Обмислят промяна на ограничителните мерки от февруари

Здравният министър обнадежден от темповете на ваксинацията
Обновена: 13 яну 2021 15:55 | 13 яну 2021 15:00, Камелия Цветанова
52

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари, съобщи здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка от ваксините на „Модерна“.

Обнадежден съм от темповете, с които върви ваксинацията, призна той.

Още по темата

От утре започва ваксинацията и с ваксината на „Модерна“, като това ще стана само на територията на РЗИ София, защото дозите са едва 2400.

"Ще е трудно да създадем логистиката за ваксиниране с втора доза от тази ваксина на много места. След като дойде по-голямото количество от 4000 дози на 25 януари, ще се разпредели в страната", обясни министърът.

ЕК е сключила договор за допълнително количество ваксини на "Пфайзер", като индикативните количества за България са 2.9 млн. ваксини. В процес на регистрация е и ваксината на "АстраЗенека", каза Ангелов.

Очаква се до края на този месец да приключи ваксинирането на желаещите от първа фаза, като след това ще започне ваксинирането на желаещите в домовете за възрастни хора. Засега желаещите в тях са 3000 души.

Досега са изразходвани близо 16500 дози ваксини. На 18 януари се очакват още ваксини от "Пфайзер".

"Сред европейските държави страната ни се намира на задоволително място от гледна точка на брой ваксинирани. Ако се използва капацитетът на всички лични лекари - 4500 в страната, и ако всеки от тях ваксинира десет човека на ден, ще има много повече ваксинирани хора на ден", добави още Ангелов.

Какво още каза Ангелов вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия на пук на Европа ли правят, там навсякъде мерките се затягат, а тук обратното.
45
0
 
4
 
! Отговори
ще ми цъкате минуси преди 3 години
Благодарен съм, че преди няколко години се върнах в БГ със семейството. Понеже сме неорганизирани и най-вече девета дупка на кавала, това "щастие" с ваксините последно до нас ще достигне. И докато стигне, току виж се наиграли и напечелили Фарма компаниите и продажните политици, че да се откажат да го правят задължително и да ни оставят намира. Гнусен, гнусен театър се развива пред очите ни вече година. Чумицата да ги тръшне дано и да се удавят в собствената си кръв всичките организатори и лакеи.
44
1
 
5
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
А навсякъде в Европа ги затягат! Отново доказахме че сме най-добрите ...
43
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Февруари до средата на март са най-силните времена на вируси, всяка година в тези месеци е пика, но ние понеже имаме едни страхливци за постовете си ще ни хвърлят в устата на лъва.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човека си сложи ваксина - за него масовата ваксинация приключи и за това е доволен...Другите ни предстои да гледаме по телевизията къде колко се били ваксинирали по белите държави и пак да пеем "кога ще ги стигнем американците"...
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук ще стане почти като в Бейрут или Кабо Верде. В Израел до края на.март ще имат ~100 % ваксинирани от прицелните групи(рисковите и тези на първа линия),и ~70 % от останалото население. Поради много причини, България изглежда ще извърши най- грубата си грешка в новата си история.Тлееща пандемия и икономика ,и игра на отваряне и затваряне още поне~18 месеца. Всъщност още в началото на лятото ще стане почти невъзможно да се придвижват неваксинирани хора из Европа свободно.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви темпове на ваксинация бе Коце? Всичко на всичко 15 000 души за почти един месец, па и доволен бил тоя...
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжци и измамници - никаква ваксинация няма - няма нито ваксини нито капацитет да се усвоят като дойдат. Нищо! Пълна нула! Имаха цяла година да се подготвят и накрая нищо! Между другото Израел приключват с ваксинацията следващия месец.
38
4
 
15
 
! Отговори
Масова заблуда преди 3 години
Кога Министерството на Здравеопазването ще публикува броят ваксинирани всеки ден?Не е ли заради това, че ако се публикуват тези данни, ще се види, че с тия темпове на ваксинация (ако примерно 50% от населението да искат да я получат) тя ще продължи с години.Сметката е проста: При 250 ваксинирани на ден, за 2500 000 ваксинации (по два пъти за всеки) са нужни 2000 дни, което е 5 (пет) години.
37
0
 
4
 
! Отговори
Бойха Тулупев преди 3 години
Време е за поредното изпущане клапанът на цоциалното недоволство, малкоз алебване на електоратът, масова ваксинация и за да не стават излишни бели още едно затваряне за по месец-два;)))
36
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи сега плюеме, че били малко бройките на ваксините но иначе ако кажат, ваксинирайте се - а, ние не им вярваме на тези ваксини!! Плюеме, че камиона бил голям пък кашона малък. Преди ги разкарваха с по- малки бусове ама те па били за кренвирши! Явно трябва да купим камионче за всеки размер кашон. Тогава пък ше плюем, че взимаме заеми! Абе, важното е да се плюе по всеки и по всичко и тогава ше станат нещата...
35
5
 
23
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
От началото на Февруари трябва да се отхлабят мерките, за да може през Март да има пак ръст на заразените и за изборите здравният министър да забрани всякакви събирания. Просто, по гербаджийски.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГоранБраво за сравнението с Кивота, защото всеки опит да бъде отворен, завършвал с изгаряне и смърт на опиталитеD
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистЗатегат се само възлите, около шията например. Мерките са константа...
32
21
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Промяна на мерките? Да, трябва да се затегнат, и да станат истински. Сега само се лъжем че има мерки.
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди "пандемията" с извинение, политиците и политика ми бяха просто безразлични.Но сега ме отвращават. Те са заразно зло и всеки опит да не се разболея от заразата, която упорито, денонощно и свирепо разнасят и хвалят, се третира като престъплание от МОЯ СТРАНА. Всеки опит да ги изоблича с доводи, се осмива като конспирация.Е, честито! Времето е разделно))) А покалипсисът започна! " Кротките ще наследят земята"
30
2
 
28
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Как няма да е смешно, като са го заразнасяли тоя кашон, като че ли е свещеният кивот, че и камиона е огромен и вътре тоя мижав кашон... Направо, елате ни вижте! Смешници пълни! Ама, жалкото е, че е и наистина плачевно!
29
3
 
23
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Направо ми е плачевно смешно... говорят си за някакви си мижави хиляди дозички ваксини. А българите все още наброяват поне 5 милиона. Значи, ще ни ваксинират с тия темпове - 100 години.
28
0
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Да си мислят и къде да се крият.
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бе кво размятате тоя кашон 50 човека бе - смешници!