Конституцията на ГЕРБ в дневния ред на парламента

Изненадващо тя влезе като първа точка, а не бюджетът
26
Конституцията на ГЕРБ в дневния ред на парламента
Снимка: Bulgaria ON AIR

Първата точка в дневния ред на парламента в сряда се оказа проектът на ГЕРБ за нова Конституция, а не държавният бюджет за следващата година.

В програмата е предвидено депутатите да обсъдят и решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание, което е внесено от 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" днес.

Още по темата

160 депутати трябва да подкрепят новата конституция, за да се премине към свикване на Велико народно събрание.

Преди дни беше получено и становището на Венецианската комисия, което беше поискано от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Комисията смята, че намалението на депутатите от 240 на 120 изглежда произволно като брой, без да е направена цялостна оценка на влиянието на подобно действие върху политическата система на България.

От Комисията изpaзявaт cъжaлeниe, чe проектоĸoнcтитyциoнните пpoмeни нe ca били пpeдшecтвaни oт пoдxoдящo oбщecтвeнo oбcъждaнe и не е била направена зaдълбoчeнa oцeнĸa зa ефекта от тях.

"Би билo пpoпycнaтa възмoжнocт, aĸo пoдгoтвянитe измeнeния нa Koнcтитyциятa нe paзглeдaт въпpoca зa oтгoвopнocттa нa глaвния пpoĸypop", пишат от Европейската комисия за демокрация чрез право, като напомнят, че този въпрос ce oбcъждa c експертите ѝ oт гoдини.

Настоява се за създаването на механизъм за независимо разследване, който да не е подчинен по никакъв начин на главния прокурор.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
Оставете сини, жълти, червени, зелени... Питам като българин - каква е логиката една национална държава - в случая България - да пита някаква си (филанкишиева) комисия, пък била тя и венецианска, дали и как да реформира конституцията си? Осъзнавате ли какво се случва? Това се нарича ЛИПСА НА СУВЕРИНИТЕТ!!! Дали ако решата САЩ/Влкбр/Китай/Израел/Турция/Русия да си променят конституцията, ще се вълнуват от мнението на "венецианците"??? Поне Русия и Турция не го направиха...
18
1
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Анонимен ... българското общество се състои от 7 милиона граждани, а не от шепа протестъри натоварени на платформите на Мая Костинбродска и Тюлена с гумената лодка, орисани от Черепа и ген.Решетников, под вдигнатия юмрук на фигуранта ... Българското общество ще изрази поредният си Вот през март 2021 г. и той едва лище се хареса на пиарите на Иванчева и тези от "Боец" и партия "Възраждане", които горят знамето на ЕС на яз.Копринка, една от звездите на което символизира самата България ... !!!
17
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не разбират от дума мутрите......Драскат като обезумели да подпалят народния гняв...Защото като безкнижни същества не са чули поговорката:-"Като не щеш мира,на ти секира"..БЕЗУМЦИ!!!!!!!!
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво обществено обсъждане да се направи когато обществото не иска да говори с мутрите?
15
3
 
4
 
! Отговори
мхм преди 3 години
одобряване на тази конституция е равно на диктатура, ще станем много по-зле от Беларус
14
2
 
5
 
! Отговори
защо преди 3 години
Прочетох становището на Венецианската комисия. Като знаем, че тези институции никога не казват нещата каквито са, оценката е смазваща. Какъв трябва да си, за да продължаваш? Или нещо те принуждава да продължаваш??
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата еднолична конституция в света. Спусната от вожда без право народа да я гласува на референдум. Само да припомня че конституцията на Тодор Живков беше гласувана от народа на референдум . А сега кажете кой е диктатора ? И къде се е скрила тая пуста ,,демокрация,, бял ден да не види
12
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Не се сещам дали е имало по-неадекватно управление на България от гербаджиското !!!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаят си че никога не могат да съберат 160 гласа , така е време да приключват с тази пародия. Измислиха я, за да могат да останат на власт, уж че ще свикват велико народно събрание.. Те в обикновено не могат да съберат кворум шайкаджиите/добре че са врътките с онлайн кворума, чрез който хора пред диваните и телезорите се регистрират като присъстващи/ ,пък тръгнали Велико да правят с 400 депутати?!
10
2
 
3
 
! Отговори
SWAN преди 3 години
"намалението на депутатите от 240 на 120 изглежда произволно" - да, и 20 са много за предварително режисирания цирк в който играят! и без това всичко се решава другаде, а тези играят за пред нас да си мислим че от тях завият нещата :)
9
1
 
10
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
Промени в Конституцията без обществено обсъждане!Ами "браво" така прави и Ким Чен Ун в Северна Корея!
8
1
 
11
 
! Отговори
Смях в залата преди 3 години
Циркът продължава с пълна пара.
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отиваме към Борисов 4 тогава.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костовистите имаха 6% преди 15 г.Сега реално имат 1.4%.
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е,че и БСП са същата стока.Няма стойностни кандидати да подкарат джипката на държавата.Мат,рял,какво да го правиш!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костовците са най -смешни.Подкрепят червената партия и олигарсите.После що имали 6 %.
3
0
 
9
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 3 години
Както е казал Бай ***- "Констентуцея,идеали! Бошлаф!"
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента Радев трябва да направи военен преврат и да ни отърве от тези. Само така може да се оправим и да настигнем Беларус.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу ГЕРБ, само БСП!!!