Кирил Ананиев: Над 6 млрд. за здравеопазване през 2021 г.

За първи път има толкова голям бюджет за сектора
3 ное 2020 09:30, Петя Славова
27
Кирил Ананиев: Над 6 млрд. за здравеопазване през 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Голям приоритет на правителството за следващата година е здравеопазването. За първи път то ще има над 6 млрд. ресурс. Имаме конкретни цели и приоритети, които преследваме, заяви пред Нова тв финансовият министър Кирил Ананиев. По думите му е договорено и увеличение на заплатите на медицинските сестри.

"Ако бюджетът е предизборен нямаше да продължим реформите, които сме заложили. Ние правим фискалните баланси така, че след пандемията отново да се върнем в целевите нива на дефицит, които сме преследвали предходните години", добави той.

Относно критиките към бюджета, той заяви, че критикуващите не са имали време да прочетат направените актуализации.

Още по темата

"Бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха всичките си налични средства в борбата с епидемията. В такъв период, в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика", каза Ананиев.

Той добави, че не е бил съгласен да се отпускат надбавки за всяко дете, без значение от доходите на родителите.

"Тези 390 млн. лева могат да отидат при други цели, но такова беше решението на правителството", каза още Ананиев.

Бившият здравен министър коментира и актуалната медицинска обстановка у нас

"Още обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, за да се подготвим за есенно-зимния сезон, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности", каза Ананиев.

"Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде осъдителна", добави той.

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемът на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години.

По думите му министерството е провело разговори с Български лекарски съюз, като са фиксирали заплатите на 900-950 лв. за медицински сестри и 1150 за лекари.

"Заплатите са сравнителни ниски в България, и много по-ниски  в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че  механизмът на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците", заяви Ананиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Какъв е % спрямо БВП?
20
0
 
4
 
! Отговори
постижения на ГЕРБ преди 3 години
-1-во място по смъртност в света!- 1-во място по заболеваемост.- На едно от последните места в света по качество на здравеопазването - класация на Блумбърг. На 48-мо място от 55 държави, в анкета на СЗО от 2019 г.- При най-ниски доходи на населението и заплати в ЕС България е на 1-во място по доплащане на медицински услуги от гражданите около 47%! (в Швеция 3%, Германия 3,2%...)- Най-ниска продължителност на живот в ЕС 74,9 г. В Испания 83,5 г., Италия 83,4 г. и т.н.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изливане на вода в пясъка...
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахххх малеле какво крадене пада в тази здравна система :) . То и политиците са замесени, то и съдебната система е замесена абе.... Всичко държавно в тази Кеееенеееф смърди, като се почне от здравеопазването, транспорта, образованието.... Няма ли кой да сложи катинара на този кеееенннееефффф.
17
1
 
0
 
! Отговори
ей изпокрадохте... преди 3 години
Вся и всьо ....все едно не знаете че това е бездънна яма ,наливате всичко изчезва ,парите все са малко и ефекта винаги е нулев освен за печалившите , това не са ли пари на ,,вентилатора,, Много пара измъкнахте накрая ще ви преседне ....А личните лекари треперят и не вдигат телефона ,болниците приемат само властимащи ,другите на домашно лечение без половината лекарства защото ги няма...или на скъпите им аналози който до вчера никой не ги купуваше
16
0
 
2
 
! Отговори
Росица Кирилова преди 3 години
Сега съобщиха ,че и директора на СДВР е с Covid19.Състуденти сме от университета.Чудесен човек .Дано лечението му е успешно.Ужасен ужасен вирус.
15
0
 
0
 
! Отговори
ПРОТЕСТИРАМЕ преди 3 години
AMAN OT мед мафиоти ..Дайте поне един милион на анти мафиоти да заловят терористите провждащи терора с ковид генератори..както се видя този път терористите които традиционно прецакваха милион българи годишно чрез нарочно внесени щамове имитиращи грип и ПАЗЕХА ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА от КОЛЕГИАЛНОСТ СЕГА НЕ ИМ ПУКА НА ТРИЛИОНИТЕ ДОЛАРИ ,,
14
1
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Яко ще се крадеееееее
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И те ще бъдат краднати, няма проблем... Няма да напълните пробито ведро като наливате повече, нали знаете? Трябва първо да се справите с течовете....
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво крадене ще падне, ако не ги изметем тези простаци на изборите!
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С европейска пита помен прави.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям ресурс е това, браво! Има какво да се краде!
9
2
 
7
 
! Отговори
Бесен преди 3 години
Тоя да спрете да го давате, че като му видя пяната на устата и ми се драйфа
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сериозно???Има още някой шеф на болница който не е милионер ли.....
7
2
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
НАСЕЛЕНИЕТО НАМАЛЯ ПАРИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ГОЛЯМО КРАДЕНЕ ЩЕ ПАДНЕ
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Системата е съсипана от сбъркани реформи, неадекватен контрол (и липсата на такъв, когато е удобно) и хронично недофинансиране на основни дейности. Сега и 12 млрд. да налеете, очакван ефект няма да получите.
5
0
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
ТРИ !!! Три милиарда ! Другата половина че ги украдне оня от ХЕРАКОВО...
4
0
 
9
 
! Отговори
банда герб преди 3 години
И 100 милиарда да дадат докато не се спре източването и кражбите и болниците не излязат от режима на търговски дружества нищо хубаво няма да стане и хора ще умират. Сега наливат пари в пробита каца.
3
0
 
12
 
! Отговори
Куку преди 3 години
10 години спахте и давате 600 лв. на сестрите сега след дъжд качулка , нямате сестри, доктори и ще давате пари. На кого ще ги давате? Такава политика се мисли от образованието за доктори- безплатно образование срещу 10 годишен договор да бъде доктор в България на достойна заплата и възможност за мин.лихви по кредити и др. превилегии за да го запазиш в България. Не да ми раздавате обещани и да дрънкате глупости по ТВ.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплати на сестри между 900-950 лева?Сигурно ще намерим някой да си сложи главата в Торбата,няма начин!