Зоран Заев идва в София за лична среща с Бойко Борисов?

Въпросът е ще има ли пробив за преговорната рамка
10 ное 2020 08:10, Елка Василева
75
Зоран Заев идва в София за лична среща с Бойко Борисов?
Снимка: архив, БГНЕС

Македонският премиер Зоран Заев пристига лично в София за среща с министър-председателя Бойко Борисов. Това съобщи късно снощи македонската телевизия "Сител".

Информацията все още не е потвърдена от българското правителство, предаде БНР.

Разговорите бяха планирани да се проведат по видеоконферентна връзка и двамата да бъдат съдомакини на срещата на върха на страните от Берлинския процес. Участие ще вземе и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Възможен ли е пробив в разговорите между София и Скопие за преговорната рамка на Република Северна Македония - това е основният въпрос, който всички си задават преди началото на днешната среща.

Още по темата

В последната си публична изява Зоран Заев обвини България, че нарушава Договора за добросъседство, след като страната ни уведоми Еврокомисията, че ще наложи вето на преговорната рамка за Скопие.

"Има първа блокада от България. Член втори от Договора за добросъседство и сътрудничество с България казва много прецизно как България ще подкрепя Република Северна Македония за присъединяването й към Европейския съюз. И определено днес е нарушен," каза Заев.

Вчера видеоконферентни разговори проведоха и външните министри на България и на Република Северна Македония Екатерина Захариева и Буяр Османи.

Захариева предупреди, че  "ако се изпълнява добросъвестно и не се търсят начини за заобикаляне или неприлагане на разпоредбите му, има всички гаранции да се решат отворените въпроси."

Позицията на България за преговорната рамка ще бъде изразена официално на 17 ноември, когато е насрочен Съветът по общи въпроси. В рамките на срещата на върха на Берлинския процес днес ще бъдат ще бъдат подписани две декларации - едната съдържа план за действие за създаване на общ регионален пазар, който да подготви Западните Балкани за общия европейски пазар, а втората описва зеления дневен ред на региона в съответствие със "зелената сделка" на Европейския съюз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
13
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Ако тиквата предаде интересите ни след изборите ще бъде обесен !!!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че за какво ще се среща с бойко? Този въпрос се РЕШАВА ОТ ПАРЛАМЕНТА и бойко да си гледа работата, че ще решава нещо лично!!!!!!! СТИГА С ТОЗИ ТО-ТА-ЛИ-ТА-РИ-ЗЪМ!!!!!
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Заев идва в София за лична среща с Бойко Борисов ''..................ако Бойко отстъпи пред македонските българомразци - да си заминава незабавно !!!
38
0
 
11
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Почитания към братята от Македония, но е против правилата на самия ЕС да се привнасят проблеми отвън с приемането на нови членове. Тоест не ние, а самият ЕС трябва да е ПРОТИВ. А така ли е? Чиста ли е играта? Спазват ли се принципите? Или много ни е страх от думата "конспирация", но всъщност май друго освен нея няма? Иначе защо е целия проблем?
37
0
 
14
 
! Отговори
БОЙКО Е МЕКУШАВ! преди 3 години
ИМА ОПАСНОСТ БОЙКО ДА ИЗДЪНИ КОФАТА, ЗАЩОТО ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ СЪС СКОПСКИТЕ КОМИНТЕРНОВЦИ НЯМА ЗА КАКВО ДА СИ ГОВОРИМ. ЗА ТЕЗИ ТИПОВЕ НЯМА МЯСТО В ЕС. ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! ДА ЖИВЕЯТ НАШИТЕ БРАТЯ - МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИ!
36
1
 
13
 
! Отговори
БС преди 3 години
Трябва да я питаме г-жа Ангела Меркел, на какъв език говорят Австрийците?
35
3
 
15
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Македония ще влезе в ЕС в знойното куково лято на 31 февруари в годината на цъфналия налъм по време на крушобера на върбите извършван от евреи завърнали се от жътва.
34
5
 
6
 
! Отговори
10.11.1989г преди 3 години
Тази дата трябваше да бъде прескочена преди 31 години и щяхме да живеем доста по-добре от в сегашната ''демокрация''.
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато си малък и беден,но обичаш да те тупат големите по рамото,всичко е лесно,бързо и смешно.
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бистришкият Тайгър започнаха да го тричат.Първо лекичко,после Херо Мустака ще му обясни как стоят нещата.Ще подпише всичко.Ореха узря за 10 мин.след среща с конгресмените и спря потока.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С кой паспорт ще дойде Българския или македонския?
30
0
 
4
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
АХ КАКВА ИДИЛИЯ КАК МУ Е ХВАНАЛ РЪЧИЧКАТА...НАШИЯТ ОТ НАШЕ ИМЕ(МНОЖ. ЧИСЛО) ЩЕ ОБЕЩАЕ СЪГЛАСНИ СМЕ. НАПРЕД КЪМ EU.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зайо е дошъл за морковче. Ще го получи ама откъм изхода. Плюс два яки шута на изпроводяк и повече да не съм го видял тук.
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бумбар, бегай оттука бре.
27
0
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
На хора,които ни...определят за...татари,само вето,докато се научат че сме българи и спрат да тормозят и налагат...геноцид на всичко българско в...територията Македония.
26
0
 
8
 
! Отговори
Антрополог преди 3 години
Каква мазна азиатскотатарска и още монголска физиономия има тоя Заев. Да не е македонец случайно?
25
4
 
6
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 3 години
Каква среща бре, Бойчето нали е повален от ''вируса''?!
24
11
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Македониа член на EU. Там и е мястото. И не само Македониа. Трябва и Сърбия и Албания,Босна и Херцоговина. Това ще сложи край на безмисления спор,,Кой е по велик,,.Всеки народ има правото да се самоопределя и не трябва да си пречим взаимно, а напротив.Малко знаем от истината за Балканския регион.Всеки си измисля история за вътрешна консумация и разбира се ,че пропаганда и манипулация е в основата на това.
23
0
 
12
 
! Отговори
... преди 3 години
Никакв подкрепа за тия неблагодарници
22
2
 
6
 
! Отговори
Сър Стенли Ройс преди 3 години
Македония ще прескочи без проблем блокажа на най-бедната страна член на ЕС.От много прескачане накрая ще се спъне и ще се надене на ДЕДОВИЯ ЧЕТВЪРТИТ БЪЛГАРСКИ. ВЪТРЕ ВЪТРЕ ЦЕЛИЯ ЦЕЛИЯ СУХ СУХ ДА БОЛИ И ДА ПЛАЧЕ И ДА ТЪРСИ МАЙЙКА СИ