Масовата ваксинация срещу COVID-19 ще започне през февруари - март

Ваксинират настанени и персонал в домовете за възрастни най-много след 10 дни
Обновена: 4 яну 2021 08:46 | 4 яну 2021 08:46, Камелия Цветанова
80

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Втората пратка ваксини срещу коронавируса пристигна тази сутрин в София.

„Започна организацията за изпращането на ваксините до 5 точки в страната, след това започва разпределеното на ваксините по останалите РЗИ-та в 28-те области в страната, така че да продължи ваксинацията на българските медици на първа линия“, каза здравният министър Костадин Ангелов.

Още по темата

След края на тази първа фаза, стартира втората, която обхваща учителите и домовете за възрастни хора, като предстои да се уточни броят на желаещите.

В тези домове са настанени общо 15 000 души и има 11 000 персонал.

Следващата партида ще е от 32 000 ваксини.

Амбицията ин е да стартира втората фаза най-много до 10 дни, каза министърът.

По думите му масовата ваксинация ще започне през февруари – март, когато ще има по-голямо количество ваксини и ще стартира с възрастните хора.

Към настоящия момент има съобщени 4 нежелани реакции след ваксиниране от медици, но те са леки и умерени - болка, замайване за 15 минути и леко повишаване на температурата на следващия ден, като е отминало за ден.

Най-късно на 6 януари се чака становището на Европейския регулатор за ваксината на „Модерна“. Очакваме разрешение и за трета ваксина, допълни Ангелов.

Според него бройката на желаещите да се ваксинират във всички фази се увеличава.

Хората трябва да са спокойни, че всеки един от тях, който иска да бъде ваксиниран, ще получи ваксина, има  достатъчно количество, увери той.

Успяхме да пречупим кривата, вече сме на 24 място сме в ЕС по заболеваемост, на 3 място по смъртност. Постигаме задоволителни резултати и са в резултат от въведените мерки. Ако всички действаме заедно като един отбор победата ще бъде наша, коментира още Ангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Ако щете се ваксинирайте бе, лаладжии. Никой не го интересува, дали ще се ваксинирате, а вие непрекъснато, като дъpти свекърви, дуднете как нямало да се ваксинирате. Просто, който не се ваксинира, ще живее в "новото нормално" с всичките съпътсващи ограничения, а който се е ваксинирал, ще си живее в "старото нормално", каквото беше преди пандемията. Живота ще бъде на две скорости след месец март.
53
2
 
2
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
КОЛКО ДЪЛЪК СРОК СИ ДАВАТ???!!!ФЕВРУАРИ- МАРТ. НО НЕ КАЗВАТ ДО КОЯ ГОДИНА ЩЕ ПРОДЪЛЖАТЧЕТОХ, ЧЕ АКО ОСТАНАТ ВАКСИНИЩЕЛИ ДА ГИ ПРОДАДАТ ИЛИПО ДАРЯТ....ЖЕЛАИЩИ УЧИТЕЛИДА СЕ ВАКСИНИРАТ 32% МЕДИЦИОКОЛО 45% НАРОДА 45%.ЩЕ ИМА ДА ПРОДАВАТ И ПО ДАРЯВАТ.
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 63Нищо не знаеш за държано-монополистическия капитализъм /СОЦИАЛИЗМА/. Продукт си на безнраствения либерален капитализъм. При първия България се разрастна до 9 милиона, при втория България се сви до 7 милиона. Хората починаха или се разбягаха от либералната ХУБОСТ, А ТИ СИ СЕДНАЛ ДА ХВАЛИШ ЕДИН ОЧЕВИДЕН СОЦИАЛЕН ПРОВАЛ.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.... и ще завърши, когато хората умират от съвсем други вируси. Целта е да се усвояват средства под мото в стил "1984". Невидимия враг се оказа много по-успешен от нещо реално.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с куриерска фирма ли пращат ваксината ???
49
5
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
Ами какво искаш да разбереш, щом ми даваш пример с комунизЪма ... Строй който изпадна в своята несъстоятелност и се срина оттам откъдето ни беше натресен, а и съвременната история го приравни наедно с хитлеровия фашизъм ... Явно балайката ти е зациклила на вълната на едни стари радиоточки, от които още звучи легендарното: Гаварит маскава ))) Даже и Тошо накрая осъзна, че социализЪмът от сталински тип е едно недоносче, а и всички бивши комунисти изпратиха децата си в Щатите и Западна Европа......
48
3
 
9
 
! Отговори
До Анонимен преди 3 години
При комунизЪма и "Нерушимата българосъвеЦка дружба едни другаре и товарищи хранеха прасетата в Белене, Ловеч и Скравена с телата на политическите си опопненти, страната беше оградена от бодлива в близост до която се стреляше на месо, всичко което се случваше в страната, включително и криминалните престъпления се слагаше под сурдинка и до населението достигаше само онова което другарете и товарищите, сметнеха за нужно да го информират ... !!!
47
8
 
2
 
! Отговори
ЗАПИТВАНЕ преди 3 години
Може ли индивидите, дето им плащат да пишат срещу ваксините, да дадат контакт за тези дето са ги наели, че си търся работа?
46
1
 
10
 
! Отговори
Не разбрал преди 3 години
Масова имунизция или масова маймунизация?Питам за един прЕятел.
45
1
 
7
 
! Отговори
Рекламна снимка преди 3 години
Това крематориума за "отдих и възстановяване" след ваксинацията ли е?:):)
44
0
 
14
 
! Отговори
Интересно... преди 3 години
Масова имунизация без участници? - това ще е любопитно да се види!
43
0
 
3
 
! Отговори
любо преди 3 години
До Спешно Отделение ER Ти вече си ваксиниран с нещо. Не хаби друга ваксина.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
200 заразени във Израел след ваксинирането. За да се ваксинираш явно трябва да си безмозъчен, друго обяснение няма. Ходиш и ти няма нищо и изведнъж те напада някакъв вирус и то защо, защото си отишъл да се предпазиш от същия тоя вирус. Много умно, няма що ?
41
1
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Боц!
40
1
 
8
 
! Отговори
Ваксиниран от ебола преди 3 години
Ваксинирайте джендърите първо, те са най-болни!
39
0
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 3 години
това на снимката са хладилните камери с които разполагат от нашето летище на -75 градуса и няма никакво изменение при такова пренасяне!! само да споделя за информация доскоро четох точно това че нямаме хладилници в цяла Европа за предоставяне на ваксината във вида в който предотвратява заболяване а не да нанася! новини да искаш - в този хубав динамичен свят е хубаво че си имате публика за да ви вярват - все повече неуките!!!
38
0
 
6
 
! Отговори
Далибор Пушикурич преди 3 години
Да те ваксинират дано!
37
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
евреите ги чипираха, сменика им ДНКто с такова на араби ... гледайте цирка
36
3
 
6
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 години
До АнонименДругари, спрете с тая демокрация! У нас не направиха демокрация, а -Перестройка! Повтарям-перестройка! И понеже с тая перестройка пак не успяхте-сега ви е виновна демокрацията! Другаря ви Живков го свалиха неговите другари по нареждане на другаря Горби,който правеше какво-демокрация или перестройка?
35
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакайте, чакайте. "Глупавите" (най-хитрият народ в света с медицина светлинни години пред нашата) израелци ваксинират по 150000 души на ден, докато ние си пеем как ще ни чипират и как ще умрем от ваксините и как те причиняват рак. На Мангъров ли да вярвам (смешка със знаният от 1970-та) или на топ лекарите по света (вкл. родителите ми, които работят в САЩ)?