НФСБ: Всяка по-ранна дата за избори е в услуга на партиите от НС

Партиите от парламентарното мнозинство са в добра кондиция, смята Борис Ячев
15 яну 2021 22:50, Анисия Иванова
13

Ден след като президентът обяви датата за парламентарните избори - 4 април, управляващите обявиха и как ще дадат възможност на карантинираните да гласуват. Какви промени предлагат ГЕРБ и "Обединените патриоти"?

"Всяка една дата, която е възможно по-рано, е в услуга на партиите, които са в момента в НС. Тя дава възможност в максимално бърз порядък да организираме изборния процес. В момента партиите от парламентарното мнозинство са в добра кондиция. За нас е нормално да продължим работата в рамките на коалицията "Обединените патриоти", видя се, че два поредни мандата тази коалиция дава добри резултати", каза зам.-председателят на НФСБ Борис Ячев в предаването "Денят ON AIR".

Според него избирането на датата 4 април показва липсата на необходимост от консултациите, които Радев проведе. Той бе категоричен, че да се пипа Изборният кодекс в момента е изключително рисковано.

"Радев избра дата, възможно най-близка до предварително обявената от него. С това не изпълни двете необходими условия за провеждане на изборите - организиране на нормален изборен процес и запазване в максимална степен на здравето и живота на българските избиратели. Датата 4 април разбуни духове, тъй като тогава е католическият Великден. Президентът не се съобрази с мнението на нито една от поканените при него партии", смята Борис Ячев.

По думите му гласуване по пощата е невъзможно при качеството на пощенските услуги в България и при така наложените противоепидемични мерки. "Ако президентът толкова се грижеше за това българите в чужбина да могат да упражнят правото си на глас, би трябвало да избере дата след края на месец май, тогава в повечето държави в Европа, предполагам, ще бъде успокоена епидемичната обстановка. Видяхме, че има писмо от българи в Германия. Чисто процедурно да разкрием секции в Германия, извън посолство и консулските служби, трябват минимум 60 дни", подчерта депутатът.

Той посочи, че се цели миниране на изборния процес чрез поставяне на подводни камъни и чрез изказването на хипотези, че е възможно изборният процес да бъде манипулиран.

"Внесохме предложения за промени за мерките за извънредното положение, с които даваме възможност на една немалка група хора - които ще са под карантина и в Ковид отделения, да могат да гласуват чрез подвижни урни. Всички партии ще бъдат затруднени да намерят куражлии, които да станат членове на секционните комисии. Мнението на НФСБ и "Обединените патриоти" е, че за тези избори възнагражденията на членовете на СИК трябва да бъдат най-малко удвоени", допълни Борис Ячев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Ячев подчерта, че не подкрепя идеята за въвеждане на видеонаблюдение. "То може да бъде въведено едва тогава, когато има нормално проведени обществени поръчки, да има технологично време, трябва да бъде законодателно разписано, кой ще гарантира, че тези камери няма да снимат самия изборен процес", обясни зам.-председателят на НФСБ.

ГЕРБ и ОП предложиха членовете на Комисията по досиетата да бъдат намалени от 9 на 5.

"От 2017 г. тази Комисия е с изтекъл мандат, от 9 души - двама от членовете на комисията се отказаха. Нашата преценка беше, че на първо място трябва да бъде подменен съставът на комисията и на второ място да бъде редуциран. Ние настояваме съставът на тази комисия да бъде обновен", отбеляза Борис Ячев.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демагозите от т. нар. ОП,трябва да са АУТ не от следващото НС,а от политическия живот на държавата.Долни лъжци,които преметнаха простите хорица за 300 лв. минимална пенсия и полицай във всяко село да гарантира спокойствието и здравето на възрастните хора.Борисов,не го е еня как живее бай Марин от Н-ско село.Тези инвалидни колички,го возиха четири години.Пасмина нямаща равна на себе си.
7
0
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 3 месеца
Не ги е взимал бойко а те си влязоха в парламента с 8 % или близо 100 000 избиратели от същия този народ дето си надраска Този път с абсолютна сигурност ще са повече .
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Услуга ви направи Боко,като ви взе под крилото си.Не чакайте същата услуга от народа на изборите.
5
0
 
4
 
! Отговори
Радо преди 3 месеца
Патриотите да внимават Пишман агенции без никаква причина им свалиха иначе от години стабилните 8/9%на ...3%???? Целта е ясна и прозрачна.Щом не може да се свали герб от улицата или на избори .Няма да може да направи правителство защото партньорите им не влизат в парламента.И хоп пак бсп/дпс. Даже уж" герберския" сайт ПИК вече 2 дни показва с радост подобно изследване Явно и недялко се продаде за мангизи от дубай.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия баш патриоти ...които ковяха закончета заедно с герба ,няма да минат 4 ,% )а да не говорим за другите нови партийки ) които ходят по телевизиите
3
5
 
6
 
! Отговори
ABV преди 3 месеца
Слави ще се прегърне с бати си Бойко ! Мутра до мутра , хлапетиите от концертите на Слави са основните му избиратели .Избирателите му ще разберат ,че са излъгани жестоко веднага след изборите , когато Слави застане в коалиция с Борисов.На Слави му е нужно да участва във власта , има 2 опции.Едната е с ГЕРБ и другия вариант е БСП, той ще избере ГЕРБ ,защото там ще се чувства по комфортно между свои ! Ще бъде интересно , чака ни голям сеир !Борисов пак ще е на власт, ГЕРБ е добре смазана машина .
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато управляващите ти казват нещо - ти разбирай да вярваш в точно обратното.
1
6
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 3 месеца
НСФБ, Слави и компания са патериците на БСП и ГЕРБ. Не се лъжете.