Влизат ли в сила новите правила за пенсиониране?

Правилото да важат 3-те ''златни'' години - до 2021 г.
31 окт 2020 17:15, Петя Славова
36

Нов начин за изчисляване на пенсиите предлага кабинетът. Идеята на управляващите е досегашното така наречено златно правило при пенсиониране - да важат трите най-благоприятни по доход години, да е в сила само още 12 месеца, а не както беше досга - до 2023 година. Заради това бизнес, работодатели и синдикати остро разкритикуваха кабинета, че тихомълком е ограничил избора на формула за пенсия. Според социалния министър обаче новият начин ще увеличи пенсиите.
Още по темата

Изборът за методика за определяна на размера на пенсията, популярен като 3те златни години ще е възможен до края на 2021 година, а не до  1 януари 2023 г. Така бъдещите пенсионери ще могат  само още  една година да изберат старата методика на изчисление - с включване на осигурителния доход за три благоприятни години. Тази информация стана ясна от  публикуването на законопроекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г. на сайта на Народното събрание. Което изненада - неприятно, бизнеса и синдикатите.

Изненадва ни че между 1во и 2ро четене ще се направи такава генерална проmяна, която ще смени начина на изчисляване на пенсиите и ще повлияе на размера на пенсиите, казва Добрин Иванов от АИКБ.

Според финансовия експерт Мика Зайкова пенсионната система се изкривява.

"Има тотална деформация на пенсионния модел, тотална деформация. Ако погледнем какво е измислено, нали събирането на милион и кусур хора само в минимална пенсия – това е тотално нарушаване на основните принципи според преноса да получаваш пенсия", заяви тя пред Bulgaria ON AIR.

Според Социалния министър обаче ощетени няма да има, а точно обратното ще има облагодетелствани.

"Не се ощетяват хората, напротив това е така или иначе беше една временна мярка, която изчерпа своето действие. Почти 2/3 от пенсионерите се пенсионират по новата методика и за тях всъщност средно 27% е по-добра пенсията, когато се пенсионират по новата методика, а за тези, които се пенсионират по стаж и възраст дори 40% е по-добра пенсията. Така, че всъщност много по-добре в момента да се пенсионират хората по новата методика ние не ощетяваме никого", обясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Към този момент правителството отпуска по 50 лева за всички пенсионери. Заложено е това да е поне до март, когато са се очаква да са парламентирните избори.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо добро не чака пенсионерите, а за тези след десетина години не ми се мисли, ако изобщо доживеят до пенсия.
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо добро не чака пенсионерите, а за тези след десетина години не ми се мисли, ако изобщо доживеят до пенсия.
10
2
 
27
 
! Отговори
Дискриминация преди 3 години
Докато държавните служители не плащат данъци и осигуровки,и народа ги издържа няма да има нормални пенсии, дупката в НОИ е огромна.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом Сачева казва,значи ще е секач!То ако беше хубаво гербавите щяха да пълнят студията и да се тупат в гърдите като цейлонски макаци.А тук тихомълком между първо и второ четене.Що така бе Миме,нали сме за прозрачност и справедливост?
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички пенсии до 2010 год.трябваше да бъдат преизчислени.Останалото е груба несправедливост.
7
1
 
28
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
То всъщност, след 15-20 години ще има ли пенсии?
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простата сметка показва следното:Ако си работил и съвестно си се осигурявал и взимаш в момента 700 лева и към тях Бойко ти дава 50 лв тя става 750 лв,но през март отново е 700лв,през юли ти дават 5% и става 735,или с 15 лв по малко!На тези които въобще не се осигуряват от януари +50 и от юни + още 15 лв,а до март + още 50. Не виждам смисъл да се осигуряваш,просто чакаш такива като Сачева да ти направят пенсията като на тези ах маци които се осигуряват на пълен размер.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези три години най-добри години преди 1997-*** плюс останалите от 1997 до момента на пенсиониране, т.е. тежеста на онези 3 години все повече намялява, но все пак разлика има. Който се пенсионира през 2021 година, ще има 3 години от преди 1997 и 25 години от 1996 година досега на базата, на които ще му се определи индивидуалния коефициент, при това по избор - ако иска ги включва онези 3 години, ако иска не ги включва.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 27% била по-добра новата методика споерд Сачева, но това не ощетявало никого!!!Ами ощетява останалите 73%. Мутрите срам нямат.
3
0
 
24
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Нищо няма да увеличи !!! Ще гледат да унищожат и що-годе приличните пенсии !
2
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е справедливо, иначе, ако си се осигурявал 40 г. на 2500 лв. ще вземеш по-малко от някой, който е бил 37г. на мин. заплата и 3 г. на 3000 лв.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхте ли?Дават 50 вземат 50000Нихната мааа гърбава