Осиновяването на деца в краен случай дори при лоши родители?

ВМРО иска да отпадне специалната закрила
18
Осиновяването на деца в краен случай дори при лоши родители?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ВМРО иска промени в Закона за закрила на детето в полза на родителите и семейството.

Според внесените от депутатите от партията поправки в закона майката и бащата ще имат задължително участие в процеса, касаещ производство по закрила на детето.

Още по темата
Това означава, че дори и в семейството да не се полагат грижи, децата ще бъдат отнемани много трудно от родителите им.

От ВМРО предлагат да отпадне специалната закрила на децата в риск. Биологичните родители и настойниците да имат право на мнение при определянето на риска за децата и насочването им към социални услуги, предвиждат още предложенията.

Подаването на сигнал за насилвано или малтретирано дете също ще става по-трудно, предвижда проектът на ВМРО. В момента законът гласи, че всеки, който знае, че детето се нуждае от закрила, да може да подаде сигнал за това до МВР, Държавната агенция за закрила на детето или социалните. Промяната предвижда обаче да се подписва и декларация, че при невярно представени факти подателят на сигнала може да влезе в затвора за срок до 3 години или да плати глоба.

Предлага се държавата да упражнява административен и съдебен контрол за ефективността от наложените мерки по закона от началото до края. Родителите или законните представители на детето пък ще имат задължително участие във всички производства.

Освен това от ВМРО искат де се пристъпи към осиновяване, ако преди това са изчерпани всички възможни начини детето да остане при биологиите си родители или роднини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 3 години
А вие си нямате представа пък какво е социални да ти откраднат детето по сигнал на бандити и мушеници по схема и да не знаеш къде е така че ВМРО правят добро. На колко майки откраднаха децата без причина и ги слагат по домове. Чета дете взето от социални си търси биологичната майка след 20 години какво му е на това дете било да расте без негово съгласие при чужди хора кръвта вода не става по силно от майката да те обича някой няма
10
2
 
3
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Браво!Мръсният бизнес с деца трябва да бъде спрян!
9
2
 
3
 
! Отговори
една щастлива майка преди 3 години
Аз съм осиновителка и съм много щастлива майка . Имам много приятели които очакват да осиновят . Тези от ВМРО си нямат абсолютна никаква представа за работата на социалните , за тези които изоставят децата си , за причините да оставиш и осиновиш дете . Съвета ми е да не се бъркат тъй като не са компетентни и добре осведомени .
8
1
 
5
 
! Отговори
Arwen преди 3 години
Браво, абсолютно задължително е да се носи наказателна отговорност за фалшив сигнал. За съжаление има достатъчно хора, които биха използвали този начин, за да причинят ужасни страдания на други хора с цел лична вендета по несвързани с децата причини. Не трябва да се поставят родителите в положение да доказват, че НЕ малтретират детето си - обвинителят трябва да докаже, че малтретиране има! А не да се отнемат деца до доказване на противното и родителите да водят дела и да се поболяват от тревоги!
7
15
 
5
 
! Отговори
р преди 3 години
Тази партия най-много вреди на обществото.
6
5
 
14
 
! Отговори
:-) преди 3 години
А бе бездетните ЛГБТИ активисти много се загрижихте за чуждите деца! Защо така?
5
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи по-добре си трай, че от добротата си ще пратиш. ВМРО какви декларации. Обаждаш се и някой идва и проверява. Никой няма да се обади ей така. Трябва да се проверява всеки сигнал и да се наблюдават децата в градината и училище. Вместо да слагате пречки, правете най-доброто за децата. Има семейства, където е по-добре детето веднага да бъде изведено и никога да не се върне. Хиляди семейства са без деца и могат да отгледат щастливи деца.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете отказването от дете много по-лесно. Има много народ, които си държат децата, само защото няма алтернатива. Преди 50-60 години, беше нормално, ако имаш неплодородна сестра, да оставиш 3-то и ли 4-то дете при нея. Аз съм от такова семейство. Нищо лошо няма в това. Днес ... днес отиват с полиция, да "върнат" детето в "дома му". Олееелееее ....Вече и храничета няма.
3
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Промяната предвижда обаче да се подписва и декларация, че при невярно представени факти подателят на сигнала може да влезе в затвора за срок до 3 години или да плати глоба."Такива широки дефиниции не минават в никой съд, дори и в родният. Подобен закон само може да попречи на хората, които са свидетели на насили да сигнализират за него. Спрете да се биете с въображаеми норвежки ***! Спрете да си измисляте нови врагове, за да изглеждате като нужни "защитници"!!!
2
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужасяваща политика!Къде ще е по-добре детето? При банда негодници, които на 25 вече са били два пъти за лечение в клиниката за наркозависими, има общо 8 дена работен стаж и тактото току що е получил 3 години присъда в затвора или в семейство на работещи хора с висше образование, които се интересвуат от наука, изкуство, спорт, политика, човешкото състояние, философия и любов?
1
9
 
18
 
! Отговори
Garga преди 3 години
ВМРО що не ходят да си го....най- накрая и не спрат да се занимават с тъпотии само и само да се шуми около тях ? То бива *** в тая партия, ама чак пък толкова .....