. д-р Елена Кутева-Тъпкова, Мая Вапцарова и Татяна Сърбинска. Ордени "Св. Св. Кирил и Методий" първа степен бяха връчени на Симеон Идакиев, Христо Димитров и Ваня Грашкина-Минчева.
 
"Вие приехте знанието, таланта, културата и духовното начало като основа за развитието на нацията", обърна се към отличените държавният глава и добави, че те не само са възпитали в този дух многохилядната си публика, но и продължават със завидна енергия да утвърждават идеали в обществото ни.

Президентът подчерта, че с работата си наградените културни дейци творят и вдъхновяват към творчество и дават морална сила и надежда, че съзидателният ум и откривателският дух не могат да бъдат спрени от граници и от кризи. По думите на президента творците възраждат значението на изкуството като един красив, човеколюбив добродетелен човешки модел на себеизразяване и на сближаване.

Проф. д-р Елена Кутева-Тъпкова е дългогодишен директор на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". Нейният професионален път е посветен на изучаването, осъвременяването, популяризирането и утвърждаването на националната ни фолклорна музикална традиция.

Мая Вапцарова е утвърден творец в множество сфери. Тя е режисьор, поет, есеист и преводач. Автор е на множество документални и игрални филми, книги и статии. Участник и е лектор в международни конференции, посветени на българското културно наследство и българската поезия.

Татяна Сърбинска е известен изпълнител на българска народна музика и музикален педагог. В началото на 90-те се установява в САЩ, където популяризира българското музикално изкуство и култура. Преподава в престижни университети, изнася концерти, създава и ръководи три формации, които интерпретират българската музика.

Симеон Идакиев е български журналист и пътешественик, автор на множество публикации и книги и над 400 филма, вдъхновени от обиколките му в над 120 държави на всички континенти. Идакиев е продуцент и водещ на популярната географска рубрика "Атлас" на Българската национална телевизия.

Христо Димитров е създател и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе". Той е изтъкнат хореограф, режисьор, общественик и автор на мащабни фолклорни концерти. Активно работи за съхраняването на историческата памет, на българския фолклор и традиции и предаването им на следващите поколения.

Ваня Грашкина-Минчева е сред основателите на Българската библиотечно-информационна асоциация и неин председател от 2002 до 2011 г. под нейното ръководство са реализирани редици значими проекти за устойчивото развитие на библиотечния сектор в страната.

От името на наградените слово произнесе Елена Кутева-Тъпкова. Тя благодари за оказаната чест и за високата оценка на усилията и труда им. "Мисля, че нашите усилия допринасят и за съществуването на страната  ни, на България, защото в една държава, в която няма образование, култура, изкуство – тоест няма духовност, е обречена на гибел", заяви Елена Кутева-Тъпкова. Тя изрази надежда, че заедно с останалите удостоени с държавни отличия, наистина са допринесли и сложили "по едно малко зрънце в духовността на България и духовността въобще".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунист награждава комунисти. Тоя филм сме го гледали
26
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Деса пита доктора на президента:- Докторе, има ли надежда?- Зависи на какво се надявате...
25
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Захариева е била контактна, КПП-то също , те що не са карантинирани?
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта е най-голямият култертрегер измежду фуражките, и най-голямата фуражка измежду културтрегерите !
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подаването на медали в насипно състояние е типична съветска традиция за вербуване на електората чрез отличие за придобиване на привилегии !
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аби тия що са се строили и не смеят да гъкнат, като пред някакъв господар дето да им оценява труда. Г-да културни дейци идете вижте коя година е на календара и че робството е отменено никой няма морално право да ви оценява. Каквото и да сте сторили то е плод на вашия труд, тоя дебелосерко каква работа има да ви оценява и да му козирувате.
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да награди Слави Трифонов за цялостно чалгаджииско творчество и Костя Копейкин с медал "Троянски конник" трета степен, ако иска да бъде преизбран за президент !
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали е бил контактен с болен от к-19 миналата неделя. Защо са го пуснали да сее зараза?РЗИ би трябвало да следи за спазването на 10 днесна карантинаГлоба няма ли за този
19
2
 
17
 
! Отговори
Тая година преди 3 години
Вместо ордени щял да им раздава вируси !
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре като пукнат стотина души, ще се сети да направи нещо
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже боже колко много са на държавната хранилка.... И всичко това с пари откраднати през данъци!!!
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка и разжалване до редник
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите бе признават вируси!
14
2
 
15
 
! Отговори
наДЕСАшаренитеКЮЛОТИ преди 3 години
Румбата е най-културният човек на три морета...
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко медали раздаде президента Тръмп и колко тоя раздавач на медали в САЩ има около 400 млн човека, дори и Мъск няма орден от Тръмп ама тоя раздава ли раздава, като че ли президнеството му е бащиния. Гешев да го арестува, докато не е продал Родината ни на някой срещу 2 ордена.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руменчо, народа мреНещо сещаш ли се да свикаш или си мислиш за дронове
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като знаеш,че най злия човек в държавата раздава дрънкулки да ти се от иска всичко!!!!
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде му е маската на ел президенте?
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз искам презедента да ме награди със пионерска връзка и грамота 78-а степен за заслуги, защото без нас некултурните дейци тия културни дейци няма да има пред кой да се изтъкнат. Фигуранта отново разделя хората на културни и некултурни. Тоя *** знае ли, че при демокрацията всички са равни ?
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е президент, а московско прокси. Всичко което прави е насочено срещу интересите на България. Целта му е разединява народа и да създава проблеми. Най-добре успява да изложи страната ни в чужбина: в Франция се вози на мираж и стана за смях, в Япония се изложи, и т.н. до Естония. Където отиде скандали и излагация